Nyhed

Nye skattedirektiver på vej fra EU

EU-Kommissionen har på det seneste varslet en række konkrete tiltag og initiativer på skatteområdet. I denne nyhed ser vi nærmere på indholdet af to direktivforslag, samt deres betydning for danske virksomheder. Ifølge EU-Kommissionens direktivforslag skal de nye regler, der får betydning for henholdsvis såkaldte "postkasseselskaber" og for virksomheders finansiering af investeringer, gælde fra 1. januar 2024.

Vægtskål - EU - flag - skattedirektiver.jpg

"Unshell"-direktivet

Formålet er at bekæmpe brugen af selskaber mv. med ingen eller kun minimal forretningsmæssig og økonomisk sub-stans, og som primært anvendes til skattemæssige formål - et såkaldt postkasseselskab. Konsekvenserne ved at blive kategoriseret som et postkasseselskab er bl.a. udelukkelse fra enhver skattefordel, der er opnået eller kunne opnås gen-nem selskabet ved gældende dobbeltbeskatningsoverenskomster i den medlemsstat, hvor selskabet er hjemmehørende. Det gælder også øvrige direktivfordele fra eksempelvis rente-/royalty-direktivet. 

Til at hjælpe med at identificere de selskaber, som omfattes af direktivet, indføres såkaldte "gateways". Disse er afgøren-de for, om selskabet i første række bliver pålagt en rapporteringspligt. Opfylder selskabet alle "gateways", skal selskabet for at undgå direktivets konsekvenser enten opfylde visse kriterier, hvorefter selskabet formodes at have et minimum af indhold, eller afkræfte formodningen om, at selskabet er uden indhold ved at fremlægge yderligere dokumentation for de kompetente myndigheder.

Visse former for virksomheder er dog direkte undtaget direktivets konsekvenser, selv om de opfylder alle "gateways". De undtagne virksomheder er blandt andet:

  • Børsnoterede selskaber 
  • Finansielle virksomheder underlagt finansiel regulering
  • Holdingselskaber hjemmehørende i samme land som driftsselskabet 
  • Virksomheder med mindst 5 fuldtidsansatte, der udfører virksomhedens indkomstskabende aktiviteter.

"DEBRA"-direktivet

Direktivet, hvis navn er sammensat af "Debt Equity Bias Reduction Allowance", har til formål at tilskynde virksomheder til at finansiere deres investeringer gennem egenkapital i stedet for fremmedkapital. Størstedelen af EU's medlemsstater giver alene virksomheder mulighed for at fradrage renteudgifter på fremmedkapital, men ikke fradrag for egenkapitalfi-nansiering. Med direktivet indføres der et fradrag, der skal fjerne den skattebetingede skævvridning mellem fremmed- og egenkapital, så sidstnævnte skattemæssigt skal behandles på samme måde som gæld. 

Det følger af direktivet, at stigninger i en virksomheds egenkapital fra et skatteår til det næste skal kunne fradrages i skat-tegrundlaget, på samme måde som renteudgifter på lån kan. Fradragsordningen for egenkapitalfinansiering ledsages af en række regler om skatteundgåelse, så fradraget ikke fører til misbrug. Derudover indføres med direktivet en rentebe-grænsningsregel, som skal finde anvendelse parallelt med de nuværende rentefradragsbegrænsningsregler.

Den umiddelbare betydning for danske virksomheder

Hverken "Unshell"- eller "DEBRA"-direktivet er vedtaget endnu, men undergår fortsat lovarbejdet i EU, så det endelige punktum i direktivteksten er formentlig ikke sat endnu. Her er, hvad vi bl.a. kan sige på nuværende tidspunkt:

  • Nationale holdingkonstellationer kan opretholdes.
  • Et dansk selskab med udenlandske driftsselskaber påvirkes ikke af "Unshell"-direktivet, så længe den daglige drift og beslutningstagningen varetages fra Danmark.
  • Vedtagelsen af "DEBRA"-direktivet vil medføre en fradragsret, som ikke på nuværende tidspunkt findes i dansk ret.
  • Ny rentebegrænsningsregel vil skulle anvendes parallelt med eksisterende rentefradragsbegrænsningsregler.
     
Juridiske specialer

Kontakt

Michael Nørremark
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 61
Mob. +45 24 86 00 53
Lenni Hangaard Jensen
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 12 28
Mob. +45 24 86 01 27