Nyhed

Lavere afgift på arv til søskende

Folketinget vedtog den 16. maj 2024, at arv til søskende fremover alene pålægges boafgift, men ikke tillige tillægsboafgift. Loven træder først i kraft den 1. januar 2027, men allerede nu skal der tages højde for lovændringen, når man laver testamenter, og bestående testamenter bør genovervejes.

Familie - arv - hus - søskende 1920x1080.jpg

I relation til boafgift ("arveafgift") anses søskende normalt ikke som nær familie, men som ubeslægtede på samme måde som eksempelvis venner, naboer og andre bekendte. De nugældende regler pålægger derfor søskende at betale både boafgift (15 %) og tillægsboafgift (25 %) af arv, medmindre der er tale om aktiv erhvervsvirksomhed tilhørende en barnløs person, jævnfør nedenfor. Med de gældende beregningsregler giver det en effektiv afgift på i alt 36,25 %.

Det er tillægsboafgiften på 25% af arv til søskende, som nu fjernes med virkning fra 1. januar 2027. Boafgiften på arv til søskende fra en arvelader, der afgår ved døden fra og med den 1. januar 2027 er derfor kun 15 %, uanset om arvelader har egne børn, og uanset om der er tale om en aktiv erhvervsvirksomhed eller om anden formue. Dermed er søskende boafgiftsmæssigt fuldt ud ligestillet med blandt andet børn, stedbørn, børnebørn og forældre med virkning for dødsfald, der sker fra og med den 1. januar 2027.

Boafgiften på 15 % betales af den del af arven, som overstiger et bundfradrag pr. dødsbo (ikke pr. arving). Bundfradraget forhøjes med virkning fra 2026 og udgør i 2026 360.300 DKK (2024-niveau), og fra og med 2029 udgør det 388.200 DKK (2024-niveau).

Hvem er omfattet?

Ved søskende forstås både hel- og halvsøskende, herunder søskende, som er adopteret af én eller begge af arveladerens forældre. Pleje- og stedsøskende omfattes ikke. 

Søskendes børn (afdødes nevøer og niecer) er ligesom fjernere slægtninge ikke omfattet af lovændringen. Arv til nevøer, niecer og fjernere slægtninge pålægges derfor uændret både bo- og tillægsboafgift på i alt 36,25 %. 

"70/30-ordningen" 

Den såkaldte "70/30-ordning" (Sådan kan du reducere arve­afgiften | Kromann Reumert) er udbredt, også i forhold til søskende. I denne ordning indsættes en velgørende organisation, der er fritaget for boafgift, til at arve 30 % af boet mod at betale bo- og tillægsboafgiften for eksempelvis søskende, der arver de resterende 70 %. Dermed skal der alene betales bo- og tillægsboafgift af 70 % af formuen, og ordningen medfører både en større nettoarv til for eksempel søskende og en vis arv til den velgørende organisation. 

Efter afgiftsnedsættelsen for arv til søskende er det relevant at genbesøge eksisterende testamenter, som indeholder 70/30-ordningen. I modsat fald vil der kunne opstå tvivl og tvist om arvefordelingen, hvis en person, som i sit testamente har indsat en 70/30-ordning, dør fra og med den 1. januar 2027 uden at have ændret testamentet: Skal testamentet fortolkes således, at arvefordelingen fortsat skal være med 70 % til søskende og 30 % til en velgørende organisation, uanset at søskende nu ikke længere skal betale tillægsboafgift? Eller skal hele arven tilfalde afdødes søskende? 

70/30-ordningen er fortsat relevant, hvis nevøer, niecer eller fjernere slægtninge begunstiges i et testamente, da de også efter lovændringen skal betale både bo- og tillægsboafgift på i alt 36,25 %.

Aktiv erhvervsvirksomhed tilhørende en barnløs: ingen tillægsboafgift

For at lette generationsskifter blev boafgiften på 15 % i 2017 nedsat for personer, som afgik ved døden i 2016 - 2019, for den del af boets aktiver, som udgjorde aktiv erhvervsvirksomhed. Nedsættelsen blev imidlertid ophævet igen, og i forbindelse med ophævelsen blev tillægsboafgiften fjernet for den del af arven efter barnløse, som består af aktiv erhvervsvirksomhed. Den del af arv til søskende og søskendes børn, der består af aktiv erhvervsvirksomhed, pålægges derfor allerede i dag kun boafgift på 15 %, forudsat at arvelader er barnløs.

Med den nye lovændring får denne undtagelse kun betydning, hvor en barnløs person afgår ved døden fra og med den 1. januar 2027 og efterlader en aktiv erhvervsvirksomhed som arv til søskendes børn (afdødes nevøer og niecer), da søskende fra og med den 1. januar 2027 kan arve alle aktiver – og ikke kun en aktiv erhvervsvirksomhed – til den lave boafgift på 15%, og uanset om afdøde var barnløs eller ej.

Gælder ikke for gaver

Der ændres ikke på reglerne om skat og afgift på gaver. 

Søskende og søskendes børn er i dag ikke omfattet af gaveafgiftsreglerne, der muliggør, at blandt andet børn skatte- og afgiftsfrit kan modtage årlige gaver på op til 74.100 DKK (2024-niveau) og kun betaler 15 % gaveafgift af gaver herudover. 

Gaver til søskende samt nevøer og niecer er skattepligtige som personlig indkomst for modtageren. Dette gælder også efter lovændringen.

Der gælder dog en særlig regel om generationsskifte i levende live (gave) af aktive erhvervsvirksomheder til søskende og søskendes børn. Hvis gavegiver er barnløs, og gaven til søskende eller søskendes børn udelukkende består i en aktiv erhvervsvirksomhed, pålægges gaven alene gaveafgift på 15 % og ingen indkomstskat.

Det er således – nu og ikke mindst fra og med 1. januar 2027 – relevant at overveje, om overdragelse til søskende skal ske som arv frem for ved gave og om der for eksempel skal ydes lån til søskende. 

Vores rådgivning

Har du brug for juridisk rådgivning om familieformuen, eller er der sket ændringer i familieforholdene, som kræver professionel rådgivning? Vores Private Client-gruppe tilbyder højt kvalificeret rådgivning om blandt andet formuestruktur, skat, generationsskifte, testamenter, arv og dødsboer. I et tæt samarbejde med Vores øvrige specialeområder finder vi den løsning, der passer præcis til dig.

Generationsskifte - nøgler -hænder - hus - bolig - overdragelse 3840x2160.jpg
Speciale

Har du brug for en langsigtet juridisk rådgivning om familieformuen? Står du over for generationsskifte af den familieejede virksomhed...

Skat 3840x2160.jpg
Speciale

Fokuseret rådgivning og procesførelse om dansk og international skatteret, VAT- samt told- og afgiftsspørgsmål.

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62
Mette Porskær Winther
Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 10 67
Mob. +45 20 19 74 09
Elisa Cortsen
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 11 33
Mob. +45 24 86 00 54