Nyhed

"Et stærkere erhvervsliv": Bedre rammer for generationsskifte

Den 20. juni 2024 lancerede regeringen udspillet "Et stærkere erhvervsliv". Blandt initiativerne er flere konkrete skattetiltag, som skal gøre generationsskifter nemmere for dansk erhvervsliv.

Generationsskifte - nøgler - overdragelse - to hænder 1920x1080

Udspillet indeholder følgende tre skatteforslag af betydning for generationsskifter: 

  1. Tryggere rammer for generationsskifte gennem retskrav på skematisk værdiansættelse i forbindelse med opgørelse af bo- og gaveafgift,
  2. muligheden for skattemæssig succession udvides til at omfatte aktiv ejendomsvirksomhed med udlejning af fast ejendom, og
  3. nedsættelse af bo- og gaveafgiften fra 15% til 10% ved ovedragelse af en erhvervsvirksomhed til nært familiemedlem med flere.

Nedenfor er en overordnet gennemgang af de foreslåede ændringer.

Retskrav på skematisk værdiansættelse 

De gældende regler på området indebærer, at værdien af en virksomhed fastsættes til handelsværdien ved beregning af bo- og gaveafgift. Udgangspunktet for vurderingen er to cirkulærer ("aktie- og goodwillcirkulærerne"). En væsentlig undtagelse medfører dog, at såfremt Skattestyrelsen kan godtgøre, at cirkulærerne ikke giver et revisende billede af handelsværdien, kan Skattestyrelsen fastsætte virksomhedens værdi efter et skøn over for eksempel virksomhedens fremtidige indtjening.

Med regeringens udspil gives der retskrav på en skematisk værdiansættelse, som tager udgangspunkt i de nugældende cirkulærer. Værdien vil blive beregnet på baggrund af virksomhedens seneste 5 regnskabsår. Det vil være muligt at fravælge den skematiske værdiansættelse, hvis det kan godtgøres, at den overstiger virksomhedens faktiske handelsværdi.

Konkret betyder det, at indehaveren af et selskab kan vælge den skematiske værdiansættelse i forbindelse med beregning af bo- og gaveafgift. Udspillet vil derfor bidrage til mere forudsigelige værdiansættelser i forbindelse med generationsskifte.

Retskravet gælder kun ved beregningen af bo- og gaveafgift og for eksempel ikke ved opgørelse af en eventuel avancebeskatning som følge af overdragelsen.

Skattemæssig succession i aktive ejendomsvirksomheder 

I udspillet foreslår regeringen, at aktiv virksomhed med udlejning af fast ejendom ikke længere skal betragtes som passiv kapitalanbringelse i relation til reglerne om overdragelse med "succession".

Skattemæssig succession betyder, at overdragers eventuelle avanceskat som følge af overdragelsen ikke udløses. I stedet indtræder erhververen i overdragerens skattemæssige position og overtager dermed skatten.

De nugældende regler medfører, at skattemæssig succession ikke kan anvendes ved overdragelse af virksomheder, hvor mindst halvdelen af aktiverne og resultatet stammer fra passiv kapitalanbringelse. I et sådant tilfælde vil overdragelsen udløse avancebeskatning hos overdrager.

Ifølge udspillet skal fast ejendom, der anvendes til aktiv ejendomsudlejning, ikke længere nødvendigvis betragtes som passiv kapitalanbringelse, og virksomhed med udlejning af fast ejendom kan dermed fremover bedre opfylde kriterierne for overdragelse med skattemæssig succession.

Nedsættelse af bo- og gaveafgift

Yderligere foreslås det at nedsætte bo- og gaveafgiften fra 15% til 10% ved generationsskifte af en erhvervsvirksomhed til et nært familiemedlem med flere.

Det er en betingelse for den lavere afgift, at overdragelse af virksomheden kan ske med skattemæssig succession, jf. ovenfor.

For at imødegå omgåelse indeholder udspillet nogle værnsregler, der skal forhindre kortvarig omlægning af virksomheder, der primært består af passiv kapitalanbringelse. Blandt andet skal overdrageren have ejet virksomheden i mindst 1 år forud for overdragelsen, og erhververen skal eje den overdragne virksomhed i mindst 3 år efter overdragelsen.

Behov for rådgivning?

Vi står til rådighed, hvis du har spørgsmål til de nye tiltag og deres betydning for dit generationsskifte.

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62
Mette Porskær Winther
Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 10 67
Mob. +45 20 19 74 09
Jacob Werge Larsen
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (København)
Dir. +45 38 77 12 98
Mob. +45 20 19 74 97