Nyhed

Ny vejledning om EU-sanktioner mod russiske leverandører

I løbet af sommeren 2023 er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blevet den håndhævende myndighed på området for EU-Kommissionens sanktioner mod Rusland i forbindelse med offentlige kontrakter. Styrelsen har samtidig offentliggjort en portal og udgivet en vejledning for ordregivere om, hvordan sanktionerne bedst håndteres i praksis.

Sanktioner - EU - Rusland 1920x1080.jpg

EU-Kommissionens femte sanktionspakke mod Rusland medførte, at ordregivere i EU ikke må tildele offentlige kontrakter til russiske statsborgere eller virksomheder og en række lignende tilbudsgivere. Reglerne omfatter også et forbud imod, at mere end 10% af en offentlig kontrakt udføres af russiske underleverandører. Vi har tidligere beskrevet reglerne mere udførligt.

Med virkning fra den 1. juli 2023 er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blevet ansvarlig for at håndhæve sanktionerne som national kompetent myndighed. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har derfor nu offentliggjort en portal, der samler relevant viden om sanktionerne i kontekst af offentlige kontrakter. 

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i den forbindelse også udarbejdet en vejledning til ordregivere, som afklarer nogle af de tvivlsspørgsmål, der allerede er konstateret i praksis, og som kan tages som udtryk for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens synspunkt som håndhævende myndighed. Vejledningen gennemgår konkret rækkevidden af forbuddet og undtagelserne hertil, og giver derudover en række praktiske råd om overholdelse af sanktionerne ved tildeling af nye kontrakter og for håndteringen af igangværende offentlige kontrakter.

Derudover indeholder vejledningen et eksempel på en skabelon til en tro- og loveerklæring, som kan benyttes, når der indhentes dokumentation fra tilbudsgivere om, at de overholder EU-sanktionerne. EU-Kommissionen har tidligere udgivet en FAQ med inspiration til en sådan erklæring, men Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens skabelon er mere udførlig og i højere grad direkte anvendelig.

Klik ind på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens nye portal

Læs Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning om EU’s sanktioner mod Rusland om offentlige kontrakter

Læs vores tidligere nyhedsbrev om EU-sanktioner i offentlige kontrakter

Juridiske specialer

Kontakt

Jeppe Lefevre Olsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 08
Mob. +45 20 19 74 34
Louise Mrohs Helbo
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (Aarhus)
Dir. +45 38 77 10 83
Mob. +45 24 86 00 99
Andreas Juel Orbæk
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (København)
Dir. +45 38 77 31 55
Mob. +45 61 63 54 26