Nyhed

Europa-Kommissionen godkender støtte til fordel for vedvarende energi i Danmark

Europa-Kommissionen har godkendt tre støtteordninger til fordel for elproduktion på vind- og solcelleanlæg i Danmark. Støtten beløber sig samlet til 1,082 milliarder kr., som skal ydes over en periode på 20 år.

Europa-Kommissionens afgørelser af 17. august 2018 i sagerne SA.49918, SA.50715 og SA.50717

Af advokat Sonny Gaarslev og advokatfuldmægtig Emma Marie Jespersen

Målsætning om mere vedvarende energi

Danmark har et erklæret mål om, at vedvarende energi skal udgøre en større andel af det samlede energiforbrug. Målet er, at 30 % af energiforbruget skal komme fra vedvarende kilder i 2020. Dette stammer fra Direktivet om vedvarende energi, som fastsætter konkrete mål for de enkelte medlemsstaters andel af vedvarende energikilder.

Danmark har herudover en målsætning om, at 50 % af energiforbruget skal komme fra vedvarende kilder i 2030, og at Danmark skal være fuldstændig uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

Støtteordningerne

For at sikre målsætningerne vil de danske myndigheder gennemføre tre støtteordninger, som skal finansieres over statsbudgettet. Støtten til de tre ordninger vil blive ydet over en periode på 20 år fra tidspunktet for nettilslutning.

Den første støtteordning er en multiteknologisk udbudsordning for on- og offshore vindmøller og solcelleanlæg. Støttemodtagerne vil blive valgt ved to udbud, der skal gennemføres i henholdsvis 2018 og 2019, hvor de forskellige teknologier vil konkurrere med hinanden. De valgte anlæg vil tilbyde el på markedet og modtage støtte i form af et tillæg oveni markedsprisen. Det samlede budget for denne støtteordning er på 842 mio. kroner.

Den anden støtteordning skal støtte test- og demonstrationsprojekter inden for landbaseret vindkraft, som ligger uden for de to nationale testcentre for store vindmøller. Det samlede budget for denne støtteordning er på 200 mio. kroner.

Den tredje og sidste ordning er en overgangsstøtteordning for landbaseret vindkraft. Denne støtteordnings samlede budget er på 40 mio. kroner.

Europa-Kommissionens godkendelse

Kommissionen har undersøgt de tre støtteordninger med udgangspunkt i de europæiske statsstøtteregler og Kommissionens 2014-retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi. Ifølge sidstnævnte har medlemsstaterne mulighed for at støtte produktion af el fra vedvarende energikilder på visse betingelser. Læs mere om disse betingelser.

På denne baggrund fandt Kommissionen, at de tre støtteordninger ville biddrage positivt til at øge andelen af elproduktionen fra vedvarende kilder i Danmark og derved tilskynde til udviklingen af on- og off-shore vind- og solteknologi i overensstemmelse med retningslinjernes betingelser.

Kommissionen fandt også, at støtteordningerne ikke ville medføre en unødig fordrejning af konkurrencen på det indre marked, og at de ville medføre begrænsede omkostninger for skatteyderne.

Derfor blev de tre støtteordninger godkendt.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Erik Bertelsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 11
Mob. +45 20 19 74 12
Morten Kofmann
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 35
Mob. +45 24 86 00 40