Nyhed

Beskatning af danske energiøer, havvindmølleparker og faciliteter til CO2-lagring

Skatteministeriet har sendt et lovforslag i høring, hvis formål er at sikre, at Danmark kan beskatte aktiviteter vedrørende etablering, drift og benyttelse af kunstige øer, installationer og anlæg i Danmarks eksklusive økonomiske zone. Læs mere om lovforslaget i denne nyhed.

Beskatning af danske energiøer, havvindmølleparker og faciliteter til CO2-lagring

Den 3. februar 2023 sendte Skatteministeriet et lovforslag i høring. Lovforslaget har til formål at indføre hjemmel til at beskatte udenlandske selskaber mv. og personer hjemmehørende i udlandet af aktiviteter, som disse måtte udøve i Danmarks eksklusive økonomiske zone dvs. uden for 12-sømilegrænsen (ca. 22 km). Denne del af lovforslaget er en genfremsættelse af L 12 fremsat den 5. oktober 2022 - lovforslaget bortfaldt dog på grund af Folketingsvalgudskrivelse.

Formålet med lovforslaget i høring er endvidere at skabe klarhed over de skattemæssige konsekvenser i de situationer, hvor et anlæg, der er opført til brug for kulbrinteaktiviteter, anvendes til aktiviteter med lagring af CO2.

Baggrund for lovforslaget

De danske skatteregler finder som udgangspunkt kun anvendelse inden for 12-sømilegrænsen regnet fra den danske kyst. Uden for 12-sømilegrænsen finder de danske skatteregler kun anvendelse i det omfang, internationale traktater og aftaler har tildelt Danmark ret til at udnytte de pågældende områder, og Danmark konkret har udnyttet denne kompetence ved at etablere lovhjemmel til beskatning. De almindelige regler i kildeskatteloven og selskabsskatteloven, der regulerer hvornår udenlandske selskaber mv. og udenlandske personer er begrænset skattepligtig til Danmark, indeholder ikke en sådan hjemmel på nuværende tidspunkt.

Både de såkaldte energiøer, faciliteter til CO2-lagring i Nordsøen og yderligere havvindmølleparker forventes at blive etableret uden for 12-sømilegrænsen.

De foreslåede regler

Det følger af lovforslaget, at reglerne om udenlandske selskabers mv. og udenlandske fysiske personers begrænsede skattepligt foreslås udvidet, så de også kommer til at omfatte aktiviteter vedrørende etablering, drift og benyttelse af kunstige øer, installationer og anlæg, der udøves gennem et fast driftssted på den danske kontinentalsokkel uden for 12-sømilegrænsen.

Forslaget vil medføre, at udenlandske selskaber mv. underlægges danske skatteregler, når de opererer i Danmarks eksklusive økonomiske zone og dermed ikke opnår en konkurrencemæssig fordel i form af en lavere skat end danske virksomheder.

Den begrænsede skattepligt for udenlandske fysiske personers lønindkomst i Danmark foreslås udvidet til også at omfatte lønindkomst for arbejde i Danmarks eksklusive økonomiske zone, når arbejdet vedrører etablering, drift og benyttelse af kunstige øer, installationer og anlæg.

På tilsvarende vis foreslås en udvidelse af det geografiske anvendelsesområde for reglerne om begrænset skattepligt ved arbejdsudleje, således at disse også vil skulle gælde, når personen har været stillet til rådighed for at udføre arbejde for en virksomhed, der arbejder med etablering, drift og benyttelse af kunstige øer, installationer og anlæg i Danmarks eksklusive økonomiske zone.

Det følger endvidere af lovforslaget, at det er forventningen, at lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen vil ske i tidligere olie- og gasboringer, og at anlæg, der er opført og anvendt med henblik på kulbrinteindvinding, vil blive anvendt i forbindelse med lagringsaktiviteterne, samt at det i et vist omfang vil være muligt at benytte de pågældende anlæg mv. til aktiviteter i forbindelse med lagring af CO2, inden aktiviteterne med kulbrinteindvinding er ophørt.

På den baggrund bliver det derfor foreslået at ændre visse bestemmelser i kulbrinteskatteloven, så virksomheder der afholder udgifter, som både kan anses at vedrøre kulbrinteaktiviteter og aktiviteter med lagring af CO2, får klarhed om i hvilket omfang udgifterne kan fradrages, herunder som afskrivninger ved opgørelsen af den indkomst, der beskattes efter kulbrinteskattereglerne.

Virkningstidspunkt

Der er høringsfrist for lovforslaget den 3. marts 2023. 

Lovforslaget foreslås at træde i kraft 1. juli 2023. Ændringerne til kulbrinteskatteloven foreslås at have virkning fra og med indkomståret 2024.

Vores skatteteam vil følge arbejdet med lovforslaget tæt, og vi står naturligvis til rådighed ved spørgsmål eller behov for sparring.

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62
Michael Nørremark
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 61
Mob. +45 24 86 00 53
Lenni Hangaard Jensen
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 12 28
Mob. +45 24 86 01 27