Nyhed

Nyt bindende svar sætter igen fokus på de skatte­mæssige forhold ved generations­skifte

Skatterådet har den 5. april 2018 offentliggjort et bindende svar i en generationsskiftesag. Sagen omhandlede overdragelsen af to virksomheder til spørgers brors niece og en senere kontant gaveoverdragelse. Det bindende svar er en fortsat påmindelse om at overveje nøje, hvordan man strukturerer et generationsskifte.

Skatterådet afsagde den 20. marts 2018 et bindende svar i en generationsskiftesag. Spørgeren og dennes bror overdrog virksomhederne A og B til spørgerens brors niece i 2016. Overdragelsessummen blev bl.a. berigtiget ved at udstede flere såkaldte anfordringsgældsbreve. 

Spørger ønskede herefter i 2018 at give et kontant gavebeløb på 44.970.870 kr. til niecen. Gaven skulle niecen bruge til at indfri anfordringsgældsbrevene, der var berigtiget som led i overdragelsen af virksomhederne. Spørger ønskede at anvende reglerne om de nedsatte gave- og boafgifter på kontantgaven (boafgiftslovens § 23a), da spørger anså gaven som givet i forbindelse med virksomhedsoverdragelserne. 

Skatterådets svar

Skatterådet anså derimod virksomhedsoverdragelserne, der blev foretaget i 2016, og gavedispositionen, der skulle ydes i 2018, for to separate dispositioner. Skatterådet lagde herved vægt på, at virksomhedsoverdragelserne blev afsluttet i 2016, og at niecen umiddelbart efter blev tinglyst som ejer. 

Derimod ville der på gavetidspunktet alene blive overdraget kontanter. Derfor anså Skatterådet overdragelsen af pengebeløbet som en almindelig formueoverdragelse. Gavebeløbet kunne dermed ikke falde ind under de særlige regler der følger af boafgiftslovens § 23a, idet der på gaveoverdragelsestidspunktet ikke samtidig ville blive overdraget en virksomhed.

For at gaven til niecen skulle være omfattet af de særlige satser i boafgiftslovens § 23 a, skulle gaven være givet i forbindelse med virksomhedsoverdragelsen. Den potentielle gavedispositionen skulle derfor indkomstbeskattes efter statsskattelovens § 4.

Kromann Reumerts bemærkninger

Det bindende svar er ikke i sig selv overraskende, og må anses for at være korrekt. Dog illustrerer svaret ganske tydeligt, at man som rådgiver skal være opmærksom på, at anfordringsgældsbreve ikke ved efterfølgende gave (eller ved død) kan indfries og omfattes af den nedsatte gave- eller boafgift, men derimod til den normale 15 % sats.  

Anfordringsgældsbreve er dog stadig et godt værktøj i generationsskiftesammenhæng, men de skal i højere grad end tidligere anvendes med omhu.

Kromann Reumert har mange års erfaring med strukturering af generationsskifter og kan derfor være behjælpelig med at besvare spørgsmål om blandt andet brugen af anfordringsgældsbreve. 

Læs Skatterådets bindende svar.

Juridiske specialer

Kontakt

Michael Nørremark
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 61
Mob. +45 24 86 00 53