Nyhed

EY vinder sag om påstået "Gun-Jumping" ved EU-Domstolen

EU-Domstolen har i dag, den 31. maj 2018, afsagt dom i sagen om påstået "gun-jumping" i fusionen mellem KPMG Danmark og EY. EY har med denne dom fået medhold i, at der ikke blev foretaget præimplementering – såkaldt "gun jumping" – i den omhandlede fusion.

En sådan opsigelse af en samarbejdsaftale, som den i sagen omhandlede, kan ikke anses som en præimplementering af en fusion, som afventer godkendelse hos konkurrencemyndighederne. 

Af advokatfuldmægtig Pernille Tinndahn-Nielsen

Sø- og Handelsretten forelagde i 2015 en række præjudicielle spørgsmål for EU-Domstolen for at få afklaret, om EY og KPMG Danmark havde handlet i strid med de konkurrenceretlige regler, da de implementerede fusionen mellem de to virksomheder, før de danske konkurrencemyndigheder havde godkendt den. Dette skyldes, at der, efter EU-retten og national lovgivning, findes forbud mod at implementere en fusion mellem to virksomheder – hvis virksomhederne har pligt til at anmelde fusionen – før konkurrencemyndighederne har godkendt fusionen. Denne form for præimplementering af en fusion bliver også kaldet "gun jumping". 

Sagen handlede om, at KPMG Danmark havde opsagt den samarbejdsaftale, som de havde indgået med det internationale KPMG-netværk, før fusionen mellem dem og EY var blevet godkendt af Konkurrencerådet. Dette mente Konkurrencerådet var i strid med de konkurrenceretlige regler om forbud mod præimplementering. Rådets begrundelse var, at opsigelsen var fusionsspecifik og irreversibel, samt at opsigelsen i sig selv havde potentiale til at påvirke det danske marked for revisionsydelser.

EU-Domstolen fandt – i modsætning til Konkurrencerådet – at opsigelsen af samarbejdsaftalen ikke kunne anses for at udgøre en gennemførelse af fusionen, da den ikke "som sådan bidrager til en ændring i den varige kontrol med målvirksomheden"1. Dette gælder, uanset at opsigelsen af samarbejdsaftalen var sammenkædet med den omhandlende fusion, og at der kunne være mulige markedsmæssige virkninger som følge af opsigelsen. 

Sagen for EU-Domstolen blev behandlet på et retsmøde den 15. november 2017. Generaladvokat Wahl kom i januar med sit forslag til afgørelse i sagen, som blev endeligt afgjort ved EU-Domstolen i dag.  

Den endelige dom skal nu afsiges i Sø- og Handelsretten på baggrund af den dom, EU-Domstolen har afsagt i dag, den 31. maj 2018. 

Kromann Reumert ved Jens Munk Plum og Plesner ved Gitte Holtsø har bistået EY i sagen. 

 

 

Jf. Domstolens dom af 31. maj 2018 i C-633/16, para. 60. 

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Erik Bertelsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 11
Mob. +45 20 19 74 12
Morten Kofmann
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 35
Mob. +45 24 86 00 40