Nyhed

Registrering af reelle ejere i erhvervsdrivende fonde

Den 1. juli 2018 trådte der nye regler i kraft om erhvervsdrivende fondes pligt til at registrere reelle ejere. Reglerne medfører, at registrering af reelle ejere er en forudsætning for at stifte en erhvervsdrivende fond, og at manglende registrering kan medføre tvangsopløsning. I denne nyhed ser vi nærmere på, hvem der er de reelle ejere i erhvervsdrivende fonde.

Alle erhvervsdrivende fonde skal registrere reelle ejere

Alle erhvervsdrivende fonde skal registrere reelle ejere. Det gælder også de erhvervsdrivende fonde, som ikke er omfattet af lov om erhvervsdrivende fonde, og de erhvervsdrivende fonde, som er undtaget fra lovens anvendelsesområde.

Kort om registreringspligten

Danske virksomheder, herunder de erhvervsdrivende fonde, er forpligtede til at undersøge og vurdere, hvem der reelt er ejer af disse. Reelle ejere defineres som: 

"den eller de fysiske personer, der i sidste ende direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer en tilstrækkelig del af ejerandelene eller stemmerettighederne i virksomheden, eller som udøver kontrol over virksomheden ved hjælp af andre midler."

Udgangspunktet er, at en fysisk person er reel ejer, hvis vedkommende ejer eller kontrollerer mere end 25 % af virksomheden.

Ved vurderingen af, om en fysisk person er reel ejer af en virksomhed, er det den samlede faktiske indflydelse, der er afgørende. Man kan således være reel ejer:

 

  1. ved direkte eller indirekte at eje eller kontrollere stemmer eller kapital i en virksomhed
  2. ved at have kontrol over virksomheden på anden vis
  3. ved en kombination af punkt 1 og 2.

Fristen for registrering af oplysninger om reelle ejere var den 1. december 2017 for virksomheder, som er stiftet før den 23. maj 2017. For virksomheder, som er stiftet den 23. maj 2017 eller senere, skal oplysningerne om reelle ejere registreres i forbindelse med stiftelsen.

Den 1. juli 2018 trådte nye regler i kraft, hvorefter registrering af reelle ejere er en forudsætning for registrering af nye virksomheder, herunder erhvervsdrivende fonde. Endvidere kan Erhvervsstyrelsen nu anmode skifteretten om at tvangsopløse en virksomhed, hvis virksomheden intet har registreret om reelle ejere. 

Lovændringen gælder ikke for de ikke-erhvervsdrivende fonde, som derfor ikke kan tvangsopløses grundet manglende registrering af reelle ejere.

Hvem er den erhvervsdrivende fonds reelle ejere?

Som nævnt er reelle ejere den eller de fysiske personer, som i sidste ende direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer en "tilstrækkelig del" af ejerandelene eller stemmerettighederne, eller som udøver kontrol ved hjælp af andre midler.

Reelle ejere kan, modsat legale ejere, kun være fysiske personer.

Da fonde er selvejende institutioner, har de per definition ingen ejere. Dette betyder dog ikke, at fonde ikke har reelle ejere. De defineres i denne sammenhæng som fysiske personer, der kan sidestilles med ejere, og som – hvis deres kontrollerende indflydelse eller andel i fondens midler er af en vis karakter – kan opfattes som reelle ejere.

De reelle ejere af erhvervsdrivende fonde vil altid være fondsbestyrelsen, men kan efter omstændighederne også udvides til at omfatte fondens stifter eller begunstigede personer og grupper.

Bestyrelsesmedlemmer er altid reelle ejere

Medlemmerne af en bestyrelse i en erhvervsdrivende fond skal altid registreres som reelle ejere. Registreringen skal indeholde bestyrelsesmedlemmernes navne og CPR-numre.

Hvis den erhvervsdrivende fond alene har bestyrelsen som reelle ejere, skal der som udgangspunkt ikke oplyses om art og omfang af rettigheder, da bestyrelsens rettigheder og pligter følger direkte af loven og den enkelte fonds vedtægt. Hvis der er særlige rettigheder herudover, skal det dog oplyses.

En administrator i en fond har ingen ledelsesmæssig kompetence og er derfor ikke reel ejer af den erhvervsdrivende fond.

Stiftere kan være reelle ejere 

En fonds formue skal uigenkaldeligt være udskilt fra stifterens formue. Den erhvervsdrivende fonds formue kan aldrig gå tilbage til stifteren, og en stifter vil som udgangspunkt ikke have nogen form for kontrol over en fond. Som følge heraf er udgangspunktet, at en stifter ikke er reel ejer af den erhvervsdrivende fond (medmindre han/hun er medlem af bestyrelsen).

Væsentlige gavegivere, bidragsydere eller lignende sidestilles med stiftere i fondsretlig henseende.

En stifter kan tillægges en begrænset ret til afkast af den erhvervsdrivende fonds formue eller undtagelsesvist være tillagt særlige beføjelser i vedtægterne til f.eks. at godkende salg af fondens væsentligste aktiver eller lignende. Disse forhold vil ikke i sig selv medføre, at stifteren af en erhvervsdrivende fond skal anses for reel ejer af fonden. 

Hvis stifteren, helt undtagelsesvist, vurderes at være reel ejer i en fond som følge af særlige beføjelser i vedtægten, skal stifterens navn og CPR-nummer registreres.

Særligt begunstigede personer kan være reelle ejere

Særligt begunstigede personer skal kun anses som reelle ejere, hvis de, efter den erhvervsdrivende fonds vedtægt, har et retskrav på at modtage en ikke ubetydelig andel af fondens midler.

Der skal meget til, før en person anses som særligt begunstiget og dermed reel ejer. For at vedkommende har et retskrav på uddeling fra erhvervsdrivende fonde, skal vedtægten være formuleret på en sådan måde, at bestyrelsen ikke er overladt noget skøn i forhold til, om der skal foretages uddeling til personen.

En person har retskrav på uddeling og skal registreres som reel ejer, hvis vedkommende er nævnt med navn i vedtægten, og vedtægten samtidig bestemmer, at vedkommende har ret til uddeling af et beløb, som udgør en betydelig andel af den erhvervsdrivende fonds midler.

Er en særligt begunstiget person reel ejer af den erhvervsdrivende fond, skal vedkommendes navn og CPR-nummer registreres.

Grupper af begunstigede personer kan være reelle ejere

Kendes de enkeltpersoner, der nyder godt af den erhvervsdrivende fonds uddelinger, endnu ikke, skal fonden registrere den gruppe af personer, i hvis hovedinteresse den erhvervsdrivende fond er oprettet eller fungerer. Det må forventes, at der er tale om et mindre antal personer i den enkelte gruppe, som dog ikke enkeltvist har et retskrav på uddelinger.

Registrering af en gruppe begunstigede personer som reelle ejere vil i praksis typisk være relevant at vurdere i de såkaldte familiefonde. I sådanne fonde vil efterkommere af fondens stifter kunne have retskrav på uddelinger, og gruppen af uddelingsberettigede kan være så begrænset, at fondens bestyrelse ikke har andet valg end at uddele betydelige midler til de enkelte personer i gruppen.

Navnet på gruppen og gruppens rettigheder skal i så fald registreres, men ikke de individuelle personer omfattet af gruppen, da disse oftest ikke kendes endnu. Registreringer af grupper af begunstigede personer er typisk "efterkommer efter person x" eller "tidligere medarbejder i virksomhed y".

Er gruppen af begunstigede en stor og udefinerbar kreds af personer, så er gruppen ikke reelle ejere og skal derfor ikke registreres. Dette kan, ifølge Erhvervsstyrelsens vejledning, eksempelvis være, hvis gruppen af begunstigede personer defineres som "Almenheden af personer, der ønsker at dyrke ridesport i Odense Kommune", "lærere i Odense Kommune" eller "syge og gamle beboere i Odense Kommune".

Særligt om registrering af reelle ejere i fondsejede virksomheder

En lang række erhvervsdrivende fonde ejer datterselskaber. Den erhvervsdrivende fond skal indgå i virksomhedens registrering af reelle ejere, hvis fonden direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer en tilstrækkelig del af ejerandelene eller stemmerettighederne eller udøver kontrol ved hjælp af andre midler.

Erhvervsdrivende fondes reelle ejere er, som nævnt, altid fondens bestyrelse, men kan også være fondens stifter, særligt begunstigede personer eller persongrupper. Det fremgår imidlertid af bemærkningerne til det fremsatte lovforslag, at fondsejede virksomheder kun skal registrere fondsbestyrelsen som reelle ejere. Dette skyldes, at særligt begunstigede personer eller grupper af begunstigede personer ikke er reelle ejere efter selskabslovens definition.

Fondsejede virksomheder skal dermed ikke registrere den erhvervsdrivende fonds stiftere, eventuelle særligt begunstigede personer eller persongrupper som reelle ejere. Virksomhederne skal derimod altid registrere fondsbestyrelsens medlemmer som reelle ejere. Registreringen skal indeholde navne og CPR-numre på bestyrelsesmedlemmerne.

Ændres bestyrelsen i den erhvervsdrivende fond, medfører dette, at dattervirksomheders reelle ejere ændres. På nuværende tidspunkt skal hver enkelt af den erhvervsdrivende fonds dattervirksomheder manuelt ændre registreringen af sine reelle ejere i Erhvervsstyrelsens register, hver gang den erhvervsdrivende fond får et nyt bestyrelsesmedlem.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Steen Jensen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 46
Mob. +45 24 86 00 04
Jacob Ølgaard
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 46 00
Mob. +45 20 19 74 02