Nyhed

Regeringen offentliggør ny strategi for iværksætteri

Regeringens strategi "Et iværksætterland i verdensklasse" indeholder en række konkrete tiltag, som skal styrke dansk erhvervsliv. Læs mere om tiltagene i denne nyhed.

Startup - skat - mødelokale 1920x1080
Strategiens væsentligste initiativer:
  • En ophævelse af beskatningen af selskabers udbytter fra unoterede porteføljeaktier.
  • Mulighed for at udskyde skattebetalingen, hvor salgssummen betales som en løbende ydelse, eksempelvis i form af milepælsbetalinger.
  • Indførelse af en periode på fem år med realisationsbeskatning af selskabers nynoterede porteføljeaktier.
  • Forhøjelse af muligheden for fuldt ud at kunne fradrage fremført underskud fra 9,5 mio. kr. til 20 mio. kr.
  • Lempelse af beskatningen af aktionærlån.
  • Lovliggørelse af equity crowdfunding for anpartsselskaber.
  • Halvering af kapitalkravet ved etablering af anpartsselskaber til 20.000 kr.
  • Etablering af en permanent bro for iværksættere til markedsbaseret finansiering.

Selskabers udbytte fra unoterede porteføljeaktier bliver skattefrie

Med strategien afskaffes den skat, der i praksis går under navnet "iværksætterskatten" for at gøre det mere attraktivt for danske såvel som udenlandske investorer at foretage porteføljeinvesteringer i unoterede selskaber og dermed potentielt bidrage til at øge adgangen til kapital for unoterede selskaber. 

I praksis betyder initiativet, at selskaber vil være skattefrie af udbytter der hidrører fra unoterede selskaber, hvis ejerskabet er på under 10 %. I øjeblikket betales en effektiv skat på 15,4 % på disse udbytter, mens fortjenester på sådanne aktier er skattefri. 

Mulighed for at udskyde skattebetaling, hvor salgssum betales som løbende ydelse

Strategien lægger endvidere op til mulighed for at udskyde skattebetaling, når salgssummen betales som en løbende ydelse. Hensynet bag er at fjerne de nuværende likviditetsudfordringer for sælger, der består i at blive beskattet af en betaling, som denne ikke har modtaget endnu. 

I praksis vedrører dette såkaldte "earn-out"-købesummer, som initiativet antageligt vil lette den likviditets- og skattemæssige side af, idet skattebetalingen som følge heraf kan udskydes. I dag beskattes sælgeren af den kapitaliserede værdi af den løbende ydelse.

Indførelse af 5-års-periode med realisationsbeskatning efter børsnotering

Endeligt skal det bemærkes, at strategien giver mulighed for at tilvælge realisationsbeskatning i en periode på fem år efter en børsnotering for selskaber med under 10 % ejerskab i et nynoteret selskab. Initiativet skal give mulighed for at undgå lagerbeskatning, som i visse situationer kan medføre en stor likviditetsbelastning for selskabet. Efter udløbet af de fem år vil selskabet overgå til lagerbeskatning, hvorved de urealiserede avancer, der er opbygget over perioden med realisationsbeskatning, beskattes.

Vores rådgivning

I Kromann Reumert følger vi implementeringen af strategien tæt. Djævlen er i detaljen, og der er endnu meget, vi ikke ved. Særligt interessant bliver det at følge udviklingen på medarbejderoptioner, hvor der arbejdes på at gøre det lettere at håndtere kravene i de særlige skatteregler for medarbejderoptioner i ligningsloven § 7P.

Har du spørgsmål til de kommende regler, er du meget velkommen til at kontakte vores team af specialister inden for startup og venture.

Relateret indhold

AMP - podcast - warrants - 1920x1080
Podcast

I podcastserien "Startup & venture" sætter director Ulrik A.W.L. Hedegaard og advokat Amalie Paludan fokus på warrantprogrammer og...

Startup-&-Venture-Podcast-Amalie-1920x1080_0.jpg
Podcast

I anden sæson af vores podcastserie om startup & venture får Senior Associate (senioradvokat) Amalie Paludan besøg af en række...

AMP - S&V - warrantprogrammer 1920x1080
Artikel

Der kan være store fordele ved etablere et warrantprogram og tilbyde medarbejdere warrants. Det kan være et effektivt redskab for især...

Juridiske specialer

Kontakt

Torben Waage
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 60
Mob. +45 40 61 08 86
Amalie Paludan
Senior Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 42 59
Mob. +45 20 19 74 04
Gustav Ottesen
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (København)
Dir. +45 38 77 12 05
Mob. +45 40 49 21 44