Nyhed

Polsk selskab får bøde for at undvige tilsynsbesøg

I en nyere polsk afgørelse blev en telemarketingvirksomhed pålagt en bøde på PLN 20.000 (ca. DKK 30.000) for at undvige et planlagt tilsynsbesøg, idet ejeren blandt andet havde likvideret selskabet samme dag, som selve tilsynsbesøget skulle finde sted. Samtidig blev ejeren anmeldt til politiet.

Polen - penge - telefon - 3840x2160

Sagens omstændigheder

Det polske datatilsyn havde planlagt et tilsyn hos den bødepålagte telemarketingvirksomhed i anledning af, at virksomheden udførte telemarketingsaktiviteter for en anden virksomhed, som havde overtrådt en række databeskyttelsesregler.

Den polske tilsynsmyndighed informerede telemarketingvirksomheden om tilsynet, men ved tilsynets fremmøde på virksomhedens adresse var der ingen fra virksomheden til stede. Det viste sig, at der på adressen alene fandtes et såkaldt 'virtuelt kontor', og dermed ikke nogen fysisk virksomhed, medarbejdere eller lignende. 

Da det senere lykkedes det polske datatilsyn at kontakte virksomheden telefonisk, blev de af en medarbejder informeret om, at tilsynet ikke kunne finde sted, idet virksomheden havde opsagt sin lejeaftale i deres forhenværende lokaler. Ejeren af telemarketingvirksomheden havde endvidere likvideret selskabet samme dag som det mislykkede tilsynsbesøg.

Tilsynets afgørelse

Da telemarketingvirksomheden havde forhindret tilsynsarbejde på to på hinanden følgende planlagte tilsynsdage, stod det klart for det polske datatilsyn, at virksomheden ikke ønskede at samarbejde med tilsynet. På den baggrund fandt tilsynsmyndigheden, at telemarketingvirksomheden havde tilsidesat databeskyttelsesforordningens art. 31, hvorefter den dataansvarlige skal samarbejde med tilsynsmyndigheden i forbindelse med udførelsen af dens opgaver.

På den baggrund blev virksomheden pålagt en administrativ bøde på PLN 20.000 (ca. DKK 30.000), mens virksomhedens ejer blev anmeldt til politiet.

Kromann Reumerts bemærkninger

Sanktionen for manglende samarbejde med det danske datatilsyn følger af § 41, stk. 1, litra 1. Overtrædelse af forpligtelsen kan udløse et bødeansvar eller en fængselsstraf på op til 6 måneder. På samme måde straffes den, der hindrer Datatilsynets adgang til alle lokaler, hvorfra en behandling af personoplysninger foretages. 

Juridiske specialer

Kontakt

Kristian Storgaard
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 70
Mob. +45 20 19 74 10