Whistleblower­ordninger

Vi rådgiver om etablering og administration af whistleblowerordninger, og vi administrerer en lang række whistleblowerordninger på vegne af nationale og internationale klienter.

Retningslinjer for whistleblowerordninger 

Efter whistleblowerloven skal organisationer med 50 eller flere medarbejdere etablere en intern whistleblowerordning.

En whistleblowerordning er med til at styrke gennemsigtigheden og troværdigheden i organisationen og dermed værne om virksomhedens integritet og omdømme. Det gør den ved at give medarbejdere og interessenter mulighed for at rapportere mistanke om lovovertrædelser og uregelmæssigheder internt. Etablering af en intern whistleblowerordning mindsker desuden sandsynligheden for, at medarbejdere rapporterer mistanke om lovovertrædelser og uregelmæssigheder til eksterne whistleblowerordninger, herunder Datatilsynets eksterne whistleblowerordning. Hvis ordningen etableres, så også eksterne kan rapportere til virksomheden, får virksomheden således selv en mulighed for at tage hånd om uregelmæssigheder, før myndighederne får kendskab til dem.

Den succesfulde whistleblowerordning

Whistleblowerordningen bør indtænkes i allerede eksisterende compliance-programmer, codes of conduct, antikorruptionsprogrammer og andre tiltag, der udspringer af mere generelle CSR-initiativer. Under alle omstændigheder er der en række juridiske forhold, som I skal overveje, inden virksomheden beslutter sig for, hvilken model der passer bedst. Det afgørende for en whistleblowerordnings succes er, at den bliver indrettet på en måde, der passer til den enkelte virksomhed, og vi har stor erfaring i at skræddersy ordninger tilpasset til forskellige organisationer.

Hvad indebærer whistleblowerordninger?

Whistleblowerordninger indebærer typisk behandling af både fortrolige og følsomme personoplysninger, eksempelvis oplysninger om mulige strafbare forhold. Uden for de lovregulerede områder er det frivilligt, om man som virksomhed vil etablere en whistleblowerordning.

Ordningerne er reguleret af Datatilsynets praksis og retningslinjer, og det følger i hovedtræk, at der kun kan anmeldes alvorlige overtrædelser (eller mistanke herom), som kan få betydning for virksomheden som helhed, eller som kan have afgørende betydning for enkeltpersoners liv eller helbred. Det omfatter eksempelvis alvorlig økonomisk kriminalitet, miljøforurening eller alvorlige brud på arbejdssikkerheden. Det omfatter også alvorlige forhold, der retter sig mod en ansat, for eksempel vold eller seksuelle overgreb. 

Vores rådgivning

Vi har omfattende erfaring med at rådgive om etableringen og administrationen af whistleblowerordninger, og vi har rådgivet både nationale virksomheder og internationale koncerner herom. Vi rådgiver om alle aspekter, der knytter sig til en whistleblowerordning, og vi har specialiseret tværfaglig juridisk bistand til nærmere undersøgelse af indberetninger. Vores team kan bistå jer i den videre undersøgelse af en indberetning, herunder bistå med blandt andet ansættelsesretlige, strafferetlige og databeskyttelsesretlige overvejelser. Teamet har også omfattende erfaring med advokatundersøgelser og andre former for interne undersøgelser, hvis der måtte opstå behov for det.  

Vi har også bistået i en lang række interne undersøgelser og har i den forbindelse rådgivet om blandt andet:

  • iagttagelsen af databeskyttelsesforordningen og databeskyttelseslovens behandlingsregler
  • proportionalitetsgrundsætningernes mulige påvirkning på undersøgelsernes omfang
  • håndteringen af de registreredes rettigheder i form af for eksempel oplysningspligt og indsigtsret
  • vurdering af krav om og eventuel udarbejdelse af konsekvensanalyse i relation til whistleblowerordningen.
...

Vores digitale whistleblowerløsning

Vi er opmærksomme på, at de fleste organisationer ønsker en simpel løsning, hvor den eksterne leverandør tager sig af så meget som muligt, så I udelukkende skal forholde jer til indholdet af konkrete indberetninger. Derfor har vi skræddersyet vores whistleblowerløsning, der tilbyder følgende: 

  • en sikker teknisk løsning, der hvert år er genstand for en ISAE 3000-erklæring og ISO 27001-certificering
  • tilpasning af whistleblowerportalen efter jeres behov (logo, billede, tekst)
  • en uafhængig whistleblowerordning, der giver mulighed for anonyme indberetninger
  • screening af indberetninger
  • dokumentpakke med standard whistleblowerpolitik og intern vejledning til jeres whistleblowerenhed vedrørende håndteringen og den videre undersøgelse af indberetninger
  • introduktion til whistleblowerordningen via Teams.

Er din organisation forpligtet til at etablere en whistleblowerordning i medfør af blandt andet hvidvaskloven, lov om finansiel virksomhed eller forsikringsformidlingsloven, har vi derudover omfattende erfaring med etablering af sektorspecifikke whistleblowerordninger. 

Vi ser frem til at høre fra dig

Kontakt os, hvis du og din virksomhed ønsker at høre nærmere om vores whistleblowerløsning. Vi er altid klar til et uforpligtende drøftelse og nærmere præsentation af løsningen.

Kontakt

Pia Kirstine Voldmester
Partner (København)
Dir. +45 38 77 10 15
Mob. +45 26 86 64 28
Birgitte Toxværd
Partner (København)
Dir. +45 38 77 10 34
Mob. +45 51 34 32 22
Kristian Storgaard
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 70
Mob. +45 20 19 74 10