Designreformen: Et skridt tættere på en ny forordning og et nyt direktiv på designområdet

EU-lovgivningen om designbeskyttelse skal opdateres, med det formål at fremme innovation og konkurrenceevn i EU. Den igangværende designreform skal gøre designbeskyttelsen mere tilgængelig og effektiv for blandt andet SMV'er og individuelle designere og skal tilpasse beskyttelsessystemet til den digitale tidsalder.

Design 1920x1080

I slutningen af 2022 fremsatte Europa-Kommissionen et udkast til en ny designpakke, der skal modernisere det mere end 20 år gamle designbeskyttelsessystem i Europa og harmonisere EU-landenes lovgivning på området. Rådet og Europa-Parlamentet er nu nået frem til en foreløbig aftale om designpakken, der består af et forslag om revision af de to retsakter inden for designområdet - designforordningen og designdirektivet. I det følgende fremhæver vi de mest centrale punkter i den foreløbige aftale, der er indgået mellem medlovgiverne Rådet og Europa-Parlamentet.

Præcisering af definitionen af produkter

Et centralt ønske er at fremtidssikre lovgivningen mod den teknologiske udvikling. Som led heri har lovgiverne fundet behov for at præcisere definitionen af produkter. Den foreløbige aftale fastslår, at produktbegrebet udvides til ikke kun at dække produkter i fysisk form men også produkter, der er visualiseret i grafisk form som eksempelvis animationer og NFT'er. Det er nyt, at den slags rent digitale produkter kan designbeskyttes.

Lavere gebyrer og lettere indgivelse af samlede ansøgninger

I den foreløbige aftale er der lagt op til reduktion af gebyrerne. Grundgebyret for ansøgning om en designregistrering skal nedsættes fra 350 EUR til 230 EUR. Gebyret for hvert yderligere design, som indgår i en samlet ansøgning, ændres til 125 EUR. Tillægsgebyret for 2 - 10 designs udgør i dag 175 EUR pr. design.

Det er allerede i dag muligt at samregistrere designs, det vil sige registrere flere designs under én ansøgning, hvis de ansøgte designs er af samme art, dvs. tilhører samme hovedklasse i designsystemet (Locarno-klassifikationen). Eksempelvis kan en stol, en sofa og et bord samregistreres, da alle tre falder ind under samme hovedklasse - nemlig møbler. Samregistrering giver mulighed for at spare omkostninger på officielle gebyrer. Lovgivernes ønske er at effektivisere og gøre det lettere at indgive ansøgninger om samregistreringer af EU-designs. Der er derfor i den foreløbige aftale lagt op til, at det ikke længere skal være et krav, at de ansøgte designs skal tilhøre samme hovedklasse i Locarno-klassifikationen. Med andre ord skal det være muligt at samregistrere flere designs i samme ansøgning, selvom der ikke er tale om produkter af samme art.

Reservedele

Med de nye regler skal muligheden for at designbeskytte reservedele udfases. Det skal således ikke længere være muligt for producenter af sammensatte produkter - eksempelvis bilproducenter - at få designbeskyttelse til reservedele, der anvendes til at reparere et sammensat produkt med henblik på at genskabe produktets oprindelige udseende.

Bestemmelsen skal modvirke et monopol for producenter af originale reservedele og styrke konkurrencen blandt producenter af originale og uoriginale reservedele. For at sikre, at forbrugerne træffer informerede valg, præciseres det i aftaleudkastet, at forbrugerne skal oplyses om, at reservedelen ikke er produceret af producenten af det oprindelige produkt.

Registreringssymbol for designs

Med det formål at lette markedsføringen af designprodukter og øge kendskabet til designregistreringsområdet fastslår den foreløbige aftale, at der skal indføres et registreringssymbol for designs - nemlig "(D)". I lovudkastet er der ikke lagt op til en obligatorisk brug af symbolet for registrerede designs. Derimod er der lagt op til, at indehaveren kan oplyse offentligheden om, at designet er registreret, ved at anføre tegnet "(D)".

Kulturarv

Aftalen fastslår, at det skal forbydes at designregistrere elementer, der tilhører kulturarv af national interesse, eksempelvis kostumer, artefakter eller monumenter.

Næste skridt

Den foreløbige aftale om retsakterne i designpakken, der er indgået mellem Rådet og Europa-Parlamentet, skal godkendes og formelt vedtages i begge institutioner.

Den endeligt vedtagne designforordning vil finde direkte anvendelse i medlemsstaterne, mens EU-landende - ifølge forslaget - får en frist på 36 måneder til at træffe de nødvendige foranstaltninger til at implementere direktivet i de nationale designlove.

Når de nye regler træder i kraft, åbnes  altså for nye muligheder i virksomheder, der ønsker at beskytte design. Designreformen ser dog også ud til at give nye muligheder for virksomheder på reparations- og reservedelsmarkedet, der vokser som led i et stigende fokus på cirkulær økonomi og bæredygtighed.

Vi følger udviklingen på området og er klar til at hjælpe dig, med spørgsmål om designreformen eller ønsker hjælp til at beskytte dit design.

IP-magasin

Denne artikel er en del af vores IP-magasin fra marts 2024. Her kan du også læse om Irmapigen i nye ufrivillige klæder, kunstig intelligens og klassiske medier og seneste nyt på markedsføringsfronten set med Forbrugerombudsmandens briller.

Læs magasinet

...
Juridiske specialer
IP

Kontakt

Kristian Storgaard
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 70
Mob. +45 20 19 74 10