Introduktion til forskellene: FIDIC Red Book eller almindelige betingelser (AB)?

I bygge- og anlægsbranchen er valget af den rette kontraktform afgørende for at sikre, at et større komplekst projekt bliver vellykket. Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed (AB) bliver ofte brugt, men også FIDIC Red Book har tiltrukket sig opmærksomhed som velegnet standardkontrakt i større, komplekse byggeprojekter. I artiklen her gennemgår vi de væsentligste forskelle mellem de to typer af kontrakter.

Kuglepen - blå - rød - kontrakter 1920x1080.jpg

Øget internationalisering har vakt interesse for FIDIC Red Book 

FIDIC Red Book og AB repræsenterer hver sin tilgang til kontraktudformning og håndtering af entreprenør/bygherreforhold.

I Danmark vælger mange virksomheder i bygge- og anlægsbranchen ofte AB-systemet til større anlægsprojekter. Men øget internationalisering og mulighed for at byde på udenlandske opgaver og at tiltrække udenlandske entreprenører til anlægs- og byggeprojekter i Danmark har gjort brugen af FIDIC Red Book mere udbredt i Danmark.

Læs mere om FIDIC-kontrakter her: 

FIDIC internationale standardkontrakter 1920x1080jpg.jpg
Speciale

FIDICs standardkontrakter er blandt de mest anvendte indenfor den internationale entreprisebranche. Kontrakterne har dog også et oplagt...

Omfanget og antallet af bestemmelser er udtryk for retskultur

En entreprisekontrakt skal definere parternes opgaver, ydelser og ansvarsfordeling, ligesom kontrakten skal regulere rettigheder og forpligtelser for et anlægsprojekt. Både AB og FIDIC Red Book håndterer det, men med centrale forskelle i håndteringen i de to kontrakter. Det kan vi allerede konstatere ved omfanget og antallet af bestemmelser:

Bestemmelser i AB18

AB18, som er den seneste udgave af AB, indeholder ti kapitler med i alt 69 bestemmelser (ca. 81.823 tegn inkl. mellemrum). De omfatter blandt andet vilkår om bygherres udbud, projektets forskellige faser, tidsplanlægning, betalinger, ændringsarbejder, ansvarsfordeling, sikkerhedsstillelse, tidsfristforlængelser, håndtering af mangler og ekstraarbejder.

...

Bestemmelser i FIDIC Red Book

FIDIC Red Book (2017) har 21 kapitler, som bliver kaldt Clauses (ca. 379.779 tegn inkl. mellemrum), som indeholder en lang række "underbestemmelser” (Sub-Clauses). Den seneste udgave af FIDIC Red Book 2017 indeholder i alt 168 bestemmelser (Sub-Clauses) med dertilhørende "under-under"-bestemmelser. 

...

Det specifikke antal af bestemmelser og underbestemmelser for både AB og FIDIC Red Book afhænger af den udgave, parterne bruger. Forskellen på omfanget af bestemmelser i standardkontrakterne skyldes blandt andet forskellige retssystemer, -traditioner og -kultur.

FIDIC-kontrakterne har deres rod i det angelsaksiske Common law-system med tradition for at regulere kontraktforhold i detaljer, da den juridiske baggrundsret ikke altid er lige klar. I civilretlige systemer, som det danske, er der en større tillid til, at det bagvedliggende retssystem og den praksis der er udviklet her, løser eventuelle mangler på regulering på rimelig og forudsigelig vis. 

AB er desuden et såkaldt agreed document, hvor repræsentanter fra bygherrer og entreprenører har været med i udarbejdelsen af standardkontrakten. AB-kontrakten anses derfor også for at være relativt afbalanceret mellem parterne.

FIDIC Red Book er ensidigt udarbejdet af og for en forening af rådgivende ingeniører, der typisk agerer som rådgivere for eller på vegne af bygherrer. Red Book-kontrakten anses derfor overvejende for at være bygherrevenlig i sin grundform. Det kan parterne dog få balanceret ved konkrete fravigelser til bestemmelserne. 

FIDIC Red Book er desuden tiltænkt internationale projekter. Derfor er det hensigtsmæssigt, at kontrakten har en mere detaljeret regulering, der ikke overlader megen fortolkning eller udfyldning til de nationale domstole eller nationale retssystemer.

Lad ikke FIDIC Red Book omfanget afskrække 

FIDIC Red Books omfang bør ikke afskrække i forhold til brugen af den. Hvis din virksomhed har aftalt anvendelse af FIDIC Red Book med en samarbejdspartner, vil I for eksempel kunne opleve processer som smidigere og opgaven som mere tydelig. Det vil I, fordi mange forhold på forhånd er afklaret, og ændringer kræver specifikke procedurer. Det kan også medvirke til at minimere tvister og voldgiftssager, så parterne sparer tid og omkostninger.  

FIDIC Red Book eller AB i webinarformat

Vil du opdateres på de væsentligste forskelle mellem FIDIC Red Book og AB i et webinarformat? Så se vores webinar, hvor vi netop kommer omkring de forskelle:

Se webinar

...

Bygherrens sikkerhedsstillelse

I henhold til AB stiller entreprenøren som udgangspunkt sikkerhed for opfyldelse af sine forpligtelser og udførelse af det arbejde, der er aftalt i parternes kontrakt. Entreprenøren stiller sikkerhed på 15% af entreprisesummen, der bliver nedskrevet til 10% ved aflevering af arbejderne og til 2% ét år efter afleveringen. Den resterende sikkerhed bliver endeligt frigivet, når der er gået fem år siden afleveringen. 

I AB er der også mulighed for, at bygherre stiller sikkerhed for opfyldelse af sine forpligtelser over for entreprenøren. En undtagelse er dog, hvis der er tale om en offentlig bygherre eller en almen boligorganisation. I praksis er realiteten, at bygherre i udbudsmaterialet angiver, at bygherre ikke skal stille sikkerhed, hvilket ofte bliver accepteret af tilbudsgiverne.

FIDIC Red Book bruger begrebet "Performance Security", som regulerer entreprenørens sikkerhedsstillelse. FIDIC Red Book angiver, at entreprenøren skal stille sikkerhed, som skal sikre entreprenørens passende opfyldelse af kontrakten. Garantien skal svare til det beløb og i den valuta, der fremgår af parternes kontrakt. 

Entreprenøren kan ved brug af FIDIC Red Book – modsat AB – ikke kræve sikkerhedsstillelse eller anden garanti fra bygherren for opfyldelse af dennes forpligtelser. Entreprenøren kan dog kræve, at bygherren dokumenterer, at denne har et tilstrækkeligt "finansielt fundament".  

Rådgivers rolle

Efter AB har bygherren mulighed for at udpege et tilsyn (ofte en ingeniør eller arkitekt), der repræsenterer bygherren over for entreprenøren med hensyn til tilrettelæggelsen og udførslen af arbejdet. Tilsynet kan eksempelvis godkende eller kassere materialer og arbejder, ligesom de kan give anvisninger med hensyn til tilrettelæggelsen af entreprenørens arbejde. 

Ved brugen af FIDIC Red Book udpeger bygherren også en rådgiver (the "Engineer"), der ligesom i AB varetager en rolle i forhold til at påse entreprisekontraktens overholdelse og fremdrift, ligesom ingeniøren varetager bygherrens interesser. Under FIDIC er ingeniørens rolle imidlertid mere central på flere parametre og ingeniøren er tillagt flere kompetencer end tilfældet er i AB. Ingeniøren er således ikke "bare" en rådgiver. 

Den måske mest markante forskel 

Der hvor FIDIC Red Book adskiller sig - måske mest - markant fra AB er, at ingeniøren i FIDIC Red Book er tillagt kompetence som første instans til at afgøre tvister mellem bygherren og entreprenøren. Også selvom ingeniøren står i kontraktforhold til bygherren.

Når ingeniøren har truffet en afgørelse, skal parterne rette sig efter afgørelsen, indtil en af parterne måtte få afgørelsen omgjort ved det særlige Dispute Avoidance Adjudication Board (DAAB).

Det forhold, at ingeniøren træffer (foreløbigt) bindende afgørelse i FIDIC Red Book understøtter, at parterne samarbejder ud fra et princip om "fix first settle later". Det er et princip, som er meget anderledes fra AB, hvor tvister først bliver afgjort ved voldgift og af parter, som er uafhængige af både bygherre og entreprenøren. Indtil tvisten afgøres ved voldgift tager parterne en standpunktsrisiko.  

...

Løbende dokumentation for arbejdets udførelse

Under AB gælder der ikke særlige krav til, at entreprenøren løbende dokumenterer, hvor langt man er med byggeriet. Efter AB er bygherre alene forpligtet til at indkalde entreprenøren til byggemøder, og det er ikke angivet med hvilken frekvens, byggemøderne skal foregå, eller at entreprenøren skal aflevere skriftlig dokumentation for byggeriets fremgang.

FIDIC Red Book forudsætter, at entreprenøren på månedsbasis fremsender en "progress report" til rådgiveren. Rapporten skal blandt andet indeholde oplysninger om arbejdets stade, foto- og videodokumentation, KS-materiale og oplysninger om forhold, som potentielt kan påvirke afleveringsterminen. Der kan være tale om en tidskrævende proces for entreprenøren, men den fungerer i høj grad også som et styringsværktøj, der skal sikre entreprenøren og dennes ret til delvis betaling.

Skriv dig op til FIDIC-indhold

Tilmeld dig vores FIDIC-nyhedsbrev og modtag nyt om alt fra lovgivning til praktiske råd direkte i indbakken.

Tilmeld dig nu

...

Ændringer i arbejdet

Ifølge AB kan bygherren forlange ændringer i arbejdet, hvis ændringerne har en naturlig sammenhæng til de oprindeligt aftalte ydelser. Denne adgang kaldes "bygherrens ændringsret". Bedømmelsen af, om de ønskede ændringer har en naturlig sammenhæng med de oprindeligt aftalte ydelser, afhænger af ændringens karakter i forhold til entrepriseaftalen og omfanget af de ønskede ændringer.

FIDIC Red Book giver bygherren og rådgiveren ret til at foretage ændringer ved det bestilte arbejde til enhver tid frem til tidspunktet for udstedelse af "Taking-Over Certificate". Entreprenøren er herefter bundet af de ændringer, som bygherre ønsker foretaget, og skal gennemføre dem uden ophold. Sådan er det, medmindre denne giver bygherre en af FIDIC Red Book-begrundelserne for, at ændringerne ikke er mulige.

FIDIC Red Book giver entreprenøren mulighed for til enhver tid - for entreprenørens regning - at foreslå ændringer (value engineering), der i entreprenørens optik vil:

  • fremskynde tidspunktet for færdiggørelse af arbejderne
  • reducere bygherres omkostninger til arbejderne
  • forbedre effektiviteten og værdien af arbejdet for bygherre
  • være til fordel for bygherre.

Bygherren har diskretionær ret til at afvise ethvert forslag om value engineering.

...

Procesregler: Entreprisesum og betaling

I den seneste udgave af AB er entreprisesummen, regulering af entreprisesummen, forfaldstid, ret til tilbagehold, betalingsfrist mm. samlet reguleret af fem bestemmelser (kapitel D). I den tidligere udgave (AB92) var bygherrens betalingsforpligtelse samlet reguleret i én bestemmelse. 

FIDIC Red Book indeholder langt mere detaljerede regler om entreprisesummen og betaling heraf, men grundlæggende er bestemmelserne baseret på de samme overordnede og indholdsmæssige principper. Eksempelvis:

  • sker arbejderne som udgangspunkt som regningsarbejder og enhedspriser, medmindre parterne har aftalt andet
  • har entreprenøren som udgangspunkt ret til månedlig betaling
  • kan parterne indgå aftale om en betalingsplan
  • er entreprenøren berettiget til morarenter ved for sen betaling
  • skal entreprenøren rejse sine krav rettidigt, og krav fortabes, hvis det ikke er medtaget i slutopgørelsen og den endelige erklæring. 

Betalingscertifikater gør udbetaling i FIDIC Red Book mere formaliseret

Den væsentligste forskel er, at processen omkring udbetaling er langt mere formaliseret i FIDIC Red Book. Det er den blandt andet, da man arbejder med "betalingscertifikater". De eksisterer i forskellige formater og skal opfylde en række formkrav, der indholdsmæssigt er omfangsrige og til tider byrdefulde for en entreprenør.

Man arbejder med følgende certifikater:

  • Anmodning om midlertidigt betalingscertifikat
  • Midlertidigt betalingscertifikat
  • Erklæring om færdiggørelse
  • Anmodning om endeligt betalingscertifikat
  • Endeligt betalingscertifikat.

Udover de forskellige certifikater og formkrav til disse, er der i FIDIC Red Book en række tidsfrister. Det kan blandt andet være en frist for, hvornår bygherre skal udbetale til entreprenøren.

OBS: I skal være opmærksomme på, at udbudsgrundlaget i FIDIC Red Book – nærmere specifikt i bilaget til tilbudsbrevet – indeholder bestemmelser, der giver entreprenøren ret til forudbetaling af dele af entreprisesummen.

I de generelle betingelser står der dog, at bestemmelsen ikke finder anvendelse, hvis der ikke er anført et beløb i bilaget. Der er aftalefrihed, og parterne kan fravige vilkåret om forudbetaling. Parterne kan også undlade at udfylde informationerne, så bestemmelsen i henhold til de generelle betingelser bortfalder. Vi vil dog altid anbefale en konkret og skriftlig fravigelse til forudbetaling – og ikke kun undladelse af at anføre et beløb i bilaget – hvis vilkåret ikke skal være gældende.

...

Afleveringsforretning

I AB skal entreprenøren skriftligt færdigmelde byggeriet til bygherre. Herefter indkalder bygherren som udgangspunkt entreprenøren til en afleveringsforretning, der skal finde sted senest ti arbejdsdage efter det angivne tidspunkt. Afleveringstidspunktet udgør tidspunktet for risikoens overgang. Bygherren skal lave en afleveringsprotokol i forbindelse med afleveringsforretningen, hvilket kan indeholde de eventuelle arbejder, som entreprenøren skal udbedre. Hvis parterne er enige, kan aflevering af et byggeri dog blive gennemført på anden vis end ved at afholde en afleveringsforretning.

FIDIC Red Book opererer med begrebet "Taking over" i relation til aflevering. Arbejderne bliver anset som afleveret den dato, der fremgår af dokumentet "Taking-Over Certificate". Certifikatet bliver udstedt, når entreprenøren har anmodet om det - tidligst 14 dage før arbejderne er fuldendt og afsluttet. Bygherre eller bygherres rådgiver skal herefter inden for 28 dage efter at have modtaget entreprenørens anmodning enten (i) udstede et Taking-Over Certificate eller (ii) give en begrundet afvisning for anmodningen, der skal indeholde en specifikation af de arbejder, der udestår. 

Bygherres ophævelsesret

I AB-systemet og Danmark i øvrigt er ophævelse af en kontrakt en misligholdelsesbeføjelse, som er meget indgribende, og som udgangspunkt også kræver, at misligholdelsen er væsentlig. Hvis man som bygherre skal ophæve en AB-kontrakt kræver det altså, at entreprenøren har misligholdt sine forpligtelser i henhold til entreprisekontrakten væsentligt. 

I FIDIC Red Book har bygherren ret til at hæve kontrakten i en række specifikt angivne misligholdelsesscenarier, herunder også i tilfælde der efter omstændighederne ikke efter dansk ret nødvendigvis ville udgøre væsentlig misligholdelse. Det er vilkår, som med et dansk perspektiv er meget byrdefulde, men som parterne også har mulighed for at fravige.

Tvistløsning

I AB skal tvister som udgangspunkt løses ved Voldgiftsnævnet for Bygge- & Anlægsvirksomhed. Parterne kan fravige dette i kontrakten, men langt de fleste parter i byggebranchen beholder vilkåret. I den seneste udgave af AB har man – med inspiration fra blandt andet FIDIC – indført nye tvisteregler og en løsningstrappe, så parterne er forpligtede til at forsøge at løse en tvist ved "mildere" foranstaltninger end voldgift. Det kan eksempelvis være gennem mediation, mægling eller hurtig afgørelse. Voldgift er derfor sidste trappetrin, når man har udtømt de andre muligheder for at nå til enighed. 

FIDIC Red Book har også en løsningstrappe, der på mange punkter kan sammenlignes med AB, hvor voldgift også er sidste trappetrin i tilfælde af en tvist. En vigtig løsningsmekanisme på trappestigen i FIDIC er Dispute Adjudication / Avoidance Board ("DAAB"), som er tiltænkt at skulle håndtere tvister og konflikter på en hurtig og effektiv måde for at undgå unødige forsinkelser i projektet. DAAB kan på mange punkter sammenlignes med hurtige afgørelser efter AB. Begge disse mekanismer involverer uafhængige parter, som kan træffe enten midlertidige eller bindende afgørelser og dermed løse tvister i "realtid" - dvs. uden at man som part skal vente flere år på en voldgiftssag og -afgørelse. 

Voldgiftssager under FIDIC Red Book indbringes som udgangspunkt for International Chamber of Commerce (ICC) i Paris, der nedsætter en voldgiftsret i henhold til ICC's regelsæt. Det betyder også, at udgangspunktet (med mindre parterne aftaler andet, hvilket typisk er tilfældet) er, at sagen føres i udlandet og på et andet sprog end dansk. 

Som en dansk part til en FIDIC Red Book kontrakt bør man ved kontraktindgåelse overveje, om der er bestemmelser, som skal fraviges eller modificeres. Det kan for eksempel være, om voldgift indbringes for Voldgiftsnævnet i stedet for ICC, eller om et specifikt regelsæt skal finde anvendelse. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at man ved kontraktindgåelsen på forhånd er bekendt med, hvordan og hvor tvister skal behandles.

Opsummerende pointer

Selvom FIDIC Red Book og AB på mange områder regulerer de samme forhold, kan vi konkludere, at der er en række væsentlige forskelle:

Væsentligste forskelle opsummeret

  1. FIDIC Red Book er mere detaljeret, især når det kommer til håndtering og processer. Det kan der både være fordele og ulemper ved, men som part er det vigtigt at være bekendt med vilkårene, da det ellers kan have store tidsmæssige- og økonomiske konsekvenser.
  2. FIDIC Red Book er en international anerkendt standardkontrakt, som også interessenter udenfor branchen er bekendt med. Det kan være banker, hvilket er gavnligt, hvis man samtidig søger finansiering i forbindelse med et projekt. Det kan nemlig gøres lettere, når projektet sker på velkendte vilkår.
  3. Danske bygherrer har en større interesse i at tiltrække udenlandske entreprenører, blandt andet for at konkurrenceudsætte prisen. Men samtidig fordi, bygge- og anlægsprojekter bliver mere kompliceret og ofte kræver specialistviden. En udenlandsk entreprenør vil dog nok ikke indgå en AB-kontrakt, fordi den udfyldes og understøttes af uskrevne regler og mangeårig praksis, som den udenlandske entreprenør formentlig ikke er bekendt med.

  4. Som bygherre er det ærgerligt at miste en god entreprenør, som måske var både billigst og bedst, kun fordi kontrakten var på AB-vilkår. Det er især ærgerligt, hvis den kunne være indgået på en FIDIC Red Book-kontrakt. En dansk entreprenør vil også have gavn af at kunne navigere i en kontrakt indgået efter FIDIC Red Book. For eksempel for at kunne udvide sit marked og kundekreds udover Danmarks grænser.  Det er nemlig ikke sandsynligt, at udenlandske bygherrer vil benytte en AB-kontrakt, og derfor er der et behov for at bruge alternative kontraktformer som FIDIC Red Book.

    Der er ikke en rigtig eller forkert standardkontrakt, men man kan som part alligevel opnå en lang række fordele ved at have taget stilling til, om den ene kontraktform er bedre egnet end den anden.  

     

...

Har I brug for rådgivning om FIDIC eller AB? 

Det er ikke helt ligetil at afgøre, om din virksomhed skal gå efter FIDIC- eller AB-kontrakter, og hvordan I tilpasser den valgte kontrakt, når I står overfor et større projekt. Har du og din virksomhed brug for sparring, så ræk endelig ud til os. Vi har omfattende erfaring med de forskellige typer kontrakter, og vi står klar til at hjælpe jer.  

Relateret indhold

FIDIC hjelm kontrakt
Webinar
25. oktober 2023

Vil du klædes bedre på til at kunne navigere mellem FIDIC Red Book og AB? Bliv klogere på nogle af de væsentligste forskelle mellem de...

FIDIC -håndtryk
Artikel

Mange industri-, energi- og teknologi virksomheder anvender Orgalime-standardkontrakter ved køb eller salg af teknologiske anlæg. Ved...

FIDIC internationale standardkontrakter 1920x1080jpg.jpg
Speciale

FIDICs standardkontrakter er blandt de mest anvendte indenfor den internationale entreprisebranche. Kontrakterne har dog også et oplagt...

FIDIC -håndtryk
Webinar
19. september 2023

Sidder du i en virksomhed, der står overfor et salg eller køb af et større teknologisk anlæg? Og ved I endnu ikke, hvilke...

Indholdsfortegnelse

Kontakt

Jan Hvarre
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 38
Mob. +45 20 19 74 23
Mia Thulstrup Gedbjerg
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 22 96
Mob. +45 61 63 54 11