Nyhed

Klarhed på vej for en række EMIR-udeståender

De europæiske tilsynsmyndigheder har den 5. december 2019 offentliggjort et udkast til ændringer af EMIR-bestemmelserne om margin for at implementere en fase 6 for initialmargin og en permanent undtagelse for fysisk-afviklede FX forwards og FX swaps fra variationsmargin. Tilsynsmyndighederne har desuden udtalt sig om konsekvensen af implementering af benchmark fallback-bestemmelser i OTC-derivatkontrakter. Disse forslag til ændringer har været ventet af mange danske markedsdeltagere.

I denne nyhed følger vi op på de foreslåede ændringer og vores tidligere nyhed "Initialmargin for OTC-derivater ‒ gælder det for mig?". Læs eller genlæs denne nyhed, hvis du ønsker en beskrivelse af, hvem reglerne om regulatorisk initial margin gælder for.

Læs de europæiske tilsynsmyndigheders ("ESA'ernes") publicerede rapport med forslag til ændringer samt udtalelse, som fremgår af ESMA's nyhed af 5. december 2019

Ny fase 6 - introduktion af en ekstra indfasningsgrænse på 50 mia. euro

Den delegerende forordning RTS 2016/2251 til EMIR ("Margin forordningen") foreslås ændret, således at der implementeres en ekstra fase for indfasning af initialmargin i overensstemmelse med BCBS/IOSCO's forslag fra juli 2019.

Ændringen betyder, at grænsen for den samlede gennemsnitlige notionelle værdi ("AANA") af transaktioner for næste implementeringsfrist den 1. september 2020 (fase 5) hæves fra 8 mia. euro til 50 mia. euro. Forslaget introducerer så den nye fase 6 med en implementeringsfrist den 1. september 2021 og med en grænse på 8 mia. euro.

Mulighed for "light" implementering

I vores tidligere nyhedsbrev beskrev vi også BCBS/IOSCO's udtalelse fra marts 2019 om, at hvis det beregnede initialmarginbeløb ikke overstiger grænsen på 50 mio. euro (når man handler med ikke-koncernselskab), så er der efter deres opfattelse ikke pligt til at etablere et fuldt initialmargin set-up. En modpart bør dog aftale med hver af sine modparter ved hvilken grænse, man vil begynde at lave relevant dokumentation og depot-set-up m.v. Det er også en forudsætning, at parterne er enige om ikke at udveksle initialmargin, før man når en aftalt grænse (som maksimalt kan være 50 mio. på koncernbasis). I ESA'ernes rapport fra den 5. december 2019 bekræfter de, at en sådan foranstaltning er forenelig med den nuværende regulering i Marginforordningen, og ændringer til reglerne på dette punkt er derfor ikke påkrævet.

Fysisk-afviklede FX forwards og FX swaps 

ESA'erne foreslår også, at fysisk-afviklede FX forwards og FX swap-transaktioner, hvor den ene part ikke er et kreditinstitut eller et investeringsselskab, ekskluderes fra kravet om at stille variationsmargin. Disse transaktioner er allerede generelt undtaget for initialmarginstillelse.

Med forslaget følger ESA'erne op på deres tidligere "forbearance"-udtalelse og ændringsforslag fra 2017, og der skabes klarhed i relation til den usikkerhed om variationsmarginstillelse, som har været for disse typer af transaktioner, siden den midlertidige undtagelse i Marginforordningen udløb den 3. januar 2018. 

Øvrige forslåede ændringer

For equity optioner på enkeltaktier eller indeks foreslår ESA'erne, at tidsfristen for at omfattes af marginkravene forlænges endnu et år, dvs. til den 4. januar 2021. 

For koncerninterne transaktioner med virksomheder i lande udenfor EU, hvor den regulatoriske lovgivning ikke er erklæret ækvivalent af Kommissionen, forlænges tidsfristen for at omfattes af marginkravene til den 21. december 2020. 

ESA'ernes udtalelse om konsekvenserne af implementering af benchmark fallback-bestemmelser

ESA'erne offentliggjorde den 5. december 2019 en udtalelse, hvori de redegør for, at ændringer til fallback bestemmelser for OTC-derivater, som regulerer det tilfælde, at et benchmark ændres eller ophører, efter deres opfattelse ikke bør medføre, at der opstår nye forpligtelser, som omfattes af EMIR's clearing- eller marginkrav. Tidligere indgåede OTC-kontrakter (såkaldte "legacy contracts") bør således ikke blive omfattet af EMIR's clearing- eller marginforpligtelser alene af den grund, at der aftales fallback-bestemmelser for de pågældende OTC-derivater. Problemstillingen er aktuel for mange markedsdeltagere, som er ved at tage højde for Benchmark-forordningens krav om fallback-bestemmelser for visse OTC-derivater. ESA'erne anfører, at der må forventes yderligere klarhed i form af regulering på et tidspunkt.

Næste skridt

ESA'erne har sendt forslaget til ændringer til Marginforordningen til Kommissionen for videre behandling og vedtagelse. Dette er en tidskrævende proces, og i lyset af at forslaget vedrører ændringer til frister, der udløber inden længe, henstiller ESA'erne til de nationale tilsynsmyndigheder, at de udøver et proportionalt og risikobaseret tilsyn ("forbearance"), indtil de ændrede regler træder i kraft. Tilsvarende gælder for udtalelsen om benchmark fallback-bestemmelser i perioden frem til, at dette måtte blive reguleret.  

Kontakt

Susanne Schjølin Larsen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 69
Mob. +45 24 86 00 08