Governance & ESG: Hvad er governance indenfor ESG?

Governance indenfor ESG er en del af den måde, virksomheder arbejder med miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige (ESG) forhold. Bliv klogere på ESG og governance og det, du og din virksomhed skal vide om det.

Governance - ESG - sammenhold 1920x1080.jpg

“G” for governance  hvad betyder det?

Ved “governance” forstås i denne sammenhæng det system, en virksomhed bruger til at lede en virksomhed med henblik på investorernes og andre interessenters interesser. Et governancesystem består blandt andet af: 

  • processer og kontroller til at monitorere og håndtere indvirkninger (impacts), risici og muligheder
  • forholdet mellem virksomhedens daglige ledelse, bestyrelse, investorer og andre interessenter
  • struktur og processer til at fastlægge virksomhedens målsætninger, følge op på fremdrift heraf samt evaluere virksomhedens resultater. 

I praksis bliver virksomheder ofte drevet i henhold til et governancesystem, der kan være mere eller mindre avanceret og udtrykkeligt vedtaget afhængigt af blandt andet emnet, lovkrav, virksomhedens kultur og modenhed.

Virksomheder, der drives i henhold til et effektivt governancesystem, har således en ramme, der fremmer effektivitet, gennemsigtighed og ansvarlighed i den måde, som virksomheden træffer beslutninger på.

Rådgivning om ESG

Har du spørgsmål til eller brug for rådgivning om ESG, så besøg vores rådgivningsside:

Få hjælp til ESG

...

Governance er en af de tre vigtige søjler i arbejdet med ESG

I relation til virksomheders arbejde med ESG er governance således én af de tre tematiske søjler, idet G’et står for governance. Under governance-søjlen grupperes ofte en række emner, som vedrører virksomhedens etiske værdier og adfærd. Herunder hører blandt andet antibestikkelse og antikorruption, ansvarlig skattepraksis, due diligence i forbindelse med bæredygtighed, god forretningsadfærd samt god selskabsledelse (herunder sammensætning og aflønning af virksomhedens ledelse).

Governance er samtidig et styringsredskab, din virksomhed kan anvende: 

  1. på tværs af virksomheden, eksempelvis ved etablering af et gennemgående ledelsessystem
  2. inden for et eller flere afgrænsede områder, eksempelvis miljøledelse, arbejdsmiljø eller antikorruption, som også kan blive styret efter et specifikt ledelsessystem hver især.
...

Governance inden for ESG bliver ofte implementeret via ledelsessystemer

En virksomheds governance bliver ofte implementeret ved hjælp af et eller flere ledelsessystemer til brug for den daglige udførelse inden for de rammer, som governancestrukturen fastsætter. Mange virksomheder indretter deres ledelsessystemer på baggrund af anerkendte rammer og modeller herfor. 

Nogle af dem kan føre til en certificering (for eksempel en ISO-certificering), godkendelse (eksempelvis Scienced Based Targets Initiative (“STBi”)) eller mærkning (for eksempel Svanemærket). Der findes dog også meget brugbare retningslinjer, som ikke er certificerbare, men som danner grundlag for “best practice” inden for ansvarlig og etisk forretningsadfærd. De retningslinjer bliver også i høj grad indarbejdet i EU-lovgivningen på ESG-området i disse år. Det gør de for eksempel i FN's Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv samt OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder, som blev opdateret tidligere i år.

ESG og governance i juridisk perspektiv

Fra et juridisk perspektiv dækker begrebet ESG over regulering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold. I Danmark bliver kapitalselskabers ledelsesmæssige forhold i den kontekst reguleret hovedsageligt af selskabsloven, der indeholder de overordnede krav til ledelsens pligter og ansvar. En af de væsentlige opgaver er ledelsens pligt til at sørge for, at der årligt bliver udarbejdet en årsrapport og dermed, at årsregnskabslovens regler herfor bliver overholdt.

For store børsnoterede virksomheder betyder det blandt andet, at de skal aflægge en redegørelse for selskabsledelsen. I den forbindelse skal de tage stilling til en række anbefalinger for god selskabsledelse (“corporate governance”), som blandt andet dækker emner som bæredygtighed.

Både store børsnoterede virksomheder, statslige selskaber og unoterede store virksomheder over visse tærskelværdier skal aflægge en redegørelse for samfundsansvar. Den pligt bliver udvidet betydeligt fra 1. januar 2024 og fremefter med implementeringen af EU’s bæredygtighedsrapporteringsdirektiv (“CSRD”). Med udvidelsen følger både nye rapporteringskrav og udvidelse af anvendelsesområdet til øvrige store virksomheder og børsnoterede små- og mellemstore virksomheder.

Læs mere om ikrafttrædelsestidspunkterne for CSRD her.

Hvad sker, hvis ledelser ikke overholder selskabslovens pligter?

Overholder selskabets ledelse ikke de pligter, der følger af selskabsloven  herunder aflæggelse af fyldestgørende årsrapport  kan det resultere i bøder, påbud om indlevering eller berigtigelse af oplysningerne. I yderste konsekvens kan det medføre tvangsopløsning af den pågældende virksomhed. Efter omstændighederne vil virksomhedens ledelse  kunne ifalde ansvar for deres manglende compliance.

...

CSRD regulerer en række ESG-forhold

CSRD regulerer de omfattede virksomheders pligt til at redegøre for en række forhold relateret til ESG-forhold i deres årsrapport. CSRD regulerer således ikke, hvorledes en virksomhed skal indrette deres governance. De omfattende krav til analyser, vurderinger, resultater samt indsamling og validering af data, virksomheden skal offentliggøre i henhold til CSRD, medfører dog alligevel implicit en række krav til virksomhedens governanceforhold.

Kommende EU-direktiv indeholder nye krav

Herudover forventer vi, at når EU’s direktiv om due diligence i forbindelse med bæredygtighed (Corporate Sustainability Due Diligence Directive eller “CSDDD”) bliver vedtaget, vil direktivet indeholde en række krav til de omfattede virksomheders governance. Nogle af de centrale forpligtelser om udførelse af og ikke mindst opfølgning på virksomheders løbende due diligence inden for en række ESG-forhold indeholder netop en række governanceforhold.

Da EU lancerede det første udkast til CSDDD i 2022 indgik “sustainable corporate governance” som en betydelig del af dét, direktivet skulle regulere. En del af de bestemmelser er udgået i forbindelse med forhandlinger med medlemsstaterne. Men baseret på Europa-Parlamentets udkast til beslutning fra 1. juni 2023 forventer vi, at et centralt punkt om ledelsens ansvar i forbindelse med bæredygtighed formentligt fortsat vil blive en realitet, når direktivet bliver implementeret. I direktivforslagets nuværende form fremgår det eksplicit, at de omfattede virksomheder vil kunne ifalde erstatningsansvar, såfremt de ikke har opfyldt deres forpligtelser til forebyggelse af potentielle negative indvirkninger og bragt de faktiske negative indvirkninger til ophør, og at der som følge af den forsømmelse er opstået en negativ indvirkning, som skulle have været identificeret, forebygget, afbødet, bragt til ophør eller minimeret i omfang ved hjælp af de relevante foranstaltninger, og som har ført til skade. 

CSDDD vil således stille en række krav til de omfattede virksomheders governance på ESG-området og samtidig til visse specifikke governanceforhold som due diligence-procedurer og ledelsens pligter og ansvar.

Hvordan kan din virksomhed implementere governance inden for ESG?

I takt med den betydelige stigning i opmærksomheden på ESG-forhold i politik, lovgivning og forskellige interessenters bevågenhed, er virksomheder nødt til at forholde sig strategisk til deres arbejde med ESG-forhold. Vi oplever, at virksomheder, der implementerer en robust governancestruktur med hensyn til ESG-forhold, har de bedste muligheder for at optimere deres værdiskabelse. Der er typisk allerede skabt eller bliver skabt en sammenhæng med andre vigtige forretningsparametre.

For at sikre en robust og værdiskabende implementering af governance på ESG-området kan I i jeres virksomhed med fordel tage blandt andet disse skridt:

1. Analyse af væsentlige interessenter og ESG-forhold

Herunder hører identifikation af din virksomheds indvirkning på ESG-forhold, og hvordan ESG-forhold påvirker virksomheden. I den forbindelse giver det også mening at undersøge, hvilke forhold der er vigtige for virksomheden og dens forskellige interessenter.

CSRD indeholder krav til, hvordan I skal gennemføre analysen i forbindelse med rapportering om ESG-forhold. En sådan analyse kan give nyttig indsigt til brug for etablering og implementering af din virksomheds governancestruktur.

...

2. Strategisk og taktisk strukturering af ESG-forhold

Herunder hører fastlæggelse af de målsætninger, der er strategisk relevante for virksomheden på kort, mellemlangt og langt sigt.

I den forbindelse vil ledelsen blive underlagt en række yderligere krav ved implementeringen af CSRD og CSDDD. Det vil den, fordi der sker en betydelig mere eksplicit og omfattende kobling mellem virksomhedens forretningsstrategi og ESG-forhold. Vi forventer derfor, at ESG-forhold fremadrettet ikke kan ses som et separat element for de danske virksomheder, der bliver omfattet af lovgivningen på ESG-området.

...

3. Etablering af en governancestruktur, der passer til virksomheden

Herunder hører udførelse og beskrivelse af væsentlige strukturer og processer. Det er i den fase, at den egentlige implementering sker. Hos langt de fleste virksomheder, som vi har erfaringer med, er implementeringen allerede i gang. Men som beskrevet vil der hos mange virksomheder samtidig være behov for at sikre, at virksomheden også har de fornødne handleplaner, ressourcer, kompetencer hos ledere, medarbejdere og samarbejdspartnere, processer og rollefordelinger og kontroller til at ruste sig til fremtiden.

...

4. Etablering af effektiv due diligence

Herunder hører en gennemførelse af:

  1. integration af due diligence i din virksomheds politikker, adfærdskodeks og processer
  2. passende foranstaltninger til identifikation af faktiske eller potentielle negative indvirkninger
  3. forebyggelse og afbødning af potentielle negative indvirkninger og standsning af faktiske negative indvirkninger og minimering af deres omfang
  4. etablering og opretholdelse af en klageprocedure
  5. overvågning af effektiviteten af deres due diligence-politik og -foranstaltninger
  6. offentlig kommunikation om virksomhedens due diligence.

Due diligence er et af de væsentlige områder at tackle i governanceimplementeringen. Det er det, da det både rummer elementer af rettigheder, pligter og ansvar samt interne og eksterne parter, der skal medvirke i den løbende proces.

Som virksomhed er due diligence også vigtigt for at sikre, at din virksomheds styring af risici samt dens resiliens og omdømme er robust. Det skal være robust nok til at reducere risikoen for eksempelvis at være afhængig af samarbejdspartnere, som ikke bidrager til at reducere deres CO2-udledning, eller som indretter sine leverancer på produktion ved brug af tvangsarbejde eller andre menneskerettighedsbrud. 

...

5. Kontinuerlige forbedringer

Herunder relevante processer, kontroller og målepunkter til at identificere grunden til (root-cause), at der er behov for forbedringer og rolle- og ansvarsfordeling for at sikre ordentlig udførelse af de løbende forbedringer.

...

Hvordan kan ledere fremme governance på ESG-området? 

Som gennemgået ovenfor spiller ledelsen i en virksomhed en vigtig rolle i etableringen og implementeringen af governance på ESG-området. Det gør den både som følge af lovkravene og i høj grad også som en integreret del af virksomhedens værdiskabelse.

Vi oplever, at ledere kan fremme effektiv og robust governance ved at etablere og vedligeholde et system, der er bygget på den “best practice”, der allerede findes.

Hvis din virksomhed vil ruste sig til fremtiden, kan I blandt andet:

  • integrere ESG-målsætninger i jeres virksomhedsstrategi, handleplaner og incitamentsprogrammer for medarbejdere og ledelse
  • arbejde med at sikre gennemsigtighed i ledelsens beslutningsgrundlag, hvilket både kan skabe øget effektivitet, konsistens og tillid
  • gennemføre foranstaltninger, der gør øget ansvarlighed for at reducere negative indvirkninger på ESG-forhold til en gennemgående del af virksomhedens DNA
  • samarbejde med jeres kunder, leverandører, øvrige samarbejdspartnere og interessenter om at fremme væsentlige ESG-målsætninger, der tilgodeser både virksomhedens og interessenters interesser (dét er efter vores erfaring en vigtig del af at sikre de langsigtede, ambitiøse mål for klimaneutralitet og beskyttelse af biodiversitet og menneskerettigheder i hver enkelt værdikæde).

Skriv dig op til ESG-indhold

Tilmeld dig vores ESG-nyhedsbrev og modtag nyt om alt fra lovgivning til praktiske råd direkte i indbakken.

Tilmeld dig nu

...

Relateret indhold

ARTIKEL - ESG rapportering 1920x1080.jpg
Artikel

Rapportering af oplysninger og data om miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige (ESG) forhold og bæredygtighed har for alvor fået...

Grafikker årsberetning -1920x1080 Opslag.jpg
Nyhed

Vores interaktive årsberetning og ESG-rapport 2022 sætter fokus på en verden i krise og behovet for ny rådgivning. Udgivelsen...

Grafikker - Det nye direktiv om bæredygtighedsrapportering -1920x1080
Publikation

Det nye direktiv om bæredygtighedsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)) forpligter flere virksomheder til...

ARTIKEL - ESG - det skal du vide 1920x1080.jpg
Artikel

ESG – environmental, social og governance – er et område i hastig udvikling, og virksomheder bliver stillet over for skærpede krav til...

Greenwashing - bildæk - grøn 1920x1080.jpg
Artikel

Den grønne omstilling medfører nye forretningsmuligheder. Men den medfører også spørgsmål om, hvor grøn en indvirkning et produkt har...

Indholdsfortegnelse

Kontakt

Line Berg Madsen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 10 43
Mob. +45 31 69 50 07
Sofie Jensen
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 44 83
Mob. +45 20 19 74 43
Udgivet
Opdateret
Verificeret af
Line Berg Madsen
Partner (København)