Nyhed

Facebook bliver sagsøgt i kølvandet på Cambridge Analytica-skandalen

Facebook fik en bøde på 500.000 pund af det britiske datatilsyn for ikke at have beskyttet brugernes information godt nok, blandt andet i forbindelse med Cambridge Analytica-sagen. En gruppe borgere i Storbritannien mener dog ikke, at bøden er høj nok. Derfor sagsøger de nu også selv Facebook.

Med databeskyttelsesforordningens artikel 80 i hånden vil en gruppe britiske borgere sagsøge Facebook for deres håndtering af personoplysninger, herunder for Facebooks medansvar i Cambridge Analytica-skandalen.

Netop databeskyttelsesforordningens artikel 80 giver mulighed for, at en organisation eller sammenslutning kan repræsentere én eller flere registrerede i en sag om databeskyttelse. I dette tilfælde skønnes det, at over en million borgere i Storbritannien er berettiget til at tilslutte sig gruppesøgsmålet.

Gruppesøgsmålet bliver varetaget af advokatkontoret ITN Solicitors, som har sendt Facebook en stævning, hvor de redegør for årsagen til, at de sagsøger Facebook.

I stævningen skriver ITN Solicitors, at Facebook – siden 2009 – har forhindret, at brugere af det sociale medie kan gøre deres venneliste privat og dermed skjule den fra offentligheden. Derudover argumenterer de for, at Facebook har et medansvar for Cambridge Analytica-skandalen, idet Facebook burde have grebet ind før og fjernet dataindsamlings-app'en på et tidligere tidspunkt. Facebook greb nemlig først ind og fjernede app'en i løbet af 2015. På daværende tidspunkt havde Cambridge Analytica dog allerede fået adgang til 87 millioner Facebook-brugeres data.

Det er ikke kun ITN Solicitors, som ønsker at sagsøge Facebook på vegne af brugerne. En anden gruppe ved navn Fair Vote Project, som er repræsenteret af advokatkontoret Bindmaps LLP, har også meddelt, at de vil anlægge et gruppesøgsmål mod Facebook.

Juridiske specialer

Kontakt

Kristian Storgaard
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 70
Mob. +45 20 19 74 10
Daiga Grunte-Sonne
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 41 18
Mob. +45 61 20 99 95