Hvidvask og hvidvaskloven | Dét skal du vide

Hvidvask udgør sammen med terrorfinansiering strafbare handlinger under straffeloven. Regler for forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering er fastsat i hvidvaskloven, og brud på de regler kan udløse straf - både for dig som privatperson og for din virksomhed. Hvad du og din virksomhed skal vide om hvidvask og lovgivningen på området, kommer vi omkring her.

Hvidvask - pengesedler - tørresnor 1920x1080.jpg

Hvad er hvidvask?

Hvidvask er, når en eller flere økonomiske transaktioner foretages med henblik på at skjule, at en indtægt stammer fra kriminalitet. Det kan f.eks. være skatte- eller momsunddragelse, salg af narkotika eller økonomisk kriminalitet. Se eksempler på hvidvaskomfattede transaktioner i tabellen længere nede.

Hvad siger hvidvaskloven?

Hvidvaskloven stiller krav til personer og virksomheder, som driver erhvervsaktiviteter med risiko for, at de aktiviteter bliver misbrugt til at hvidvaske penge eller finansiere terrorisme. Loven gælder for bestemte virksomhedstyper og for visse erhvervsaktiviteter, som vi kommer mere ind på nedenfor.

Så snart bare én af dine eller din virksomheds erhvervsaktiviteter falder inden for lovens anvendelsesområde, skal du overholde loven ift. de aktiviteter - også selvom hovedaktiviteten falder uden for loven.

3 vigtige om hvidvaskloven

  • Overholdelse af loven forudsætter, at du foretager en række skøn, og at du dokumenterer dem.
  • Derudover skal du overholde dokumentations- og opbevaringspligten for bl.a. at bevise, at din virksomhed har opfyldt pligterne i loven.
  • Det er en god idé at oprette en intern task force og have en klar plan for at forberede jer på inspektioner.

Hvidvaskunderretning: Når der er mistanke om hvidvask

En hvidvaskunderretning skal gives til Hvidvasksekretariatet, når en registreret virksomhed har mistanke om eller har opdaget en transaktion med mulig tilknytning til hvidvask eller terrorfinansiering. Underretningen skal indeholde oplysninger om transaktionen og mistanken, og den skal ske, så snart mistanken opstår. En hvidvaskunderretning er ikke en politianmeldelse.

    Bødesanktioner i henhold til loven

    Der findes tre typer af bødesanktioner i henhold til hvidvaskloven.

    Standardbøder

    Standardbøder bliver især givet for manglende fastsættelse eller overholdelse af påkrævede interne retningslinjer som politikker, procedurer og kontroller.

    Bøden bliver udmålt ud fra omsætningen på gerningstidspunktet.

    Transaktionsbøder 

    Transaktionsbøder idømmes, hvis din virksomhed overtræder hvidvasklovens regler for transaktioner. Det kan være en manglende overholdelse af reglerne for kundekendskab i relation til en specifik kunde.

    Bøden udmåles som en procentsats (som udgangspunkt 25%) af transaktionsbeløbet. Hvis det bliver besluttet, at der har været flere overtrædelser relateret til samme kunde, vil det samlede transaktionsbeløb danne grundlag for bøden.

    Bøder for systemiske mangler

    Bøder for systemiske mangler bliver givet, hvis din virksomhed systematisk har undladt at opfylde jeres pligter.

    De slags bøder bliver udmålt på baggrund af den besparelse, din virksomhed måtte have opnået ved den systemiske undladelse. Den besparelse ganges med en procentsats, som vil afhænge af jeres omsætningsniveau.

    Overtræder din virksomhed hvidvaskloven på en måde, som udløser flere af ovenstående typer bøder, vil du blive idømt den største af bøderne. Har din virksomhed lavet flere overtrædelser af samme slags, lægges bøderne sammen.

    Er din virksomhed omfattet af hvidvaskloven?

    Her har vi samlet et overblik over ikke-finansielle virksomhedsbrancher, der kan være omfattede af hvidvasklovens regler.

    • Udlånsvirksomhed: Omfatter alle former for udlån, f.eks. forbruger- og handelskreditter. Eksempler kan være, hvis din virksomhed sælger biler, elektronik, byggematerialer eller andre produkter, og at du ved salget tilbyder afbetaling, kredit eller lån til køber. 

    • Finansiel leasing: Omfatter virksomheder, der opererer med finansiel leasing. Det kan f.eks. være, hvis din virksomhed leaser biler, men at I ikke dækker udgifter til bilreparationer og bilservice. Og hvor det samtidig er leasingtager, der bærer risikoen for bilens værdi ved leasingaftalens udløb. Operationel leasing - hvor leasginggiver står for besværet med og udgifter til vedligehold af bilen - er ikke omfattet af hvidvaskloven.

    • Boksudlejning: Udlejning af bokse til opbevaring af f.eks. kontante midler, ædelmetaller og andre fysiske genstande.

    • Opbevaring, handel og formidling af handel med kunstværker: "Kunstværker" omfatter bl.a. malerier, litografier og anden billedkunst, herunder under visse betingelser fotografier samt keramik, skulpturer* og vægtekstiler* (* når der maksimalt er fremstillet 8 eksemplarer og af kunstneren selv). De omfattede virksomheder er f.eks. gallerier og auktionshuse samt kunstnere, der sælger deres værker selv.

    • Udstedelse af andre betalingsmidler (end de, der er omfattet af lov om betalinger), f.eks. rejsechecks og bankveksler.

    • Sikkerhedsstillelse og garantier, når det udøves erhvervsmæssigt.

    Branche/Virksomhedstype Underlagt hvidvasklovgivning Ikke underlagt hvidvasklovgivning

    Leasing

    Finansiel leasing

    Operationel leasing

    Betalingsmidler

    Udstedelse af alternative betalingsmidler ikke omfattet af betalingsloven

    Udstedelser af alternative betalingsmidler omfattet af betalingsloven

    Opbevaring

    Boksudlejning (NB: kræver nu også tilladelse efter hvidvaskloven)

    Opbevaring af genstande såsom møbler, bagage, køretøjer og lignende (se dog om kunst nedenfor)

    Kunstværker

    Opbevaring, handel og formidling af handel med kunstværker med transaktionsværdi på 50.000 kr. eller derover

    Opbevaring, handel og formidling af handel med kunstværker med værdi under 50.000 kr.

    Sikkerhedsstillelse og garantier

    Fakturabelåning, lån mod pant i fast ejendom, løsøre eller værdipapirer

    Ikke-erhvervsmæssig sikkerhedsstillelse og garantier

    Transaktioner

    Følgende transaktioner for kunders regning: 
    a) pengemarkedsinstrumenter
    b) valutamarkedet
    c) valuta- og renteinstrumenter

    Andre transaktioner for kundens regning

    Dét skal du gøre, hvis din virksomhed er omfattet af loven

    Er din virksomhed omfattet af hvidvaskloven, har du pligt til at registrere de erhvervsaktiviteter, der er omfattet af hvidvaskloven. Det sker ved registrering i Erhvervsstyrelsens Register for bekæmpelse af hvidvask.

    NB: Hvis du er omfattet, fordi visse af dine aktiviteter falder inden for lovens anvendelsesområde, og ikke din  virksomhed som helhed, gælder lovens krav kun for disse aktiviteter.

    Derudover er der en række tiltag, som din virksomhed skal sikre:  

    1. Lav en risikovurdering af din virksomhed og dens hvidvaskpolitik 
    2. Identifikation og legitimation af kunder. Det er værd at være opmærksom på, at dét også omfatter den reelle kunde, hvis den umiddelbart handler på vegne af en anden. Vær opmærksom på, at der gælder særlige, skærpede krav, når en kunde er en "Politisk eksponeret person" (PEP).  
    3. Risikovurdering af kunder 
    4. Overvågning af kundeforhold 
    5. Undersøgelse og notering af mistanke om hvidvask eller finansiering af terrorisme 
    6. Underretning til Hvidvasksekretariatet, hvis du har rimelig mistanke om, at der foregår hvidvask eller forsøg på hvidvask. 
    7. Dokumentation og opbevaring af oplysninger 

    Eksempler på hvordan din virksomhed kan blive brugt ifm. hvidvask

    Hvidvask kan foregå på mange måder. Det vil dog ofte indebære en kombination af anbringelse, sløring og integration af midlerne. Der er ikke en skarp grænse mellem de tre metoder, men nedenfor giver vi en række eksempler på, hvordan jeres virksomhed kan anvendes til hvidvask:

    Hvidvask: Overblik over hvidvaskaktiviteter

    Rådgivning om overholdelse af hvidvaskloven

    Er du i tvivl om, hvorvidt din virksomhed er omfattet af hvidvaskloven? Har du brug for rådgivning om din virksomheds hvidvaskmæssige forhold? Så ræk endelig ud til os. 

    Mere hvidvaskviden

    BNP - finans - lovændring 1920x1080.jpg
    Nyhed

    Folketinget har den 4. maj 2023 vedtaget en række ændringer til lov om forbrugslånsvirksomheder samt kreditaftaleloven...

    SP - Finansiel kriminalitet - hvidvask og sanktioner .jpg
    Speciale

    Vi bistår i sager og ved spørgsmål om finansiel regulering, hvidvask, markedsmisbrug og sanktioner. Vi har et særligt fokus på den...

    Den nye hvidvaskforordning -1920x1080.jpg
    Nyhed

    Kommissionen fremlagde den 20. juli 2021 ny hvidvaskpakke med forslag til en hvidvaskforordning, som skal erstatte fjerde...

    Ny vejledning om risikovurdering af foreninger
    Nyhed

    Finanstilsynet har udstedt en vejledning om foreninger i forhold til risikoen for hvidvask og terrorfinansiering, som navnlig...

    Indholdsfortegnelse

    Kontakt

    Jens Steen Jensen
    Partner (København)
    Dir. +45 38 77 43 46
    Mob. +45 24 86 00 04
    Hans Jakob Folker
    Partner (København)
    Dir. +45 38 77 46 23
    Mob. +45 61 61 30 09
    Udgivet