Nyhed

Hvornår skal du have en landzonetilladelse?

De danske landbrugsejendomme er længe blevet mere og mere detailregulerede, og lovgivningen er kompleks. Men lige netop på det planmæssige område (planloven) er der i de senere år sket en lempelse af reglerne. Vi giver dig her et forsimplet og praktisk orienteret overblik over planlovens landzoneregler.

Landzone - gård - tilbygning - cement 1920x1080.jpg

Hovedregel: Du skal altid søge om landzonetilladelse

Du skal som hovedregel søge om landzonetilladelse hos din kommune, hvad enten du vil 1) udstykke din landbrugsejendom, 2) opføre nye bygninger på din landbrugsejendom, 3) foretage visse om- og tilbygninger på din landbrugsejendom eller 4) ændre anvendelsen af dine eksisterende bygninger eller arealer, eksempelvis hvis du ønsker at etablere flere boligenheder i en eksisterende bygning.

Og det er ikke kun, når det angår dit bygningssæt, at du skal søge om landzonetilladelse. Du skal eksempelvis også søge om landzonetilladelse, hvis du vil:

  • etablere et eller flere vandhuller på din landbrugsejendom
  • opstille solpaneler på en mark (afhængigt af projektets størrelse kan det kræve en lokalplan)
  • etablere en ridebane og/eller ridehal
  • etablere en (padel)tennisbane
  • etablere glampingtelte, ferielejligheder eller bed & breakfast
  • etablere golfbane
  • etablere carporte, garager eller lignende uden tilknytning til dit stuehus.

Som en ekstra krølle kan dit projekt - hvis det er af en vis dimension - udløse lokalplanpligt. Det kan eksempelvis ske, hvis du vil opføre et større feriecenter med fritidsaktiviteter med den konsekvens, at der kommer betydeligt flere mennesker til din ejendom. Lokalplanpligt vil sige, at du har pligt til, i samarbejde med kommunen, at få udarbejdet en detaljeret plan med bindende bestemmelser for det pågældende lokalområde og projekt (og det forudsætter en kommuneplan). Det er en mere omstændig proces end ansøgning af landzonetilladelse, men ikke nødvendigvis en ufordelagtig proces.

Undtagelserne til hovedreglen

Landzonereglerne er på det seneste blevet lempet. Der er nu en del undtagelser til "hovedreglen" om, at der skal søges om landzonetilladelse. Eksempelvis kan du ‒ på visse betingelser ‒ uden landzonetilladelse:

  • opføre "erhvervsmæssigt nødvendige" bygninger (eksempelvis driftsbygninger) og boliger på din landbrugsejendom, så længe bygningen er nødvendig for landbrugsejendommen eller landbrugsbedriften, og bygningen opføres i tilknytning til ejendommens bygningssæt
  • lave om- og tilbygninger på din landbrugsejendoms stuehus, så længe det samlede areal ikke overstiger 500 m2
  • opføre garager, carporte, udhuse, drivhuse og lignende "småbygninger" på maks. 50 m2, så længe de opføres i tilknytning til dit stuehus
  • anvende overflødiggjorte landbrugsbygninger til bolig, håndværks- og industrivirksomhed, mindre butikker (på maks. 250 m2), liberale erhverv, forenings- og fritidsformål eller lager- og kontor, så længe den ændrede anvendelse ikke medfører, at bygningen skal væsentligt om- eller tilbygges
  • udvide en mindre virksomhed med indtil maks. 500 m2, når virksomheden ligger i en tidligere landbrugsbygning
  • udvide en mindre butik med indtil maks. 250 m2, når butikken ligger i en overflødiggjort bygning.

Processen for at få landzonetilladelse

Processen for at få landzonetilladelse kan forsimplet se ud som nedenfor:

Grafik til landzonetilladelser

Husk nu også alle de andre regler…

Uanset om dit projekt kræver en landzonetilladelse eller ej, skal du være opmærksom på, at din ejendom - foruden planloven - kan være underlagt andre begrænsninger, som kan forhindre og/eller indskrænke dit projekt. Det gælder eksempelvis:

  • byggeloven og bygningsreglementet
  • naturbeskyttelseslovenes beskyttelseslinjer og beskyttede områder
  • særlige kulturhistoriske udpegninger til herregårdslandskab mv.
  • landbrugsloven
  • tinglyste servitutter
  • den retspraksisudviklede 'naboret' osv.

Regelsættene bliver behandlet af forskellige myndigheder, og det er dit ansvar at få alle tilladelser i hus, inden du igangsætter dit projekt. Du bør derfor altid - forinden du går i gang med at udarbejde eventuelle ansøgningstilladelser og skaffe finansiering - gå din ejendom efter i sømmene for at se, hvilke begrænsninger netop din ejendom er underlagt.

Vi er din sparringspartner

Vi er din sparringspartner igennem hele forløbet, når du har brug for os. Det kan være alt lige fra at gennemgå din ejendom til at vurdere, om du kan forvente at opnå en landzonetilladelse til udarbejdelse af ansøgning inklusiv ansøgningsmateriale til bistand i forbindelse med en lokalplanproces.

Det er bestemt ikke uden betydning at have styr på de mange regelsæt og begrænsninger, og konsekvenserne af ikke at overholde dem kan være mange og omkostningstunge. Du kan blandt andet risikere at blive påbudt at skulle rive en netop nyopført bygning ned.

Du er altid velkommen til at give os et kald for at drøfte dine eventuelle overvejelser om et potentielt projekt.

Juridiske specialer

Kontakt

Kim Trenskow
Of Counsel (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 99
Mob. +45 20 19 74 26
Mikkel Vindfeldt
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 42 74
Mob. +45 24 86 00 29