Nyhed

Lovforslag om revideret liste om ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner sendt i høring

Lovforslag om ændring af den danske liste over lande, der er omfattet af defensive foranstaltninger, blev sendt i høring den 20. november 2023. Lovforslaget kan få betydning for virksomheder, som har aktiviteter i Antigua og Barbuda, Belize eller Seychellerne.

kort - caribbean sea - skattely - sort liste 1920x1080

Baggrund

Der pågår løbende arbejde i EU-regi med at modarbejde brugen af skattely og bekæmpe skatteunddragelse og skatteundgåelse. Et af tiltagene er at udarbejde en fælles EU-liste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner (EU’s sortliste over skattely).

Danmark har indført skattesanktioner mod landene på EU’s sortliste. Disse tiltag omfatter (i) nægtelse af fradrag i Danmark for betalinger, der betales til interesseforbundne enheder, som er skattemæssigt hjemmehørende (eller registreret) i lande på sortlisten, samt (ii) forhøjede kildeskattesatser for udbytter udloddet til modtagere, der er skattemæssigt hjemmehørende (eller registreret) i de pågældende lande.

Reglerne blev indført i Danmark med virkning fra 1. juli 2021 og omfattede som udgangspunkt de lande, der på daværende tidspunkt fremgik af EU's sortliste.

Læs mere: Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste (kromannreumert.com)

Sortlisten

EU's liste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner revideres to gange om året. En sådan revidering har dog ikke direkte virkning i dansk ret, da revideringen skal inkorporeres ved lov, før den har virkning. Den danske liste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner findes i ligningslovens § 5 H, stk. 2.

EU-Rådet vedtog den 17. oktober 2023 en ændring af EU's sortliste, hvor Antigua og Barbuda, Belize og Seychellerne blev tilføjet til listen. Samtidig blev Costa Rica, De Britiske Jomfruøer og Marshalløerne fjernet fra listen. Skatteministeren foreslår, at disse ændringer implementeres i dansk ret med virkning fra den 1. februar 2024.

Vi har tidligere beskrevet, at Rusland blev tilføjet til sortlisten, men at der var den komplikation, at Danmark havde en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Rusland, hvilket folkeretligt forhindrede, at foranstaltningerne kunne håndhæves mod danske virksomheder med aktiviteter i Rusland. Dobbeltbeskatningsoverenskomsten blev opsagt den 13. november 2023 med virkning fra 1. januar 2024. Nægtelse af fradrag og forhøjelse af kildeskattesatsen ved udlodninger til Rusland har dermed virkning fra 1. januar 2024.

Danske virksomheder med aktivitet i de nye lande på listen bør overveje, hvilke konsekvenser loven vil have for dem.

Vi følger udviklingen og står til rådighed, hvis du ønsker rådgivning eller har spørgsmål.

Juridiske specialer

Kontakt

Michael Nørremark
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 61
Mob. +45 24 86 00 53
Rasmus Joensen Follin
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (København)
Dir. +45 38 77 11 02
Mob. +45 23 81 16 33