Nyhed

Europa-Kommissionen pålægger Google milliardbøde

Bøden er på ca. 32 milliarder kroner og er pålagt for misbrug af Googles dominerende stilling på markedet for generel internetsøgning. Bøden er den største, Europa-Kommissionen nogensinde har udstedt.

Europa-Kommissionens afgørelse af 18. juli 2018

Af stipendiat Sebastian Willigenburg Andersen og advokatfuldmægtig Kristine Langgaard Stage

Google er blevet pålagt en bøde på 4,34 milliarder euro svarende til ca. 32 milliarder kroner for at indføre ulovlige restriktioner for producenter af Android-enheder og mobilnetoperatører. Restriktionerne har sikret, at forbrugerne har brugt Google Search, hvilket dermed har styrket søgemaskinens dominerende stilling.

Kommissionen har identificeret tre restriktioner, som, ifølge Kommissionen, særligt udgjorde et misbrug:

  • Som betingelse for at bruge Googles app-butik (Play Store) havde Google krævet, at Android-mobilproducenter også forudinstallerede Google Search og Google Chrome.
  • Google havde betalt visse store Android-mobilproducenter for, at de forudinstallerede Google Search-appen som den eneste søge-app på deres enheder.
  • Google havde forhindret producenter, som ønskede at forudinstallere Google-apps, i at sælge mobilenheder med alternative versioner af Android, der ikke var godkendte af Google.

Ulovlig sammenkobling af Googles app-butik og Googles søge- og browser-apps

I licensaftalerne (vedrørende Android-styresystemet) med mobilproducenter havde Google betinget muligheden for at bruge Googles Play Store med, at Googles apps, Google Search og Google Chrome, også blev forudinstalleret på alle mobilenheder.

Mobilproducenterne bekræftede Googles Play Store som en "obligatorisk" app, da forbrugerne forventer, at den er forudinstalleret på deres enhed, da det ellers er besværligt at downloade apps. Ved at lave en sammenkobling mellem Play Store, Google Search og Google Chrome, havde Google altså på ulovlig vis misbrugt sin dominerende stilling og sørget for, at brugerne anvendte Googles egen søgemaskine frem for konkurrenternes.

Selv om brugerne selv har kunnet downloade en anden valgfri søgemaskine, viste undersøgelser, at en forudinstalleret søge-app bliver brugt i væsentligt større omfang end en søge-app, som forbrugerne selv skal downloade.

Ulovlige betalinger betinget af eksklusiv forudinstallering af Google Search

Google havde desuden ydet betydelige finansielle incitamenter til de største producenter af mobilenheder, på betingelse af at de forudinstallerede Google Search som den eneste søgemaskine på deres mobilenheder.

Kommissionens undersøgelse viste, at det ikke ville være muligt for en konkurrerende søgemaskine at yde en kompensation for brug af deres søgemaskine, der kunne måle sig med det tab, som producenten ville miste ved ikke at bruge Googles søgemaskine. Dette skyldes, at hvis producenten blot installerede én søgemaskine fra en konkurrent til Google på en enkelt enhed, ville producenten miste alle de indtægter fra Google, som de ellers ville have opnået. De finansielle incitamenter var således effektive midler til at begrænse konkurrenternes muligheder på markedet.

Ulovlig hindring af udvikling og udbredelse af konkurrerende Android-styresystemer

Endelig havde Google forhindret udviklingen af alternative versioner af Android, som ikke var godkendt af Google (de såkaldte "Android forks"). Dette skete ved at stille krav til mobilproducenterne om, at de ikke måtte udvikle eller sælge enheder, som kørte på Android forks, hvis de ville have mulighed for at forudinstallere Google Search eller Google Play Store, hvor sidstnævnte, som nævnt, ansås for at være en "obligatorisk" app.

Derved havde Google blokeret for en vigtig kanal for selskabets konkurrenter til at lancere apps og tjenester, som kunne forudinstalleres på Android forks.

Tre måneders frist

Google har efter afgørelsen 90 dage til at indstille den ulovlige adfærd. Hvis dette ikke sker, kan der pålægges bøder på op til 5 % af Alphabets (Googles moderselskab) gennemsnitlige daglige omsætning på verdensplan.

En talsmand fra Google har udtalt, at selskabet vil appellere afgørelsen. I så fald er der mulighed for at søge om suspension af Europa-Kommissionens afgørelse, så Google ikke skal betale bøden før efter retssagen og heller ikke pålægges bøder, efter at fristen på de tre måneder er udløbet.

Læs Europa-Kommissionens pressemeddelelse.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Erik Bertelsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 11
Mob. +45 20 19 74 12
Morten Kofmann
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 35
Mob. +45 24 86 00 40