Nyhed

USA's genindførte sanktioner mod Iran - og EU's modsvar

Den 7. august 2018 trådte første del af USA's genindførte sanktioner mod Iran i kraft. Disse sanktioner forbyder bl.a. handel med Iran, der involverer guld, ædle metaller, aluminium, iranske rialer og biler. Samtidig ophæves tidligere udstedte licenser til salg af passagerfly til Iran.

De amerikanske sanktioner

Som beskrevet i vores tidligere nyhed gælder USA's sanktioner for europæiske og danske virksomheder, uanset at de pågældende handler ikke involverer amerikanske statsborgere, selskaber eller dollars.

De nu genindførte sanktioner kan – sammen den anden, sidste og bredere del af sanktionerne – således få store konsekvenser for danske og andre europæiske virksomheder, der handler med Iran. Overtrædelse af sanktionerne medfører afskæring fra det amerikanske marked, herunder amerikansk finansiering, civilretlige sanktioner, bøder og fængselsstraffe.

EU's "Blocking Statute"

Som reaktion på USA's ensidige tilsidesættelse af JCPOA-aftalen, der lå til grund for ophævelsen af bl.a. USA og EU's sanktioner mod Iran, har EU udvidet anvendelsesområdet for den såkaldte "Blocking Statute". Det er anden gang i statuttens 20-årige levetid, at EU gør brug af den for at imødegå, hvad Europa-Kommissionen anser for "retsstridige virkninger af et tredjelands (i begge tilfælde USA) ekstraterritoriale sanktioner over for EU-erhvervsdrivende". Alle USA's genindførte sanktioner mod Iran er omfattede af statutten.

Statutten fastslår et udgangspunkt, hvor EU-erhvervsdrivende ikke er forpligtede til at efterleve USA's genindførte sanktioner. Tværtimod er det faktisk forbudt for danske og europæiske virksomheder, herunder EU-datterselskaber af amerikanske virksomheder, at efterleve sanktioner og at søge om licens til fritagelse hos de amerikanske myndigheder. 

Samtidig forpligter statutten europæiske domstole og myndigheder til ikke at håndhæve de amerikanske sanktioner.

Konsekvenser for danske virksomheder

Virksomheder, hvis forretning påvirkes af de genindførte sanktioner, har pligt til at underrette kommissionen herom. Hvis manglende efterlevelse af de amerikanske sanktioner vil være til "væsentlig skade" for en virksomhed, kan den anmode kommissionen om en bemyndigelse til at efterleve dem efter proceduren i statuttens artikel 5, stk. 2. Denne bestemmelse giver danske virksomheder mulighed for at løse det compliance-dilemma, som modstriden mellem de amerikanske sanktioner og EU's regler skaber. 

Som en undtagelsesregel vil bemyndigelsesbestemmelsen dog skulle fortolkes indskrænkende af myndighederne. Kommissionen understreger i denne vejledning, at det er klart, "at ikke enhver ulempe eller skade, som EU-erhvervsdrivende har lidt, vil give dem ret til at opnå en bemyndigelse.

Kommissionen har angivet en liste af ikke-udtømmende kriterier, der kan tillægges betydning i vurderingen af, om ikke-efterlevelse af de amerikanske sanktioner vil være til "væsentlig skade" for en virksomhed i gennemførelsesforordning (EU) 2018/1101

Heraf fremgår, at der i vurderingen bl.a. kan tages hensyn til: 

  • virksomhedens forbindelse(r) til USA 
  • økonomiske tab, der kan true virksomhedens levedygtighed eller udgør alvorlig risiko for konkurs
  • uforholdsmæssige vanskeligheder ved at skaffe nødvendige ressourcer 
  • systemiske følger af skader mv.

Den forholdsvis omfattende liste afspejler kommissionens erklærede ønske om at beskytte – og ikke hindre – EU-erhvervsdrivendes lovlige internationale handel.

Håndhævelsen af Blocking Statute

Som vi også beskrev i vores tidligere nyhed (jf. ovenfor), påhviler håndhævelsen af EU's "Blocking Statute" medlemsstaternes nationale myndigheder.

I Danmark kan overtrædelse af statutten straffes med bøde, men på nuværende tidspunkt har ingen virksomheder eller personer været tiltalt eller er blevet dømt for overtrædelse, til trods for at statutten har været i kraft siden 1996, hvor den blev vedtaget som modsvar på USA's sanktioner mod Cuba.

I det nuværende politiske klima kan myndighedernes tilgang dog muligvis være mere konsekvent. Konkrete handler bør derfor altid vurderes individuelt. 

Kromann Reumerts rådgivning

Kromann Reumerts team af specialister har mange års erfaring med at rådgive danske og europæiske virksomheder om alle forhold vedrørende international handel. Vi følger udviklingen i forhold til Iran tæt og står til rådighed til at vurdere konkrete risici og rådgive om kommercielt gangbare løsninger.

Juridiske specialer

Kontakt

Jakob Hans Johansen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 20
Mob. +45 61 61 30 32