Nyhed

Udvidelse af investeringsscreening og nye frister

Folketinget har vedtaget en ændring af investeringsscreeningsloven, der udvider anvendelsesområdet for screeningsordningen til at omfatte kontrakter i relation til Energiøen i Nordsøen og ændrer på sagsbehandlingen og fristerne for Erhvervsstyrelsens investeringsscreeningssager. I tillæg hertil har Erhvervsstyrelsen offentliggjort nye ansøgningsskemaer for anmeldelser og ansøgninger.

Vindmøller - Nordsøen - hav 1920x1080.jpg

Udvidelse af investeringsscreeningslovens anvendelsesområde

Ændringsloven, der træder i kraft 1. juli 2023, udvider anvendelsesområdet for investeringsscreeningsloven til specifikt at omfatte kontrakter vedrørende etablering, medejerskab og drift af Energiøen i Nordsøen. Screeningsordningen for Energiøen i Nordsøen omfatter i modsætning til de gældende screeningsordninger alle aftaleparter, herunder også danske aftaleparter.

Da lovforslaget oprindeligt blev sendt i høring i marts, var der lagt op til en meget bred udvidelse af anvendelsesområdet for kontrakter vedrørende kritisk infrastruktur, men denne brede udvidelse er indtil videre blevet fjernet. Som vi tidligere har beskrevet, agter Erhvervsstyrelsen at iværksætte en dialog i efteråret 2023 med henblik på en skærpelse af kontrollen med kontrakter vedrørende kritisk infrastruktur. Der er således fortsat ikke endelig afklaring på, hvilke regler der vil blive indført for andre offentlige kontrakter.  

Læs vores tidligere nyhedsbrev om lovforslaget

Ændringer i sagsbehandlingen

Ændringsloven fastsætter en fælles procedure for alle former for ansøgninger og anmeldelser underlagt investeringsscreeningsloven. Der vil altså for fremtiden være en fælles frist for sagsbehandlingen for alle typer af ansøgning og anmeldelser. 

Fra den 1. juli vil anmeldelser og ansøgninger skulle behandles efter en tofaset sagsbehandling, som også kendes fra andre EU-medlemsstater, og efter principper, som kendes fra fusionskontrollen. 

Fase 1 vil kræve færre oplysninger og mindre dokumentation end i den nuværende ordning. Sagsbehandlingstiden i fase 1 er op til 45 kalenderdage fra den dato, hvor Erhvervsstyrelsen erklærer, at ansøgningen er komplet. Sagsbehandlingstiden i fase 1 er således en forbedring sammenlignet med den nuværende frist på 60 hverdage. 

I "særlige tilfælde" kan Erhvervsstyrelsen indlede fase 2. Fase 2 vil kræve mere dybdegående spørgsmål og dokumentation, herunder blandt andet aftaledokumenter og indlevering af en EU B-form, der bliver delt med Europa-Kommissionen og øvrige EU-medlemsstater. Sagsbehandlingstiden i fase 2 er op til 125 kalenderdage fra den dato, hvor Erhvervsstyrelsen meddeler anmelderen eller ansøgeren, at fase 2-screeningen indledes. 

Overskrides fristerne i fase 1 eller fase 2 vil det ikke have retsvirkninger for hverken obligatoriske ansøgninger eller – i modsætning til i dag – frivillige anmeldelser. Erhvervsstyrelsen vil dog underrette ansøgeren om status på sagsbehandlingen ved en overskridelse af fristen.

Nye ansøgnings- og anmeldelsesskemaer

Erhvervsstyrelsen har offentliggjort nye ansøgnings- og anmeldelsesskemaer, der skal anvendes fra den 1. juli 2023. I modsætning til tidligere, er der fra den 1. juli særskilte skemaer for henholdsvis investeringer og særlige økonomiske aftaler. 

Ud over et nyt layout, medfører de offentliggjorte skemaer væsentlige ændringer, særligt i mængden af oplysninger, der efterspørges vedrørende investorens virksomhed. Der fokuseres således primært på investorens ejerskabsstruktur. 

Inden 1. juli offentliggøres også opdaterede bekendtgørelser om henholdsvis sagsbehandlingen efter investeringsscreeningsloven (procedurebekendtgørelsen) og om myndighedernes fortrolighedsforpligtelser og mulighed for at videregive oplysninger (fortrolighedsbekendtgørelsen). 

Se de opdaterede ansøgnings- og anmeldelsesskemaer (dansk)

Læs ændringsloven, lov nr. 736 fra den 13. juni 2023

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Bart Creve
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 47
Mob. +45 61 61 30 27