Nyhed

EU-Kommissionen offentliggør udkast til nye standard­kontrakt­bestemmelser

EU-Kommissionen udfylder nu et retligt tomrum med sit seneste udkast til nye standardkontraktbestemmelser for overførsel af personoplysninger til tredjelande. Læs med, og bliv opdateret på, hvilke nye forpligtelser du som databehandler skal være opmærksom på.

Dokument - Kontrakt - underskrift - MogA.jpg

Den 12. november 2020 offentliggjorde EU-Kommissionen sit udkast til nye standardkontraktbestemmelser for overførsel af personoplysninger til tredjelande. 

Udvalgte ændringer i de nye standardkontraktbestemmelser

Udkastet til de nye standardkontraktbestemmelser regulerer blandt andet overførsler af personoplysninger fra dataansvarlige og databehandlere inden for EU/EØS til databehandlere i usikre tredjelande. Udkastet udfylder dermed et retligt tomrum, da der hidtil ikke har eksisteret standardkontraktbestemmelser, der regulerer tredjelandsoverførsler, hvor dataeksportøren er databehandler.  

Herudover indeholder udkastet til nye standardkontraktbestemmelser et vilkår om, at dataimportøren straks skal underrette dataeksportøren, hvis en offentlig myndighed i tredjelandet har anmodet om adgang til de overførte personoplysninger. 

Hvis dataimportøren er underlagt et forbud mod at underrette dataeksportøen, er dataimportøen forpligtet til at forsøge at opnå en dispensation fra dette forbud. Derudover er dataimportøren forpligtet til at foretage en juridisk vurdering af, om den anmodende myndighed faktisk har beføjelse til at anmode om adgang til oplysningerne. Dataeksportøren forpligtes også til at udfordre adgangsanmodningens lovlighed ved de relevante retlige instanser. 

Standardkontraktbestemmelserne er i offentlig høring indtil den 10. december 2020 og forventes vedtaget i starten af 2021.

Læs mere om Det Europæiske Databeskyttelsesråds anbefalinger: Bliv klogere på de nye anbefalinger om krav til dataoverførsel til tredjelande 

Juridiske specialer

Kontakt

Pia Kirstine Voldmester
Partner (København)
Dir. +45 38 77 10 15
Mob. +45 26 86 64 28