Nyhed

Lyreco opgiver fusion med Lomax

Lyreco har trukket sin anmeldelse af en fusion mellem Lyreco og Lomax tilbage. Det sker efter, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udtrykt betænkeligheder ved, at fusionen kunne skade konkurrencen.

Mapper - kontorartikler - blå 1920x1080.jpg

Om sagen

Lyreco SAS ("Lyreco") anmeldte den 24. august 2022 opkøbet af Lion Danmark I ApS ("Lomax"). Begge virksomheder driver virksomheder i form af one-stop-shop inden for kontorforsyning, herunder eksempelvis kontorartikler, elektronik og kontormøbler til erhvervslivet. Hvor Lyreco sælger til både små og store erhvervskunder, sælger Lomax primært til små erhvervskunder. Der var altså tale om en såkaldt horisontal fusion.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennemførte i forbindelse med sin behandling en række økonomiske analyser og en omfattende markedsundersøgelse, hvor blandt andet 8.000 kunder fik tilsendt en spørgeundersøgelse. Som led heri undersøgte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvordan kunderne indkøbte kontorforsyning, og hvem kunderne foretrak at handle hos. Sidstnævnte må efterhånden anses som en ganske klassisk undersøgelse, hvor styrelsen - uagtet den samlede markedsandel - undersøger, om fusionsparterne er hinandens største konkurrenter. På baggrund af undersøgelserne udtrykte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen betænkeligheder ved transaktionen, da styrelsen var af den opfattelse, at transaktionen kunne skade konkurrencen.

Som opfølgning på disse betænkeligheder fremlagde parterne egne analyser og data som dokumentation for, at transaktionen ikke vil hæmme den effektive konkurrence betydeligt, hvilket øjensynligt ikke har været tilstrækkeligt til at overbevise Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det er ikke offentliggjort, hvorvidt parterne tilbød at afgive tilsagn.

Parterne har imidlertid valgt at trække deres anmeldelse tilbage. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har derfor indstillet sin behandling af sagen halvanden måned før fristen for at skulle træffe afgørelse udløb.

Vores bemærkninger

Sagen er et godt eksempel på, at det i praksis er meget sjældent, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen træffer en afgørelse om at forbyde en fusion. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har kun forbudt én fusion gennem tiden - den påtænkte fusion mellem J-F. Lemvig-Müller Holding A/S og Brdr. A & O Johansen A/S i 2008. I praksis vælger parterne ofte i stedet at trække fusionsanmeldelsen tilbage som i denne sag, hvis parterne kan konstatere, at de ikke kan finde en løsning, som kan sikre en godkendelse. Som eksempler herpå, kan nævnes, - også fra i år - at NDI Group opgav opkøbet af Euromaster Danmark, og fra sidste år at Royal Unibrew A/S opgav opkøbet af Aqua d'Or Mineral Water A/S. I begge sager trak de anmeldende parter deres anmeldelse tilbage.

Læs Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressemeddelelse fra den 1. november 2023.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Carina Czerwinski Dall
Director, advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 12 18
Mob. +45 61 20 35 46
Rikke Sandbæk Geertsen
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (Aarhus)
Dir. +45 38 77 12 54
Mob. +45 51 73 22 56