Nyhed

Nyt om "15 %-reglen" – Højesteret underkender Skattestyrelsen

Efter den såkaldte 15 %-regel kan familieoverdragelser af fast ejendom ske til en pris, som fraviger den offentlige ejendomsvurdering med +/- 15 %. I en kendelse fra 2016 slog Højesteret fast, at man ikke har retskrav på at anvende 15 %-reglen, hvis der foreligger "særlige omstændigheder". Højesteret har nu afgjort, at den almindelige markedsudvikling ikke udgør "særlige omstændigheder".

Træklodser der danner 15 procent

I Højesterets nye kendelse af 26. april 2021 udfordrede Skattestyrelsen værdiansættelsen af en ejendom i et dødsbo efter 15 %-reglen ved at fremlægge salgsstatistik for det relevante område og beregninger af afkastprocenten for ejendommen.

Højesteret udtalte, at værdiansættelsescirkulæret bygger på en forudsætning om, at det offentlige er nærmest til at bære risikoen for, at den offentlige ejendomsvurdering er for lav. Det forhold, at ejendomsvurderingerne er videreført uændret siden 2011/2012, kan derfor ikke i sig selv udgøre en særlig omstændighed.

Derfor fandt Højesteret, at hverken salgsstatistik for området eller oplysningerne om beregnet afkastprocent udgjorde særlige omstændigheder, der kunne begrunde, at 15 %-reglen skulle fraviges. 

Højesteret udtalte også, at der heller ikke var oplyst særlige, konkrete forhold om ejendommen, som kunne begrunde fravigelsen af 15 %-reglen.

Med Højesterets kendelse er det nu slået fast, at en fravigelse af 15 %-reglen i værdiansættelsescirkulæret som udgangspunkt må kræve, at der foreligger konkrete forhold ved den specifikke ejendom. Det kan eksempelvis være en nylig handel med ejendommen mellem uafhængige parter til en højere værdi end den offentlige ejendomsvurdering. Den generelle prisudvikling mv. udgør derimod ikke en "særlig omstændighed".

Afklaring i vente

Der verserer i øjeblikket en række sager ved domstolene om, hvorvidt en nylig handel med den konkrete ejendom til en højere værdi end den offentlige ejendomsvurdering udgør en særlig omstændighed, som begrunder fravigelse af 15 %-reglen i forbindelse med en familieoverdragelse. Spørgsmålet om "særlige omstændigheder" vil derfor blive afklaret yderligere i den nærmeste fremtid. 

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62