Nyhed

Retten i Odense frifinder entreprenør­virksomheder i bygge­kartelsag

Retten i Odense har frikendt Jorton A/S og H. Skjøde Knudsen samt tre ledende medarbejdere i byggekartelsagen. Retten fandt, at udvekslingen af priser i forbindelse med tre entrepriser ikke havde til hverken formål eller følge at begrænse konkurrencen.

Retten i Odenses dom af 12. december 2018 – anklagemyndigeden mod H. Skjøde Knudsen A/S og Jorton A/S

Af advokatfuldmægtig Simon Christensen

Baggrund

Sagen vedrørte entreprenørvirksomhederne H. Skjøde Knudsen A/S (H. Skjøde) og Jorton A/S (Jorton) og deres udveksling af tilbudte priser i entrepriser vedrørende Syddansk Universitet Kolding, Syddansk Universitet Odense og Sanderumskolen.

Udvekslingen af selskabernes tilbud til de tre entrepriser blev opdaget efter en kontrolundersøgelse foretaget af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen den 6. april 2016. Kontrolundersøgelsen blev foretaget på baggrund af oplysninger, som styrelsen forinden havde modtaget. På baggrund af det indhentede materiale om udvekslingen af priser fandt styrelsen, at tilbuddene på de tre entrepriser var blevet koordineret.

Efter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens kontrolundersøgelse blev entreprenørvirksomhederne og tre ledende medarbejdere derfor anmeldt og tiltalt for at overtræde konkurrenceloven. 

Udvekslingen af prisoplysninger

Udvekslingen af oplysninger om de tilbudte priser skete konkret efter forespørgsel fra medarbejdere, der var ansvarlige for at afgive tilbud på entrepriserne hos de to selskaber.

Entrepriserne på Syddansk Universitet

I forbindelse med at tilbuddene på entrepriserne Syddansk Universitet Kolding og Syddansk Universitet Odense blev afgivet, var det H. Skjøde, der bad Jorton om at sende deres tilbudte priser, hvilket Jorton imødekom. I begge tilfælde valgte H. Skjøde derefter at øge prisen, inden de afgav tilbud på entrepriserne.

Vidner forklarede, at H. Skjøde ikke havde intentioner om at vinde opgaven, men udelukkende afgav tilbud for at gøre opmærksom på firmaet. Anmodningen om at få tilsendt Jortons tilbudte priser skete også med henblik på at spare tid, da udarbejdelsen af tilbuddet ellers havde været meget omfattende.

Entreprisen på Sanderumskolen

I forhold til tilbuddet på Sanderumskolen bad Jorton om at få tilsendt et tilbud vedrørende murerarbejdet på entreprisen fra H. Skjøde. Efter det oplyste kunne Jorton ikke selv stå for denne del af entreprisen. Prisen, Jorton tilbød vedrørende entreprisen, var da også højere, end hvad H. Skjøde havde oplyst til Jorton. Dette begrundede Jorton med, at prisen også var tillagt egen avance.

Jorton oplyste, at de ikke var bekendt med, at H. Skjøde og dettes datterselskab også deltog i denne licitation. En medarbejder fra H. Skjøde mente dog, at der var tale om at "gøre gengæld" for de to tilbud, de tidligere havde modtaget fra Jorton.

Frifindelse

Retten i Odense frifandt de tiltalte for alle de rejste forhold. I sin begrundelse lagde Retten blandt andet vægt på, at:

  • priserne var blevet udvekslet maksimalt et par timer inden tilbudsfristens udløb
  • priserne i alle tilfælde var højere, end den pris der var blevet delt mellem selskaberne.

Retten fandt derfor ikke, at anklagemyndigheden i tilstrækkelig grad havde bevist, at prisudvekslingen havde til formål eller følge at begrænse konkurrencen. Anklagemyndigheden havde nedlagt påstand om fængselsstraf, men dette blev således ikke imødekommet.

Muligheden for fængselsstraf i kartelsager blev indført den 1. marts 2013, men i Danmark er der endnu ikke pålagt fængselsstraf for en kartelovertrædelse. Dette bekræfter, at hjemlen til at idømme fængselsstraf er forbeholdt de groveste kartelovertrædelser.

Dommen er siden blevet anket.

Læs Retten i Odenses dom.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Erik Bertelsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 11
Mob. +45 20 19 74 12
Morten Kofmann
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 35
Mob. +45 24 86 00 40