Nyhed

EU vedtager forordning om markedsinfrastruktur baseret på distributed ledger-teknologi

EU har vedtaget en forordning om pilotordning for regulering af markedsinfrastrukturer baseret på distributed ledger-teknologi (DLT). Forordningen har til hensigt at regulere DLT-baserede markedsinfrastrukturer samt tillade brugen heraf.

Blockchain - data - teknologi - firkanter

EU-Kommissionen fremsatte den 24. september 2020 forslag til forordning om pilotordning for markedsinfrastruktur baseret på distributed ledger-teknologi ("DLT"), der blandt andet omfatter blockchain. 

Hvad betyder distributed ledger? En distributed ledger er en decentral database over transaktioner, som er spredt ud over et netværk af computere, frem for at være gemt ét centralt sted. Den mest almindelige form for DLT kaldes blockchain. 

Forordningen blev offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende den 2. juni 2022 og træder i kraft den 22. juni 2022. Forordningen finder anvendelse fra den 23. marts 2023 med undtagelse af visse bestemmelser.

Forordningen indgår i en digital finanspakke sammen med forslagene til markeder for kryptoaktiver ("MiCA"), digital operationel modstandsdygtighed og et supplerende ændringsdirektiv af MiFID II.

Pilotordningen, som forventes anvendt i seks år, indebærer, at DLT-markedsinfrastrukturer midlertidigt kan fritages for visse krav i reguleringen af finansielle tjenesteydelser, som ellers kunne hindre deltagerne i at udvikle løsninger til handel med og afvikling af transaktioner i kryptoaktiver. 

DLT-markedsinfrastrukturer

Forordningen omfatter aktiviteter forbundet med  DLT-baserede finansielle instrumenter foretaget af DLT-markedsinfrastrukturer. DLT-markedsinfrastrukturer omfatter både DLT-baserede multilaterale handelsfaciliteter ("DLT-MHF"), DLT-afviklingssystemer og DLT-handels- og afviklingssystemer. 

DLT-baserede finansielle instrumenter defineres som et finansielt instrument, der udstedes, registreres, overføres og lagres ved hjælp af distributed ledger-teknologi. Definitionen omfatter således den såkaldte tokenisering af finansielle instrumenter, dvs. omdannelsen til et kryptoaktiv, således at det finansielle instrument kan udstedes, lagres og overføres i en distributed ledger. 

En DLT-MHF er en aktør, som kun optager DLT-baserede finansielle instrumenter til handel. DLT-MHF'er kan alene drives af en juridisk person, der er blevet meddelt tilladelse til at drive virksomhed som et investeringsselskab eller til at drive et reguleret marked i henhold til MiFID II, og som derudover er blevet tildelt særskilt tilladelse til at drive en DLT-MHF. 

Et DLT-afviklingssystem er en aktør, som i) afvikler transaktioner i DLT-baserede finansielle instrumenter mod betaling eller mod levering, ii) muliggør den første registrering af DLT-baserede finansielle instrumenter eller iii) muliggør levering af opbevaringstjenester i forbindelse med DLT-baserede finansielle instrumenter (dvs. en slags værdipapircentral for kryptoaktiver). DLT-afviklingssystemer kan alene drives af en juridisk person, som er blevet meddelt tilladelse som værdipapircentral, og som derudover er blevet tildelt særskilt tilladelse til at drive et DLT- afviklingssystem.

Et DLT-handels- og afviklingssystem er en aktør, der kombinerer tjenester, der leveres af en DLT-MHF og et DLT- afviklingssystem.

Forordningens indhold

Forordningen fastslår, at DLT-MHF'er og DLT-afviklingssystemer som udgangspunkt underlægges de samme krav, der gælder for henholdsvis multilaterale handelsfacilitet og værdipapircentraler. Derimod kan operatøren af DLT-markedsinfrastrukturen fritages fra en række af disse krav, såfremt de opfylder visse betingelser i henhold til forordningen. 

Et eksempel herpå er fritagelse fra kravet om, at værdipapirer skal bogføres centralt på en værdipapirkonto, idet en sådan ordning ikke er praktisk ved anvendelsen af en DLT, hvor registreringen sker decentralt i den distribuerede ledger. 

Forordningen fastsætter dog en række krav, som operatører af DLT-markedsinfrastrukturer skal overholde. Disse omfatter bl.a. oplysningspligter over for kunderne og den øvrige offentlighed, krav til forretningsplan og cybersikkerhed samt krav til sikring af kundernes midler. 

Handel/registrering i et DLT-afviklingssystem

Eftersom der er tale om et pilotprojekt indføres visse maksimale markedsværdier for de udbudte DLT-baserede finansielle instrumenter. DLT-baserede finansielle instrumenter alene optages til handel eller registreres i et afviklingssystem, hvis de på tidspunktet for optagelsen til handel eller registreringen i en DLT er:

  • aktier, hvis udsteder har en markedsværdi eller en foreløbig markedsværdi på under 500 mio. EUR.
  • obligationer, andre former for securitiseret gæld, herunder depotbeviser for sådanne værdipapirer, eller pengemarkedsinstrumenter med en udstedelsesstørrelse på under 1 mia. EUR, bortset fra dem, der indeholder et derivat eller har en struktur, der gør det vanskeligt for kunden at forstå den involverede risiko.
  • andele i institutter for kollektiv investering, når markedsværdien af de forvaltede aktiver er under 500 mio. EUR.
  • erhvervsobligationer, hvis udsteder har en markedsværdi på maksimalt 200 mio. EUR.

Den aggregerede markedsværdi af DLT-baserede finansielle instrumenter registreret i en DLT-markedsinfrastruktur må ikke overstige 6 mia. EUR på tidspunktet for optagelsen til handel eller den første registrering af et nyt DLT-baseret finansielt instrument. Nationale kompetente myndigheder kan imidlertid fastsætte en lavere grænse. 

Juridiske specialer

Kontakt

Jacob Høeg Madsen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 58
Mob. +45 40 30 30 16
Jonas Kristiansen
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (København)
Dir. +45 38 77 10 77
Mob. +45 61 63 54 64