Nyhed

Tidsregistrering - er I klar?

Fra den 1. juli 2024 træder nye regler om arbejdstidsregistrering i kraft, som blandt andet forpligter arbejdsgivere til at etablere et arbejdstidsregistreringssystem. Nedenfor gennemgår vi nogle af de væsentlige punkter, som arbejdsgivere bør have på plads den 1. juli 2024.

Arbejdstid - tidsregistrering

Nye regler om tidsregistrering træder i kraft 

Lovændringerne til arbejdstidsloven, der træder i kraft den 1. juli 2024, forpligter blandt andet arbejdsgivere til at have et objektivt og pålideligt system, som registrerer medarbejdernes daglige arbejdstid. Efter reglerne skal arbejdstidsregistreringssystemet tilrettelægges på en sådan måde, at medarbejderne kan tilgå egne oplysninger i systemet, og arbejdstidsregistreringerne skal opbevares i en løbende periode på 5 år efter udløbet af hver referenceperiode på 4 måneder. Arbejdsgivere har efter loven stor metodefrihed til at indrette arbejdstidsregistreringssystemet på den for virksomheden mest hensigtsmæssige måde. 

Det er vores anbefaling, at følgende er på plads inden 1. juli 2024:

Analyse af medarbejderskare

Har I analyseret jeres medarbejderskare med henblik på at identificere, hvilke medarbejdere - om nogen - der allerede i dag registrerer deres arbejdstid, og om systemet for disse lever op til de nye forpligtelser? Yderligere er det relevant at identificere hvilken type system, som er bedst anvendeligt for jeres forskellige medarbejdergrupper. Eksempelvis kan start- og sluttidspunktsregistrering fungere godt for medarbejdere i produktion, mens det for andre grupper kan være hensigtsmæssigt alene at registrere den samlede daglige arbejdstid.

Identificering af selvtilrettelæggere

Har I identificeret eventuelle selvtilrettelæggere, som er undtaget fra kravet om arbejdstidsregistrering? Det er i denne forbindelse væsentligt, at der er foretaget en konkret og individuel vurdering af den pågældende medarbejder, da medarbejdergrupper som det klare udgangspunkt ikke kan vurderes og undtages som én helhed. Selvtilrettelæggere er alene undtaget fra kravet om at tidsregistrere, hvis den enkelte selvtilrettelægger modtager et skriftligt tillæg. Det er derfor vigtigt at tage stilling hertil inden 1. juli 2024.

Kommunikation til medarbejdere 

Har I udarbejdet kommunikation til medarbejderne omkring det nye tidsregistreringskrav? For mange medarbejdere vil det være en stor omvæltning at skulle registrere den daglige arbejdstid. Det er derfor vigtigt, at medarbejderne er oplyst om, hvilken tid der skal registreres og hvordan. Derfor kan det være hensigtsmæssigt at udarbejde en politik for arbejdstidsregistrering, som også tager stilling til konsekvenserne ved manglende eller mangelfuld tidsregistrering. 

Du kan læse mere om tidsregistreringskravet i vores tidligere nyhed her.

Vores rådgivning

Har du og din virksomhed spørgsmål til de nye regler om arbejdstidsregistrering, eller ønsker I sparring i forbindelse med politikker herom, hvilket system I bør implementere eller andet, er du meget velkommen til at række ud til vores specialister inden for arbejds- og ansættelsesret, der står klar til at hjælpe dig og din virksomhed med at komme i mål. 

Juridiske specialer

Kontakt

Marianne Granhøj
Partner (København)
Dir. +45 38 77 46 80
Mob. +45 24 27 48 20
Nicoline Hermann Stilling
Senior Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 43 33
Mob. +45 61 20 35 44
Maja Ilsø
Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 11 86
Mob. +45 24 86 00 83