Nyhed

Lovforslag om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår er nu fremsat

Regeringen har fremsat det længe ventede lovforslag om den nye ansættelsesbevislov. Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2023.

Ansættelsesbeviser

De væsentligste ændringer

Lovforslaget implementerer direktiv 2019/1152 af 20. juni 2019 (arbejdsvilkårsdirektivet), som har til formål at fremme mere gennemsigtig og forudsigelig ansættelse. Det fremsatte lovforslag afviger ikke væsentligt fra lovforslaget, som var i høring i efteråret 2022, men der er enkelte tilføjelser.

Lovforslaget udvider arbejdsgivers oplysningspligt i ansættelsesbeviset, ligesom der introduceres nye rettigheder for lønmodtagere, der særligt vil få betydning for personer med en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet f.eks. vikarer, deltidsansatte og ansatte med tilkaldevagter. Lovforslaget medfører følgende væsentligste ændringer:

  • Anvendelsesområdet udvides i forhold til den gældende ansættelsesbevislov, så loven omfatter medarbejdere, hvis forudbestemte eller faktiske arbejdstid udgør mere end gennemsnitligt tre timer pr. uge. Loven vil derudover gælde for lønmodtagere med et ansættelsesforhold, hvor der ikke på forhånd er fastsat en garanteret mængde betalt arbejde før ansættelsesforholdets begyndelse.
  • Definitioner af tidsplan for arbejdet, referencetimer- og dage samt arbejdsmønster i tillæg til lønmodtagerdefinitionen.
  • Udvidet oplysningspligt i ansættelseskontrakten i forhold til bl.a. varigheden af fravær med løn (der nu gælder bredere end oplysningen om ret til betalt ferie), uddannelse betalt af arbejdsgiver, identiteten på sociale sikringsinstitutioner som modtager sociale bidrag knyttet til ansættelsesforholdet, varigheden og vilkårene for prøvetid, omfattende oplysningspligt for medarbejdere, hvis arbejdsmønster er helt eller overvejende uforudsigeligt mv.
  • Skærpelse af frist for overholdelse af oplysningspligt så der er en frist på 7 dage for visse grundlæggende oplysninger og en frist på 1 måned for øvrige oplysninger.
  • Materielle rettigheder for lønmodtagere indføres i loven, således at bl.a. en prøvetid ikke kan overstige 6 måneder, i tidsbegrænsede ansættelsesforhold kan prøvetiden ikke overstige ¼ af ansættelsestiden, lønmodtagere vil som udgangspunkt have ret til at tage bibeskæftigelse, hvis lønmodtageren fortsat kan arbejde i overensstemmelse med den af arbejdsgiver fastlagte tidsplan (visse begrænsninger gælder), lønmodtagere med uforudsigeligt arbejdsmønster kan alene pålægges arbejde inden for forudbestemte referencetimer mv.
  • Skriftlig oplysning om vilkårsændringer skal skriftligt oplyses senest på datoen, hvor ændringerne træder i kraft.

Medarbejdere ansat inden 1. juli 2023

Medarbejdere, der er ansat inden 1. juli 2023, skal ikke have et nyt ansættelsesbevis eller tillæg til eksisterende kontrakt, selvom ansættelsesbeviset ikke opfylder ovennævnte krav, da lovforslagets krav gælder for medarbejdere ansat den 1. juli 2023 eller senere. Arbejdsgivere bør dog være opmærksomme på, at hvis en medarbejder, der er ansat inden 1. juli 2023, anmoder om oplysninger efter den nye ansættelsesbevislov, skal disse udleveres senest otte uger efter, at anmodningen er fremsat. Alle ansættelsesbeviser, der udstedes efter den 1. juli 2023, skal opfylde de nye krav.

 

Juridiske specialer

Kontakt

Marianne Granhøj
Partner (København)
Dir. +45 38 77 46 80
Mob. +45 24 27 48 20
Maria Bekke Eiersted
Partner (København)
Dir. +45 38 77 53 22
Mob. +45 24 86 00 62
Kristian Bro
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 42 47
Mob. +45 51 38 17 34