Nyhed

"Snap-Back" for fuld styrke: Alle amerikanske sanktioner mod Iran er igen i kraft

Den 5. november blev anden og sidste runde af USA's genindførte sanktioner effektueret mod Iran. Dermed er sanktionerne tilbage for fuld styrke, som havde atomaftalen – JCPOA – aldrig eksisteret.

Som beskrevet i vores tidligere nyheder var de suspenderede sanktioner mod Iran primært sekundære. Det betyder, at de genindførte sanktioner gælder for danske og andre ikke-amerikanske virksomheder, og at de kan ramme transaktioner med meget begrænset forbindelse til USA.

Læs de tidligere nyheder:

Hvem og hvad rammer sanktionerne?

De genindførte sanktioner har derfor først og fremmest betydning for ikke-amerikanske virksomheder, der nu er afskåret fra at handle med alle Irans væsentligste sektorer, herunder havneoperations- og shipping-sektoren samt olie-, petroleums- og forsikringssektoren.

Sanktionerne rammer også markedet for finansielle meddelelser, dvs. SWIFT. Handler danske eller europæiske virksomheder med iranske selskaber i disse brancher eller med enheder på den samtidigt udvidede sanktionsliste, risikerer de at blive udelukket fra det amerikanske finansielle marked.

En væsentlig og overraskende undtagelse er olieeksport til landene Kina, Grækenland, Indien, Italien, Japan, Sydkorea, Taiwan og Tyrkiet, der alle har fået særlige tilladelser og således kan eksportere iransk olie uden at frygte de sekundære sanktioner. Bortset fra disse helt særlige, politisk begrundede tilladelser er den eneste egentlige undtagelse til sanktionernes handelsforbud humanitære ydelser, herunder lægemidler og visse landbrugsråvarer.

"Snap-back'en" har også særskilt betydning for ikke-amerikanske datterselskaber af amerikanske moderselskaber, fordi datterselskaberne – som en del af JCPOA og under nærmere bestemte betingelser – havde mulighed for at handle med Iran. Denne undtagelse til de primære sanktioner var omfattet af den såkaldte "General License H", der også blev ophævet mandag den 5. november 2018.

Hvad med udestående betalinger?

Genindførelsen af sanktionerne blev varslet allerede i starten af maj i år samtidig med lanceringen af en række udførlige overgangsbestemmelser. Konsekvensen heraf er, at alle – amerikanske som ikke-amerikanske – virksomheder forventes at overholde sanktionerne til punkt og prikke fra midnat natten mellem søndag og mandag (amerikansk tid). Det er derfor kun tilladt at modtage betalinger for ydelser, der er fuldt leveret, eller garantier der er stillet inden den 5. november, hvis aftalen herom var indgået inden den 8. maj (varslingsdagen), og kun hvis betalingen sker uden at involvere amerikanske personer og valuta. Derudover er det en forudsætning, at betaleren ikke er en sanktioneret part.

En grundig beskrivelse af betingelserne kan findes på hjemmesiden for det amerikanske finansministeriums kontor for "Foreign Assets Control – OFAC".

Har det nogen konsekvenser i forhold til EU Blocking Statute?

EU-Kommissionen har endnu ikke officielt forholdt sig til denne sidste runde af genindførte sanktioner, men deres tidligere modsvar – den såkaldte "Blocking Statute" – omfatter også de nu genindførte sanktioner. Dermed bliver det forbudt for europæiske virksomheder at efterleve de amerikanske sanktioner. Hvorledes dette compliance-dilemma i praksis vil blive håndhævet af myndighederne er fortsat uvist. 

For nylig blev der afsagt dom i første instans i en engelsk sag om forholdet mellem udbetaling af en forsikringspræmie (for stål stjålet i Iran) og Blocking Statute. Her bemærkede dommeren, at alene det at påberåbe sig en sanktionsklausul som begrundelse for ikke at opfylde en kontraktmæssig forpligtelse ikke udgør en retsstridig efterlevelse af de amerikanske sanktioner – og dermed ikke en overtrædelse af Blocking Statute. 

Om andre myndigheder, herunder EU-Domstolen, vil anlægge en lige så pragmatisk og forretningsvenlig fortolkning, vil fremtiden vise.

Kromann Reumerts rådgivning

Kromann Reumerts team af specialister har mange års erfaring med at rådgive danske og europæiske virksomheder om alle forhold vedrørende international handel. Vi følger udviklingen i forhold til Iran tæt og står til rådighed til at vurdere konkrete risici og rådgive om kommercielt gangbare løsninger.

Juridiske specialer

Kontakt

Jakob Hans Johansen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 20
Mob. +45 61 61 30 32