Nyhed

Værdien af din design-registrering og dine forpligtelser efter registreringen

I denne sidste nyhed i serien om designrettigheder ser vi nærmere på værdien af en designregistrering. En sådan kan nemlig have både en præventiv effekt, hjælpe dig i en håndhævelsessituation og i sidste ende bidrage til at afslutte potentielle tvister.

Beskyttelsesbetingelser, der ikke prøves 

Selvom kravene om nyhed og individuel karakter er afgørende for, om du kan få beskyttet dit design, bliver disse krav ikke prøvet under ansøgningsprocessen. Det betyder, at det eksempelvis vil være muligt at komme igennem med en registrering af et design, der allerede findes på markedet, og som dermed ikke er nyt.

Den eneste mulighed, du som designer har for at finde ud af, om en designregistrering skal opretholdes, er derfor ved at efterprøve registreringen. Dette skal enten ske administrativt eller ved en domstolsbehandling.

En administrativ prøvning kan både fremsættes af dig som rettighedshaver og af tredjemænd. Rettighedshaveres ønske om en administrativ prøvning kan skyldes en interesse for at undersøge, om designet opfylder kravene om nyhed og individuel karakter. Denne mulighed er dog frivillig, og er designet først registreret, kan det overvejes, om rettighedshavere egentlig har interesse for at udfordre deres egne registrerede rettigheder.

Som rettighedshaver kan du derfor sætte spørgsmålstegn ved værdien af din designregistrering, herunder ved rationalet i at bruge penge på at registrere dine designs, når du alligevel ikke kan være sikker på gyldigheden af det.

Værdien af en designregistrering 

Den umiddelbare uvished om en designregistrerings gyldighed er et særligt karaktertræk for rettighedstypen, som rettighedshavere af designs skal forholde sig til, men som absolut ikke gør designregistreringen værdiløs.

Her er tre vigtige grunde til, at du skal registrere dit design:

  1. Præventiv effekt: Registreringen viser, at du ønsker at beskytte din rettighed. Den indikerer også, at du vil reagere, hvis andre går for tæt på den registrerede rettighed. En designregistrering, der fremtræder i designregistrene, kan derfor have en præventiv effekt for potentielle produktefterlignere eller andre, der vil designe et produkt, der er tæt på den registrerede rettighed.
  2. Værdifuldt i en håndhævelsessituation: I en håndhævelsessituation vil det bringe dig i en stærkere position, hvis du kan præsentere et registreringsbevis, hvor din rettighed med afbildninger og stiftelsestidspunktet for rettigheden er klart defineret. I en håndhævelsessituation kan dette bruges som bevis på, at din rettighed er gyldig. Du skal dermed ikke indlede en krænkelsessag ved først at bevise, at du har en gyldig ret. Det er derimod krænkeren, der skal bevise, at din designregistrering ikke er gyldig.
  3. Mulighed for forbud: Som rettighedshaver af en designregistrering kan du få nedlagt et midlertidig forbud mod et krænkende produkt og dermed få krænkelsen stoppet. Har du en EU-designregistrering kan forbuddet gælde i alle EU's medlemslande. 

Husk din designstrategi

Ingen rettigheder er uden forpligtelser. Som rettighedshaver er det dit ansvar at overvåge markedet, herunder om andre kommer for tæt på din rettighed, og ikke mindst at håndhæve den ret, du har opnået gennem registreringen.

I Danmark har vi et velfungerende håndhævelsessystem, men inden du tager skridtet videre og indleder en sag, kan det ofte være hensigtsmæssigt at sende et advarselsbrev – et såkaldt "Cease and Desist letter" – hvori du gør krænkeren bekendt med din rettighed. Du kan med fordel medsende dit registreringsbevis. Det er vores erfaring, at Cease and Desist letters ofte kan afslutte krænkelsessager hurtigt og omkostningseffektivt.

Vi anbefaler, at du har håndhævelsesstrategier for, hvordan du vil forfølge krænkelser i forskellige situationer og jurisdiktioner. Ved valget af den rette håndhævelsesstrategi skal du, ud over dine juridiske og kommercielle interesser, også inddrage de tilgængelige håndhævelsesmidler, der vil egne sig til den konkrete situation. Dette er ikke altid lige til, da det kræver et kendskab til håndhævelsesmulighederne inden for den jurisdiktion, hvor krænkelsen sker.

Kromann Reumerts rådgivning

Kromann Reumerts team af IP-specialister er klar til at hjælpe dig med at lægge den rigtige beskyttelsesstrategi for dine designs. Vi har stor erfaring med at rådgive om alle facetter af IP-retten – både på nationalt og internationalt niveau – og vores rådgivning baseres altid på et indgående kendskab til og samarbejde med hver enkelt klient.

Fik du læst de to andre nyheder i serien om designrettigheder?

Juridiske specialer
IP

Kontakt

Kolja Staunstrup
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 91
Mob. +45 61 61 30 30