Nyhed

Politisk enighed om EU-direktiv på udbytteområdet

EU-medlemsstaterne er blevet enige om et udkast til "FASTER"-direktivet, som blandt andet ensretter proceduren for lempelse af beskatningen af udbytter fra børsnoterede aktier. Direktivet kan få stor betydning for finansielle institutter, der håndterer udbytteudlodninger fra danske børsnoterede selskaber. Direktivet skal træde i kraft senest den 1. januar 2030.

Transfer pricing - skat - tal - blyant 1920x1080.jpg

Udkastet til FASTER-direktivet (Faster And Safer Tax Excess Relief) er baseret på tre principper:

  1. En ensrettet og digitaliseret skattemæssig hjemstedserklæring, 
  2. en "fast-track" procedure for opnåelse af lempelse af blandt andet udbyttebeskatning, og
  3. standardiseret indberetning fra finansielle institutter. 

Digitale hjemstedserklæringer

Der indføres digitale hjemstedserklæringer ("e-Tax Residence Certificates" eller "eTRC"). eTRC skal kunne bruges på tværs af EU, således at investorer med investeringer i flere EU-lande kun skal udfylde én erklæring. 

"Fast-track" procedurer for hurtigere lempelse af udbytteskat

Der indføres to "fast-track"-procedurer, der skal sikre, at en investor hurtigere kan opnå lempelse af udbytteskatten. Mindst én af procedurerne skal som udgangspunkt være til rådighed for kvalificerende investorer. De to procedurer er:

  1. Et nettoindeholdelsessystem, hvor den korrekte skatteprocent indeholdes straks ved udbytteudlodningen, og
  2. et "quick-refund" system, hvor refusion af for meget indeholdt kildeskat udbetales inden 60 kalenderdage efter anmodning.

For at drage fordel af en fast-track procedure skal investoren anvende et finansielt institut, som er registreret efter direktivet.

Der gælder en række undtagelser til udgangspunktet om, at mindst én af fast-track procedurerne skal stilles til rådighed. Eksempelvis undtager direktivudkastet tilfælde, hvor: 

  • Den registrerede ejer af en aktie har erhvervet aktien senere end fem dage før den dag, hvor aktien først handles uden ret til at modtage udbytte ("ex-dagen"), 

  • der anmodes om lempelse af beskatningen af udbytte modtaget fra en aktie, som er forbundet med et finansielt arrangement, der ikke er fuldt afviklet før ex-dagen, og 

  • det udbetalte udbytte overstiger EUR 100.000 per registreret ejer af aktien. Dette gælder dog ikke for bl.a. visse pensionskasser, investeringsforeninger, og alternative investeringsfonde. 

Standardiseret indberetning fra finansielle institutter

Finansielle institutter omfattet af direktivet skal indberette en række detaljerede oplysninger til skattemyndighederne, herunder informationer om udbyttet, udbyttemodtageren, og informationer der indikerer, at værdipapiret indgår i et finansielt arrangement. De finansielle institutter pålægges selvstændigt at undersøge, om deres kunder opfylder kravene til en lavere skatteprocent, inden de søger om lempelse på vegne af kunden.

Medlemsstaterne er forpligtede til at kræve, at alle større finansielle institutioner og værdipapircentraler, som håndterer udbytteudlodninger fra aktier, lader sig registrere efter direktivet. Det er også muligt at ansøge om at blive registreret. 

De næste skridt

Ifølge den politiske aftale skal direktivet gennemføres i national ret inden den 31. december 2028 og senest have virkning fra og med den 1. januar 2030. 

Inden direktivet endeligt vedtages, vil Ministerrådet rådføre sig med EU-parlamentet. På nuværende tidspunkt forventes den endelige direktivtekst vedtaget i starten af 2025.  

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62
Jens Bodorf Nielsen
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (København)
Dir. +45 38 77 20 29
Mob. +45 61 20 35 19