Nyhed

Nye serviceattester skal øge gennemsigtigheden for offentlige ordregivere

Fra den 1. november 2023 får Erhvervsstyrelsens serviceattester nyt indhold og layout. Ændringerne sker for at skabe bedre overblik og større gennemsigtighed for offentlige ordregivere.

Arbejde - computer - hænder 1920x1080.jpg

Når virksomheder deltager i offentlige udbud, skal de kunne dokumentere, at de ikke er omfattet af nogen relevante udelukkelsesgrunde. Tilbudsgivere kan anvende Erhvervsstyrelsens serviceattest til at dokumentere, at virksomheden ikke har medvirket i forhold, som kan føre til udelukkelse. Serviceattesten indeholder blandt andet oplysninger om gæld og strafbare forhold fra ATP, Skatteforvaltningen, Skifteretten og Politiet. 

Den 1. november 2023 bliver serviceattesten opdateret med dels en indholdsmæssig ændring og dels en layoutændring. Begge ændringer har til formål at skabe større gennemsigtighed for ordregivere.

Ændringerne indebærer

  • Information om strafbare forhold i relation til illegal arbejdskraft. Indholdsmæssigt vil serviceattesten fremadrettet angive, hvorvidt virksomheden eller personer fra virksomhedens ledelse eller bestyrelse er eller kan være straffet for at beskæftige illegal arbejdskraft under særligt skærpende omstændigheder efter udlændingelovens bestemmelser.  
  • Et nyt afkrydsningsfelt placeret i toppen af dokumentet. Afkrydsningsfeltet skal indikere, om attesten er med eller uden anmærkninger. På denne måde bliver det let og hurtigt for ordregiveren at overskue, om det er nødvendigt at forholde sig nærmere til attestens indhold. 
...

Udelukkelse kræver også fortsat en konkret vurdering

Det nye felt i serviceattesten vedrørende illegal arbejdskraft udspringer af et initiativ i arbejdsmiljøaftalen fra 2023 imod illegal arbejdskraft og social dumping. Indsatsen udspringer af et politisk ønske om, at det offentlige ikke tildeler kontrakter til virksomheder, der har gjort grov brug af illegal arbejdskraft. 

Siden den 1. juli 2022 har offentlige ordregivere været forpligtede til at udelukke virksomheder, hvis ordregiveren kan bevise, at virksomheden i forbindelse med udøvelsen af sit erhverv har begået alvorlige forsømmelser, der sår tvivl om virksomhedens integritet. Brugen af illegal arbejdskraft er en forsømmelse, som efter en konkret vurdering kan være omfattet af denne udelukkelsesgrund og derfor kan begrunde, at ordregiveren udelukker virksomheden. 

Det er vigtigt at huske, at tilføjelsen om illegal arbejdskraft ikke er ensbetydende med, at sådanne overtrædelser automatisk fører til, at en virksomhed er omfattet af udelukkelsesgrunden om alvorlige forsømmelser. Udelukkelse skal altid ske på baggrund af ordregiverens konkrete vurdering, hvor de generelle principper om ligebehandling, gennemsigtighed og proportionalitet skal iagttages. Det er således nødvendigt at foretage en vurdering af betydningen af det konkrete forhold/overtrædelsen i forhold til det konkrete udbud. Tilføjelsen har blot til formål at understrege, at brug af illegal arbejdskraft kan udgøre en forsømmelse, som kan begrunde udelukkelse – og samtidig gøre det let for ordregivere at se, om der foreligger en afgørelse vedrørende sådan et forhold. 

Læs mere

Du kan læse yderligere information om de kommende ændringer i Erhvervsstyrelses serviceattest på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens informationsside om ændringerne af serviceattesten, eller se et eksempel på, hvordan den ændrede serviceattest kan se ud.

Juridiske specialer

Kontakt

Jeppe Lefevre Olsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 08
Mob. +45 20 19 74 34
Kristine Stage Mikkelsen
Senior Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 69
Mob. +45 24 86 00 47
Louise Mrohs Helbo
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (Aarhus)
Dir. +45 38 77 10 83
Mob. +45 24 86 00 99