Nyhed

Rørdam-udvalget offentliggør ny afrapportering om omkostningsgodtgørelse

Rørdam-udvalgets tredje afrapportering er for nylig blevet offentliggjort. Vi ser nærmere på udvalgets overvejelser om omkostningsgodtgørelse i skatte- og afgiftssager.

Hænder - beslutning - udvalg 1920x1080.jpg

Den nye rapport 

Den 16. juni 2023 blev den tredje afrapportering fra udvalget for forberedelse af ny flerårsaftale for domstolene (det såkaldte Rørdam-udvalg) offentliggjort. Afrapporteringen indeholder blandt andet udvalgets overvejelser om omkostningsgodtgørelse i skatte- og afgiftssager.

Efter de nugældende regler om omkostningsgodtgørelse har en skatteyder ret til at få godtgjort 50 % af sine omkostninger til sagkyndig bistand med videre (for eksempel udgifter til en advokat, revisor eller anden rådgiver) i forbindelse med klagesager om skatte- og afgiftsmæssige forhold. Godtgørelsen udgør 100 %, hvis den skattepligtige opnår enten fuldt medhold eller medhold i overvejende grad, men også hvis skattemyndighederne vælger at indbringe sagen for domstolene, uanset sagens udfald. Omkostningsgodtgørelse ydes både til juridiske og fysiske personer og gives uden hensyn til skatteyderens økonomiske forhold.

Af Rørdam-udvalgets rapport fremgår at et flertal af udvalget mener, at det er en politisk vurdering, (i) om der fortsat skal være en særlig ordning med omkostningsgodtgørelse i retssager vedrørende skatte- og afgiftsmæssige forhold, som en skatteyder har anlagt og tabt, samt (ii) om der i sager, hvor skatteyderen ikke har fået fuldt medhold, men dog har fået medhold i overvejende grad, skal fastsættes en lavere godtgørelsesprocent end 100 %. Flertallets overvejelser vedrører alene retssager og omfatter således ikke klagesager ved skatteankenævnene og Landsskatteretten. De økonomiske besparelser ved afskaffelse eller forringelse af de nugældende regler er beregnet til at udgøre mellem 3,7-26,2 mio. kr. årligt.

Et mindretal af Rørdam-udvalget anfører modsat, at de nugældende regler om omkostningsgodtgørelse er et meget vigtigt retssikkerhedsmæssigt værktøj for både borgere og virksomheder. Reglerne sikrer, at der er en mere ligeværdig mulighed for at få prøvet skattemyndighedernes afgørelser på skatte- og afgiftsområdet, der kan være særdeles indgribende for de enkelte borgere og virksomheder. Herudover anfører mindretallet, at der ikke vil være nogen reel effektivitetsgevinst for domstolene ved en ændring af ordningen. En ændring af reglerne vil ifølge mindretallet alene medføre, at borgere og virksomheder bliver afskåret fra at få prøvet helt berettigede sager, hvilket vil få væsentlige negative retssikkerhedsmæssige konsekvenser samt have konsekvenser for tilliden til skattesystemet.

Vores vurdering

Vi mener, på linje med mindretallet i Rørdam-udvalget, at de nugældende regler om omkostningsgodtgørelse er et centralt retssikkerhedsmæssigt element ved førelse af sager ved domstolene på skatte- og afgiftsområdet. En afskaffelse eller forringelse af reglerne om omkostningsgodtgørelse vil medføre en væsentlig forringelse af borgere og virksomheders retssikkerhed, hvilket vil være særdeles uhensigtsmæssigt særligt henset til, hvor indgribende skatte- og afgiftssager efter omstændighederne kan være for de pågældende.

Rørdam-udvalgets rapport indgår nu i den politiske drøftelse om en ny flerårig aftale om domstolene. Vores skatteafdeling vil følge arbejdet tæt. Vi står til rådighed, hvis I har spørgsmål eller har behov for sparring.

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62
Birgitte Broholm Hasselriis
Senior Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 41 36
Mob. +45 24 86 00 95