Rådgivers forsinkelse i en rådgiveraftale under FIDIC White Book

I denne artikel sætter vi ord på, hvordan parterne er stillet, hvis der opstår forsinkelse i entrepriseprojektet, og aftalegrundlaget for de tekniske rådgivere er FIDIC White Book.

Forsinkelse - FIDIC - ingeniører 1920x1080.jpg

Kort om FIDIC White Book

FIDIC White Book (FWB) er et regelsæt, der kan bruges ved større, komplekse projekter på tværs af landegrænser. 

Læs mere om FIDIC-kontrakter generelt og organisationen bag dem:

FIDIC internationale standardkontrakter 1920x1080jpg.jpg
Speciale

FIDICs standardkontrakter er blandt de mest anvendte indenfor den internationale entreprisebranche. Kontrakterne har dog også et oplagt...

Hvordan opstår forsinkelse?

Til tider kan den aftalte tidsplan i et entrepriseprojekt, herunder i projekteringsfasen, ikke overholdes, og projektet bliver forsinket. Både bygherre og den tekniske rådgiver kan forsinke projektet, men her fokuserer vi på rådgiverens forsinkelse. 

Der er tale om forsinkelse, når den aftalte ydelse ikke bliver leveret rettidigt, og den tekniske rådgiver ikke har krav på tidsfristforlængelse. 

Er den tekniske rådgiver uden skyld i forsinkelsen, fordi den skyldes årsager, som er udenfor den tekniske rådgivers kontrol, udskydes fristerne i tidsplanen med den relevante periode. Det gælder såvel efter FWB som efter ABR18. 

Skriv dig op til FIDIC-indhold

Tilmeld dig vores FIDIC-nyhedsbrev og modtag nyt om alt fra lovgivning til praktiske råd direkte i indbakken.

Tilmeld dig nu

...

Ansvarsfritagelse for forsinkelse - ret til tidsfristforlængelse

Hvis der er grundlag for tidsfristforlængelse, er rådgiveren derfor ikke ansvarlig for forsinkelsen og ifalder dermed ikke et erstatningsansvar (eller dagbod). Rådgiveren får derimod tidsfristforlængelse. 

Efter FWB har rådgiveren som udgangspunkt krav på tidsfristforlængelse, når en af følgende betingelser er opfyldt (GC, pkt. 4.4.1):

  • bygherren kræver ændringer i opgaven (GC, pkt. 5)
  • bygherrens, anden rådgivers, anden entreprenørs eller øvrige tredjemands forhold medfører forsinkelse
  • ekstraordinære omstændigheder indtræder ("Exceptional Events" ) (GC, pkt. 4.6)
  • enhver anden begivenhed, der under Aftalen giver ret til tidsfristforlængelse, dvs. en generalklausul som opsamler de begivenheder, som berettiger til fristforlængelse.

ABR18 § 38 oplister tilsvarende forhold, som kan give tidsfristforlængelse. Rådgiveren skal i henhold til ABR18 informere bygherren om sådanne forhold snarest muligt. Rådgiveren skal dog udøve almindelig tabsbegrænsning og forsøge at begrænse forsinkelsen.  

Hvornår foreligger der et forsinkelsesansvar?

Efter FWB er den tekniske rådgiver ansvarlig for ethvert kontraktbrud indenfor rådgiverens ansvarsområde (GC, pkt. 8.1.1).  En forsinkelse forårsaget af rådgiveren vil derfor indebære grundlag for et erstatningsansvar. Tilsvarende gælder det efter ABR18 § 39, at forsinkelse, som ikke giver rådgiveren ret til tidsfristforlængelse, er ansvarspådragende. 

GC, pkt. 8.1.3 angiver, på hvilke vilkår den erstatningsansvarlige part efter FWB forpligtes til at betale erstatning til den forurettede part:

  1. For det første skal der være tale om tab, der med rimelighed kan forudsiges, og som er en direkte følge af misligholdelsen.
  2. For det andet er tabet begrænset, så det højest udgør det beløb, som er angivet under PC, pkt. 8.3 "Limit of Liability".  
  3. For det tredje skal der alene ske en forholdsmæssig betaling af tabet svarende til det forholdsmæssige ansvar, hvis der er flere selvstændige (fysiske eller juridiske) personer, der har handlet ansvarspådragende i forbindelse med forsinkelsen. Det er det, vi kalder et pro rata ansvar.

Under FWB kan parterne også, som vi kender det fra ABR18, aftale, at rådgiver skal ifalde dagbod. På den måde slipper bygherre for at skulle dokumentere sit tab. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, i) at dagbod skal aftales specifikt under udformningen af PC, da FWB ikke indeholder en særskilt regel om konventionalbod, og ii) at det bør fremgå eksplicit , at det samlede dagbodskrav også er underlagt erstatningsmaksimeringen, eventuelt med angivelse af et særskilt beløb eller en procentdel. 

Ved brug af ABR18 skal parterne være opmærksomme på de i § 39 fastsatte krav, som skal opfyldes, for at der kan kræves dagbod af rådgiveren. Parterne skal også være opmærksomme på ansvarsbegrænsningen på 10% af rådgiverens honorar.

...

Der skal ske reklamation

Hvis der foreligger misligholdelse, herunder forsinkelse, skal der efter FWB formelt reklameres inden for den fastsatte ansvarsperiode (PC og GC, pkt. 8.2.1). Efter ABR18 skal der ske reklamation inden rimelig tid efter, at en part bliver opmærksom på, at der er sket eller vil ske forsinkelse - uanset om der er aftalt dagbod, eller et erstatningskrav bliver gjort gældende.

Herudover skal rådgiverne efter begge regelsæt varsle kontraktparten, så snart rådgiver bliver opmærksom på, at forsinkelse vil indtræde, henholdsvis GC, pkt. 4.3.3 og ABR18 § 38. Tilsvarende regler gælder for bygherren (GC, pkt. 4.3.3 og ABR18 § 40). 

Ansvarsbegrænsning ved forsinkelse

Efter FWB er en parts økonomiske ansvar begrænset til parternes aftalte økonomiske maksimum  (GC pkt. 8.3.1).

I forbindelse med udarbejdelse af en FIDIC-kontrakt skal parterne derfor i PC pkt. 8.3.1 generelt tage stilling til, hvad det økonomiske ansvar maksimalt skal udgøre i det konkrete entrepriseprojekt. 

Efter ABR18 er rådgiverens ansvar for forsinkelse på forhånd begrænset, uanset om der er fastsat dagbod for overskridelse af frister (§ 39), eller om bygherrens tab ved forsinkelse opgøres efter dansk rets almindelige regler (§ 50). Parterne skal altså ikke efter ABR18 selvstændigt tage stilling til det økonomiske ansvars loft.

Vi henviser til vores artikel om ansvarsbegrænsninger:

Kontrakt - byggeplads - FIDIC 1920x1080.jpg
Artikel

FIDIC White Book (FWB) og ABR 18 er begge aftalegrundlag, som bliver brugt inden for entrepriseretten i forbindelse med indgåelsen af...

Har I brug for rådgivning om FIDIC eller ABR?

Det kan være en svær beslutning, om din virksomhed skal indgå kontrakter på FIDIC-vilkår eller ABR-vilkår. Vi har været juridisk rådgiver i mange forskelligartede projekter og står klar til at sparre og hjælpe. Tag endelig kontakt til os. 

 Relateret indhold

FIDIC - byggeri - rådgivning 1920x1080.jpg
Artikel

I denne artikel zoomer vi ind på, hvornår rådgiverens ydelse skal betragtes som mangelfuld, og hvordan parterne stilles i tilfælde af...

Byggemænd - enterprise - kontrakt 1920x1080.jpg
Artikel

FIDIC White Book (FWB) er et regelsæt og en international pendant til Almindelige betingelser for rådgivning i bygge- og...

FIDIC -håndtryk
Artikel

Mange industri-, energi- og teknologi virksomheder anvender Orgalime-standardkontrakter ved køb eller salg af teknologiske anlæg. Ved...

 

Kontakt

Trine Gydemand Bielefeldt
Director, advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 17
Mob. +45 51 38 17 28
Cecilie Anthony Berno Hald
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (Aarhus)
Dir. +45 38 77 46 89
Mob. +45 61 63 54 29