Nyhed

Ny lov vedtaget: Skærpede regler for registrering af ledelsesmedlemmer

Folketinget har vedtaget et lovforslag, som skærper reglerne for, hvem der kan registreres som ledelsesmedlemmer i Erhvervsstyrelsens it-system. Loven træder i kraft den 1. juli 2024.

Christiansborg - nye love - ansættelsesret 1920x1080.jpg

Skærpede krav til registrering af ledelsesmedlemmer 

Det vedtagne lovforslag indebærer en række ændringer til selskabsloven. Med ændringerne kan personer, der er frakendt retten til at være ledelsesmedlem i et kapitalselskab eller en tilsvarende retsform i et EU-/EØS-land, ikke indsættes som ledelsesmedlem i et dansk anpartsselskab, aktieselskab eller partnerselskab. 

Det følger af selskabslovens regler, at medlemmer af et kapitalselskabs ledelse skal registreres i Erhvervsstyrelsens it-system. De registrerede ledelsesmedlemmer skal være personer, der faktisk fungerer som ledelsesmedlemmer. 

I henhold til straffeloven og konkursloven kan en person dog være frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed, eksempelvis som følge af konkurskarantæne. De nuværende regler om registrering af ledelsesmedlemmer tager  ikke højde for personer, der er frakendt retten til at være ledelsesmedlem i medfør af lovgivningen i et andet EU-/EØS-land.

Med den nye ændring af selskabsloven bliver der taget højde for dette aspekt. Personer, som er frakendt retten til at være ledelsesmedlem i en erhvervsvirksomhed i henhold til dansk lov eller lovgivning i et andet EU-/EØS-land, vil blive forhindret i at blive registreret som ledelsesmedlem i et dansk kapitalselskab. 

Lovændringen giver Erhvervsstyrelsen hjemmel til at indhente oplysninger om en navngiven person fra registreringsmyndighederne i det pågældende EU-/EØS-land, og til at videregive oplysninger om personer, der er optaget i frakendelsesregisteret.

Ændringerne til selskabsloven sker som led i implementeringen af den del af digitaliseringsdirektivet, der vedrører frakendelse af retten til at være ledelsesmedlem.

Anmelderens ansvar

Ved registrering i Erhvervsstyrelsens it-system er det anmelderen, som har ansvaret for, at de registrerede oplysninger er korrekte. 

De nye regler indebærer således en pligt for anmelderen til at foretage den fornødne undersøgelse af, om ledelsesmedlemmet er frakendt retten til at være ledelsesmedlem i en erhvervsvirksomhed i henhold til dansk lov eller lovgivningen i et andet EU-/EØS-land. 

Læs lovforslaget som vedtaget her

Juridiske specialer

Kontakt

Mads Reinholdt Sørensen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 46 01
Mob. +45 20 19 74 17
Marie Holst
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 44 28
Mob. +45 23 31 15 12
Nikolaj Larsen
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (Aarhus)
Dir. +45 38 77 10 31
Mob. +45 21 76 41 20