Nyhed

Ukraine-krisen: Midlertidig statsstøtte og konkurrenceretlig håndhævelse

Europa-Kommissionen har udstedt midlertidige rammebestemmelser for statsstøtte, der muliggør støtte til virksomheder, som påvirkes negativt af Ruslands invasion af Ukraine. Derudover har konkurrencemyndighederne offentliggjort en udtalelse om håndhævelse af konkurrencereglerne over for nødvendige samarbejder i lyset af krisen og de udstedte sanktioner.

EU - Euro - statsstøtte - pengesedler og flag

Statsstøtte: Midlertidige rammebestemmelser

Europa-Kommissionen har den 23. marts 2022 udstedt et nyt sæt midlertidige statsstøtteretlige rammebestemmelser, der giver medlemsstaterne mulighed for på fleksibel vis at yde statsstøtte til virksomheder, der er blevet økonomisk negativt påvirket af krigen i Ukraine. Bestemmelserne er baseret på TEUF artikel 107(3)(b), som giver mulighed for at yde støtte til afhjælpning af alvorlige forstyrrelser i medlemsstaternes økonomi. Rammebestemmelserne gælder indtil videre til den 31. december 2022.

Rammebestemmelserne er udformet på samme måde som de tiltag, Europa-Kommissionen åbnede for under COVID-19-krisen for at støtte op om medlemsstaternes økonomi i lyset af de særlige omstændigheder. Anmeldelser under de tidligere rammebestemmelser blev behandlet effektivt, og der var flere eksempler på danske støttetiltag til blandt andet SAS og Rejsegarantifonden, som blev hastebehandlet og godkendt af Europa-Kommissionen på baggrund af rammebestemmelserne.

Vi har tidligere beskrevet disse sager i vores nyhedsbrev her og her. Konceptet om midlertidige rammebestemmelser kendes også tidligere fra finanskrisen.

Rammebestemmelserne om Ukraine-krisen indeholder følgende støttemuligheder for medlemsstaterne:

  • Direkte støtte til virksomheder, der ikke overstiger EUR 400.000 eller EUR 35.000 specifikt for virksomheder inden for landbrug, fiskeri og akvakultur
  • Statslige garantier for virksomheders lån
  • Private og offentlige lån med favorable renter
  • Direkte støtte til kompensation for de forhøjede energipriser.

Statsstøtte under rammebestemmelserne skal dog fortsat anmeldes til Europa-Kommissionen, som forventeligt vil gennemføre en hurtig godkendelsesprocedure. Det er et afgørende kriterium, at støtte kun kan ydes til virksomheder, der reelt rammes negativt af krisen. Der gælder derudover visse nærmere betingelser, hvorfor støttetiltag altid skal vurderes konkret, og i visse situationer kan de kræve en særskilt og mere detaljeret godkendelsesprocedure under de almindelige statsstøtteregler.

Kommissionens pressemeddelelse med link til rammebestemmelserne kan tilgås her, og rammebestemmelserne kan tilgås her.

Konkurrenceret: Udtalelse om håndhævelse

Netværket af europæiske konkurrencemyndigheder (ECN) har offentliggjort en fælles udtalelse om anvendelsen af konkurrencereguleringen i lyset af krigen i Ukraine. Ifølge udtalelsen vil konkurrencemyndighederne under de nuværende omstændigheder ikke aktivt gribe ind over for midlertidige samarbejder mellem konkurrenter, så længe de er strengt nødvendige for at undgå sammenbrud og forstyrrelser af markederne. Samtidig understreges det dog, at myndighederne vil være særligt opmærksomme på, om virksomheder misbruger krisen i strid med konkurrencereglerne.

Uagtet at meddelelsen anerkender, at der kan være behov for midlertidigt samarbejde som følge af de ekstraordinære omstændigheder, gælder konkurrencereglerne stadig selv i en ekstraordinær situation. Der er derfor behov for at udvise agtpågivenhed, og som udtalelsen også lægger op til, kan det derfor være relevant at konsultere de kompetente konkurrencemyndigheder for en drøftelse af et eventuelt samarbejdes rækkevidde.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i en pressemeddelelse informeret om, at man har tilsluttet sig meddelelsen.

Meddelelsen kan tilgås her, og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressemeddelelse kan tilgås her.

Juridiske specialer

Kontakt

Bart Creve
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 47
Mob. +45 61 61 30 27
Sonny Gaarslev
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 62
Mob. +45 20 19 74 48