Nyhed

Ny EU-dom slår fast: Skatterådgivning og IT-licencer kan også være momsfrie forvaltningsydelser

EU-Domstolen har for nylig afsagt dom i de forenede sager C-58/20 og C-59/20. Sagerne handler om, hvorvidt ydelser som skatterådgivning og IT-licenser er omfattet af begrebet ”forvaltning af investeringsforeninger” og dermed er momsfri-taget. Læs med i denne nyhed, hvor vi ser nærmere på, hvad EU-Domstolens afgørelse betyder.

Ydelser, som falder ind under begrebet "forvaltning af investeringsforeninger" i momsloven, er fritaget for moms. Begrebet "forvaltning af investeringsforeninger" er et selvstændigt EU-retligt begreb. Da momsreglerne ikke indeholder en definition af begrebet "forvaltning af investeringsforeninger", er begrebet blevet nærmere udviklet af EU-Domstolens praksis.

EU-Domstolen har udtalt, at de ydelser, der oplistes i UCITS-direktivets bilag II, er omfattet af momsfritagelsen. Listen er dog ikke udtømmende, men giver et indblik i, hvilke ydelser der er momsfritaget.

Læs mere om begrebet "investeringsforening"

De forenede sager C-58/20 og C-59/20

Den første sag, C-58/20, handler om, hvorvidt forvaltning af investeringsforeninger også omfatter skatte- og afgiftsmæssige opgaver udført af en tredjemand der sikrer, at deltagernes indtægter beskattes i overensstemmelse med loven.

Den anden sag, C-59/20, handler om, hvorvidt momsfritagelsen for forvaltning af investeringsforeninger også omfatter en tildeling af brugsretten til en software, der er udviklet specielt til forvaltning af investeringsforeninger. I sagen modtager en forvalter af investeringsforeninger en specialsoftware, som foretager væsentlige beregninger med henblik på risikostyring og resultatmåling. Specialsoftwaren anvendes sammen med forvalterens eksisterende IT-systemer, og forvalteren stiller selv data til rådighed for specialsoftwaren.

EU-Domstolens afgørelse

EU-Domstolen konkluderer, at ydelser som skatterådgivning, der består i at sikre, at deltagerne bliver beskattet i overensstemmelse med den nationale skattelovgivning, og tildeling af en brugsret til software, som tjener til at foretage beregninger, der er væsentlige for risikostyring og resultatmåling, begge er omfattet af momsfritagelsen om forvaltning af investeringsforeninger, hvis følgende to betingelser er opfyldte:

  • Ydelsen skal have en tæt sammenhæng med forvaltningen af investeringsforeningen.
  • Ydelsen skal udelukkende leveres med henblik på forvaltningen af investeringsforeningen.

EU-Domstolen konkluderer, at dette også gælder, selv om ydelsen ikke er outsourcet i sin helhed, dog er det fortsat et krav, at ydelsen, set under ét, udgør en særskilt helhed.

Vores bemærkninger

Skattestyrelsen har indtil nu været af den opfattelse, at IT-ydelser ikke er momsfrie efter bestemmelsen om momsfri forvaltning af investeringsforeninger. Af den juridiske vejledning fremgår det således, at:

"Skattestyrelsen skal bemærke, at Skattestyrelsen ikke finder, at leveringen af en teknisk løsning, som er specialdesignet til en investeringsforening og teknisk set indeholder funktionaliteter, der eksempelvis kan beregne og placere beløb på konti, alene af den grund er omfattet af momsfritagelsen."

EU-Domstolens afgørelse medfører efter vores opfattelse, at også en IT-ydelse kan være momsfri, såfremt den opfylder betingelserne. Det vil sige, at ydelsen skal have en tæt sammenhæng med forvaltningen af investeringsforeninger og udelukkende leveres med henblik på forvaltningen af investeringsforeningen.

Skattestyrelsen har ikke på nuværende tidspunkt forholdt sig til EU-Domstolens afgørelse, men det må forventes, at Skattestyrelsen udsender et styresignal på baggrund af den praksisændring, som EU-Domstolens afgørelse medfører.

Er dine ydelser momsfritaget?

Har du spørgsmål eller bemærkninger til EU-Domstolens afgørelse, er du meget velkommen til at kontakte en af vores eksperter på området til en uforpligtende snak om netop jeres situation.

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62
Michael Nørremark
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 61
Mob. +45 24 86 00 53
Lenni Hangaard Jensen
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 12 28
Mob. +45 24 86 01 27