Nyhed

EU's 2. runde af sanktioner mod Rusland

Lørdag blev EU's 2. runde af sanktioner mod Rusland offentliggjort. Pakken indeholder en række omfattende tiltag, der på forskellige måder påvirker samhandlen med Rusland indenfor forskellige sektorer.

Rusland-flag-politiske-sanktioner

Som direkte reaktion på Ruslands invasion af Ukraine onsdag morgen, nåede EU's statsledere torsdag aften til enighed om en omfattende ændring af den såkaldte Rusland forordning. Ændringerne blev fredag vedtaget af Rådet, og den nye forordning 2022/328 blev offentliggjort og trådte i kraft i hele EU dagen efter den 26. februar 2022.

Med forordningen indføres nye økonomiske og finansielle sanktioner, herunder indefrysninger af en lang række russiske og hviderussiske personers midler (inklusiv Putins egne), og yderligere begrænsninger på adgangen til EU's kapitalmarked for navngivne russiske finansielle institutter og banker.

Desuden indeholder forordningen markante skærpelse af eksportreglerne for en lang række af produkter, der således ikke længere må udføres fra EU til Rusland. Eksportrestriktionerne omfatter blandt andet:

  • Et generelt forbud mod eksport af dual-use produkter − dvs. at produkter anført på EU's kontrolliste som udgangspunkt ikke kan eksporteres (med visse undtagelser kombineret med krav om tilladelse).
  • Et forbud mod eksport af avanceret teknologi, herunder elektronik, informationssikkerhedsprodukter, sensorer og lasere, navigationsudstyr og marine- og luftfartsteknologi − dvs. at en lang række specifikke produkter og teknologier, der hidtil frit har kunnet eksporteres til Rusland, nu ikke kan eksporteres dertil, eller at det kræver særlig tilladelse.
  • Et totalforbud mod eksport af både dual-use produkter og avanceret teknologi til russiske militære enheder − dvs. at der ikke gives eksporttilladelser til eksport af disse produkter til det russiske militær.
  • Et totalforbud mod eksport af dual-use produkter til bestemte russiske virksomheder − dvs. at der ikke gives eksporttilladelser til eksport af disse produkter til disse virksomheder.
  • Et totalforbud mod eksport af produkter, der kan anvendes i den russiske oliesektor − dvs. en udvidelse af det hidtidigt gældende forbud mod produkter og udstyr til oliesektoren.

Særligt de to første elementer er relevante for virksomheder med eksport af produkter med såkaldt dobbelt anvendelse ("dual-use") og avanceret teknologi til Rusland. Virksomheder bør således være meget opmærksomme på, om deres produkter er omfattet af EU's kontrolliste (dual-use listen) eller listen over produkter i kategorien avanceret teknologi, der er anført i forordningens bilag VII. 

Virksomheder, der eksporterer kontrollerede produkter til Rusland, bør omgående vurdere lovligheden af leveringen af udestående ordrer og tage relevante forhåndsregler. Forordningen indeholder forskellige typer af overgangsbestemmelser, men mange af restriktionerne − herunder suspension af visse eksisterende tilladelser − træder i kraft med omgående effekt. Lignende restriktioner er indført i USA og Storbritannien, og danske virksomheder med eksport eller re-eksport herfra bør derfor også sikre sig mod overtrædelse af disse regler.

Virksomheder med andre former for handel eller tilstedeværelse i Rusland bør også være opmærksomme, da de omfattende indefrysningssanktioner kan ramme betalinger, herunder betalinger til eller fra parter ejet eller kontrolleret af sanktionerede russiske personer eller selskaber.

Endelig bør selskaber med betalinger til Rusland være meget opmærksomme på, at både EU, UK og USA har indført sanktioner mod en række russiske banker. Indbetalinger af penge til disse banker kan derfor i sig selv være i strid med sanktionerne. Som et yderligere tiltag nedlægger USA alle USD korrespondentbank forbindelser til nogle af Ruslands største banker, blandt andet Sberbank og VTB. Efter en 30-dages udfasningsperiode vil det derfor ikke længere være muligt at foretage eller modtage betalinger i USD via disse banker.

Som udgangspunkt er det eksportøren − dvs. det selskab, der forestår udførslen - eller foretager en betaling, der er ansvarlig for at overholde reglerne. Efter omstændighederne kan en virksomhed dog blive ansvarlig for videresalg af produkter eller en indirekte betaling til et forbudt land eller en forbudt kunde, for eksempel en militær kunde eller et sanktioneret selskab. Det er derfor også nødvendigt at sikre overholdelse via distributører og forhandlere, herunder igennem relevante compliance-klausuler i handelsbetingelser o.lign. Sådanne klausuler beskytter også mod kontraktbrud, hvis levering ikke er mulig uden overtrædelse af sanktionerne.

I skrivende stund forhandler EU om en tredje pakke af sanktionerne mod Rusland, herunder indefrysning af den Russiske Centralbanks midler i Europa og afskæring af visse russiske bankers adgang til det internationale betalingssystem SWIFT. Forslaget skal vedtages af Rådet i form af en rådsbeslutning med tilhørende forordning. Forordningen vil være direkte gældende i alle EU medlemslandene den dag, den offentliggøres, hvilket typisk er dagen efter vedtagelse. Samlet set forventes processen derfor som minimum at tage et par dage.

På nuværende tidspunkt ved ingen derfor præcist, hvad den 3. pakke af sanktioner kommer til at indeholde. Der er forlydender om, at der muligvis forhandles om udelukkelse af de banker, der allerede er blevet ramt af sanktioner fra også UK og USA (herunder VTB Bank, Otkritie, Sovcombank and Novikombank og måske Sberbank), men det er ikke bekræftet officielt. Der er også forlydender om, at visse typer af betalinger − for eksempel betalinger vedrørende energi-sektoren − vil være undtaget sanktionerne og dermed kunne fortsætte (på samme måde som USA foreløbigt har undtaget denne sektor). 

Vi følger situationen nøje og opdaterer vores nyheder og hjemmeside løbende.

Se vores tidligere nyhed om EU's 1. runde af sanktioner.

Kromann Reumerts specialister i international handel rådgiver danske virksomheder om alle aspekter af sanktioner og embargoer, herunder relevante overgangsbestemmelser. Vi kan hjælpe din virksomhed med at afdække jeres risikoeksponering, og formulere løsninger tilpasset jeres forretnings behov.