Nyhed

Mere om nærtstående og finanstilsynets nye MAR-temaside

En juridisk person er nærtstående, når blot ét af de fire tilknytningsforhold i artikel 3, nr. 26, d) i markedsmisbrugsforordningen (MAR) foreligger. Finanstilsynet har herudover oplyst, at samlevere skal betragtes som nærtstående. Finanstilsynet offentliggjorde den 22. juni en dedikeret MAR-temaside. På denne temaside har Finanstilsynet bl.a. offentliggjort et skema, der kan anvendes ved underretning af tilsynet om, at offentliggørelse af intern viden har været udsat.

Nærtståendes indberetningspligt – hvilke juridiske personer er omfattet?

I vores nyhedsbrev af 31. maj 2016 om ledende medarbejdere og deres nærtståendes indberetningspligt omtalte vi, at der er forskel på den danske oversættelse af MAR og den engelske og franske oversættelse af MAR i relation til, hvornår en juridisk person er nærtstående. 

Efter den engelske og franske oversættelse af MAR skal to betingelser være opfyldt for, at en juridisk person er nærtstående: 

i. den ledende medarbejder eller dennes nærtstående har det ledelsesmæssige ansvar, eller udøver kontrol, direkte eller indirekte, over den juridiske person, og 
ii. den juridiske person er etableret til fordel for den ledende medarbejder eller dennes nærtstående, eller har økonomiske interesser, der i betydelig grad er sammenfaldende med den ledende medarbejders eller dennes nærtståendes interesser. 

Efter den danske oversættelse af MAR er en juridisk person nærtstående, hvis blot ét af de fire tilknytningsforhold i artikel 3, nr. 26, d) foreligger. Det vil sige, at en juridisk person er nærtstående, hvis:

i. den ledende medarbejder eller dennes nærtstående har det ledelsesmæssig ansvar, 
ii. den ledende medarbejder eller dennes nærtstående udøver kontrol, direkte eller indirekte, over den juridiske person, 
iii. den juridiske person er etableret til fordel for den ledende medarbejder eller dennes nærtstående, eller 
iv. den juridiske person har økonomiske interesser, der i betydelig grad er sammenfaldende med den ledende medarbejders eller dennes nærtståendes interesser. 

Vi har drøftet dette med Finanstilsynet, og det er Finanstilsynets foreløbige vurdering, at definitionen i den danske oversættelse af MAR skal anvendes. Finanstilsynet har oplyst, at der pt. pågår en drøftelse i EU om den sproglige uoverensstemmelse, og at den endelige afklaring afventer dette. 

Er der forskel på direktions- og bestyrelsesmedlemmer?

Finanstilsynet har endvidere oplyst, at det kun er medlemmer af den registrerede direktion og ikke bestyrelsesmedlemmer, der skal tages i betragtning ved vurderingen af, om den pågældende har et ledelsesmæssigt ansvar hos den juridiske person. Det betyder, at hvis en registreret direktør i selskab A samtidig er ledelsesmedlem i det børsnoterede selskab B, skal selskab A indberette, hvis selskab A handler med finansielle instrumenter i det børsnoterede selskab B. Derimod skal selskab A ikke indberette, hvis et bestyrelsesmedlem i selskab A samtidig er ledelsesmedlem i det børsnoterede selskab B, og selskab A handler med finansielle instrumenter i det børsnoterede selskab B. 

Samlevere

Uanset det ikke fremgår af ordlyden af MAR artikel 3, nr. 26, a), har Finanstilsynet oplyst, at samlevere efter tilsynets opfattelse skal betragtes som nærtstående personer, og at de dermed er underlagt indberetningspligt. 

Finanstilsynets nye MAR-temaside

Finanstilsynet offentliggjorde den 22. juni 2016 en dedikeret MAR-temaside, hvor man kan finde en lovsamling samt information om forskellige emner, bl.a. offentliggørelse af intern viden, udsættelse af offentliggørelse af intern viden samt ledende medarbejdere og disses nærtståendes indberetningspligt. 

Se Finanstilsynets temaside om MAR.

Skema for underretning om udsættelse af offentliggørelse af intern viden

På Finanstilsynets nye MAR-temaside findes et skema, der kan anvendes ved underretning af Finanstilsynet om, at offentliggørelse af intern viden har været udsat. 

Juridiske specialer

Kontakt

Marianne Philip
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 44
Mob. +45 40 79 10 14
Christian Lundgren
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 30
Mob. +45 40 74 37 75
Pernille Høstrup Dalhoff
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 43 41
Mob. +45 24 86 00 59