Nyhed

Nyt lovforslag om ændring af moms­fritagelsen for cost sharing

Den 26. februar 2018 sendte Skatteministeriet et lovforslag i høring, der begrænser anvendelsen af momsfritagelsen for selvstændige grupper. Formålet med lovforslaget er at skabe overensstemmelse mellem momsloven og EU-Domstolens praksis, så momsfritagelsen ikke længere kan anvendes af virksomheder i den finansielle sektor.

På nuværende tidspunkt giver momsloven mulighed for, at momsfritagne virksomheder kan etablere en såkaldt "selvstændig gruppe", der har til formål at levere ydelser til medlemmerne af gruppen. Dermed kan gruppen kan levere momsfrie ydelser til medlemmerne, selvom ydelsen i sig selv er momspligtig.

Skatteministeriets lovforslag ændrer momslovens § 13, stk. 1, nr. 19 om momsfritagelsen for selvstændige grupper, så momsloven bliver overensstemmende med EU-Domstolens nyeste praksis. Netop fordi formålet er at skabe overensstemmelse med EU-retten, må det antages, at lovforslaget bliver vedtaget uden ændringer. I så fald træder lovændringen i kraft den 1. juli 2018.

Indtil efteråret 2017 har det været fast praksis, at virksomheder, der leverer finansielle ydelser, kunne anvende momsfritagelsen om selvstændige grupper. I efteråret afsagde EU-Domstolen imidlertid tre domme, hvor EU-Domstolen afviste, at virksomheder, der leverede momsfritagne finansielle ydelser, kunne gøre brug af fritagelsen om selvstændige grupper. 

Den væsentligste konsekvens af lovforslaget er, at virksomheder i den finansielle sektor, herunder banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber og personbefordringsvirksomheder, fremover ikke vil kunne anvende den særlige momsfritagelse.

Lovforslaget indebærer også en præcisering af momslovens § 13, stk. 1, nr. 19. En præcisering, der vil medføre, at momsfritagelsen for selvstændige grupper kun kan anvendes af virksomheder, der leverer momsfritagne ydelser af "almen interesse" – eksempelvis hospitalsbehandling og undervisning. 

Kromann Reumerts anbefaling

Virksomheder, der leverer momsfritagne finansielle ydelser og deltager i en selvstændig gruppe, bør overveje, om virksomheden fortsat ønsker at modtage ydelser fra gruppen. Hvis det er tilfældet, vil ydelserne i fremtiden blive pålagt moms. 

Læs lovforslaget.

Juridiske specialer

Kontakt

Michael Nørremark
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 61
Mob. +45 24 86 00 53