Nyhed

Omgåelse af konkurrence­klausul mislykkedes

Da en tidligere ansat, som var underlagt en konkurrenceklausul, blev ansat i en ny virksomhed, mente den tidligere arbejdsgiver, at ansættelsen stred med klausulen. Medarbejderens nye arbejdsplads var nemlig koncernforbundet med en af den tidligere arbejdsgivers konkurrenter. I denne nyhed kan du læse, hvad Vestre Landsret mente om den sag.

Vestre Landsrets dom af 12. september 2018

Sagen kort

En medarbejder (M) opsagde sin stilling i virksomhed 1 (V1). Da M fratrådte, var han omfattet af en konkurrenceklausul. M blev efterfølgende ansat i virksomhed 3 (V3), der lå i Spanien. V3 var koncernforbundet med virksomhed 2 (V2), der lå i Danmark og var konkurrerende med V1.

V1 argumenterede for, at M reelt arbejdede for V2, som ubestridt var en konkurrent til V1. Det mente V1 blandt andet, fordi M var oplistet på V2's hjemmeside under "Our team". 

M mente, at hans nye arbejdsgiver, V3, ikke var konkurrerende til V1. Derfor mente han, at en ansættelse i et selskab, som er koncernforbundet med et selskab, der konkurrerer med  en tidligere arbejdsgiver, ikke udgør en overtrædelse af konkurrenceklausulen.

Vestre Landsrets afgørelse

Landsretten argumenterede indledningsvis for, at M havde underskrevet aftaler med V3 om ansættelse og udstationering. Aftalerne var alene udarbejdet på dansk med henvisning til dansk lov, og ifølge aftalerne ville lønnen blive udbetalt af det danske firma, V2. Aftalerne var i øvrigt underskrevet af samme person, der var direktør i både V2 og V3. 

På den baggrund stadfæstede Vestre Landsret byrettens afgørelse og fastslog, at M, ved at tage ansættelse i V3, havde handlet i strid med den konkurrenceklausul, han var pålagt af V1. Landsretten dømte derfor M til at betale konventionalbod til V1.

Hvad viser dommen? 

Dommen er endnu et eksempel på forsøg på at omgå en konkurrenceklausul, og at domstolene ikke tror på "vandtætte skotter" mellem koncernselskaber. Den viser, at arbejdsgivere i høj grad kan sikre sig mod konkurrence fra tidligere medarbejdere, hvis de har effektive klausuler. Samtidig viser dommen, at omgåelse ved proforma at tage ansættelse i et andet selskab i en koncern også kan stride med en sådan konkurrenceklausul, når et selskab i koncernen konkurrerer med den tidligere arbejdsgiver.

Juridiske specialer