Nyhed

Konkurrence­ankenævnet: Aftale om kunde­opdeling mellem to medie­bureauer var ulovlig

Den 12. juni 2018 stadfæstede Konkurrenceankenævnet Konkurrencerådets afgørelse om, at Mediacenter Danmark A/S og MPE Distribution ApS havde overtrådt forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler ved at indgå en kundeinddelingsaftale.

Konkurrenceankenævnets kendelse af 12. juni 2018 – Mediacenter Danmark A/S mod Konkurrencerådet

Af økonom Thomas Andersen og stipendiat Anders Petersen

Baggrund og Konkurrencerådets afgørelse

I sin afgørelse af 30. august 2017 vurderede Konkurrencerådet en samarbejdsaftale, der var indgået mellem Mediacenter Danmark og MPE Distribution. Aftalen var om fælles indkøb og videresalg, og ifølge aftalen skulle det fælles indkøb foregå gennem Mediacenter Danmark, som forhandlede og indgik aftaler med distributørerne på vegne af begge parter. Det var derudover en del af aftalen, at MPE Distribution ikke måtte tage kontakt til Mediacenters kunder.

Konkurrencerådet fandt, på baggrund heraf, at der var indgået en kundedelingsaftale i strid med konkurrencereglerne.

Konkurrenceankenævnets kendelse

Mediacenter Danmark argumenterede over for ankenævnet for, at samarbejdsaftalen mellem Mediacenter Danmark og MPE Distribution var en vertikal distributionsaftale, fordi de var aktive på forskellige led i omsætningskæden. Konkurrencerådet argumenterede derimod for, at det var uden betydning, om samarbejdet havde et vertikalt aspekt. Ifølge rådet var relationen nemlig primært horisontal, hvilket skulle vurderes først.

Konkurrenceankenævnet vurderede, at aftalen var af horisontal karakter, fordi begge selskaber afsatte ydelser til samme kundegruppe. I den forbindelse var det uden betydning, at det var Mediacenter Danmark, der, på vegne af begge parter, stod for forhandlingerne om indkøb. Derfor fandt nævnet, at samarbejdsaftalen havde til formål at begrænse konkurrencen, og at den således udgjorde en ulovlig kundeopdeling. Mediacenter Danmark havde dermed handlet i strid med Konkurrencelovens § 6, stk. 1, og Konkurrenceankenævnet stadfæstede derfor Konkurrencerådets afgørelse.

Konkurrencerådet har efterfølgende besluttet at overdrage sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet med henblik på en strafferetlig vurdering.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Erik Bertelsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 11
Mob. +45 20 19 74 12
Morten Kofmann
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 35
Mob. +45 24 86 00 40