Nyhed

Nye retningslinjer for prismarkedsføring er nu offentliggjort

Forbrugerombudsmanden har i dag udsendt de reviderede retningslinjer for prismarkedsføring.

Prismarkedsføring - udsalg - nedsatte varer - procent rødt skilt i tøjforretning

Retningslinjerne er blevet opdateret for at afspejle den nye § 9a i prismærkningsbekendtgørelsen, som ændrer nugældende regler for angivelse af normalpriser i forbindelse med prisnedsættelser. Den nye bestemmelse samt de reviderede retningslinjer er gældende fra d. 28. maj 2022. 

Den nye § 9a i prismærkningsbekendtgørelsen er baseret på artikel 6a i EU direktiv 98/6 om forbrugerbeskyttelse i forbindelse med angivelse af priser på forbrugsvarer. Prismærkningsbekendtgørelsen indeholder i dag ingen lignende bestemmelser, da retningslinjerne hidtil har baseret sig på det generelle vildledningsforbud i markedsføringslovens §§ 5 og 6. 

De mest markante ændringer, som du fremadrettet bør kende:

  • En vares normalpris skal have været gældende i mindst 30 dage (mod tidligere 6 uger), også kaldet "referenceperioden", før der må markedsføres et besparelsesudsagn. Er der tale om varer, som må forventes at blive forringet eller forældet hurtigt (eks. dagligvarer), er referenceperioden 14 dage.
  • Den nedsatte pris må være gældende i 10 dage (førhen 2 uger), mens varer der forældes hurtigt må være nedsat i 5 dage. Perioden kan forlænges, men aldrig til mere end halvdelen af referenceperioden.
  • Information om den tidligere pris skal fremgå.
  • Det er ikke længere muligt at køre kortvarige kampagner uden at overholde kravet om en referenceperiode på 30 dage, da kortvarige kampagner ikke er særligt undtaget. Det betyder også, at kortvarige kampagner vil have indvirkning på normalprisen, uagtet at kampagnen for eksempel vedrører samtlige produkter.
  • § 9a i prismærkningsbekendtgørelsen får et bredt anvendelsesområde, hvorfor flere indirekte udsagn om prisnedsættelser (såsom "Black Friday") vil blive "fanget" som værende besparelsesudsagn.
  • Særlige regler for brug af betegnelser såsom "gratis" gælder, såfremt forbrugeren skal udlevere personoplysninger.

Se de nye retningslinjer.

Får de nye regler betydning for dig? 

For en lang række virksomheder vil den nye bestemmelse samt de nye retningslinjer for prismarkedsføring betyde en ændret praksis i den måde, der prismarkedsføres på. Vil du vide herom, eller har du brug for hjælp til implementeringen heraf, er du velkommen til at kontakte os.

Juridiske specialer
IP

Kontakt

Frank Bøggild
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 95
Mob. +45 24 86 00 11
Daiga Grunte-Sonne
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 41 18
Mob. +45 61 20 99 95
Stina Toftager Rasmussen
Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 45 27
Mob. +45 61 20 11 75