Nyhed

Softwareleverandør afgiver tilsagn i sag om levering af software

Konkurrencerådet har den 15. december 2021 godkendt tilsagn fra softwareleverandøren Wolters Kluwer Danmark A/S i en sag, der vedrører aftaler om at levere software til personlig skatteberegning. Tilsagnet skal gøre det nemmere for virksomhedens kunder at vælge andre leverandører.

Skat - Software - Ipad - kuglepen

Kort om sagen

Wolters Kluwer Danmark A/S leverer blandt andet software til personlig skatteberegning. Denne type software, som blandt andet kan anvendes til udarbejdelse af oplysningsskema (selvangivelse) og forskudsskema, beregning af forskuds- og slutskat samt behandling og optimering af beskatningsordninger til personligt drevne virksomheder, anvendes især af revisorer og skatterådgivere.

Sagen blev indledt på baggrund af en klage over Wolters Kluwers leveringsaftaler. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennemgik en række aftaler med løbetid inden for perioden 2014-2023. Styrelsen fandt, at Wolters Kluwer i størstedelen af aftalerne havde anvendt vilkår om uopsigelighed på op til 3 år og 4 måneder. Samtidig var en rabat betinget af, at kunden indgik en flerårig aftale.

Styrelsen vurderede på baggrund af sine undersøgelser, at Wolters Kluwers aftalevilkår kunne udgøre en overtrædelse af konkurrencelovens forbud mod misbrug af dominerende stilling. Det skyldtes, at vilkårene kunne medføre, at kunder ikke kunne købe software til personlig skatteberegning fra andre udbydere i bindingsperioderne. Herved var andre udbydere var afskærmet fra at konkurrere om kundernes efterspørgsel.

På et marked, der er præget af, at langt de fleste kunder kun anvender én leverandør, fandt styrelsen umiddelbart, at vilkårene kunne fungere som ekskluderende købsforpligtelser. Det indebar i realiteten en pligt for kunderne til at aftage hele eller en væsentlig del af deres efterspørgsel hos Wolters Kluwer i en flerårig periode. Den skadelige effekt heraf kunne omfatte en begrænsning af konkurrencen og mulig afskærmning af markedet, hvor aktuelle eller potentielle konkurrenter helt eller delvist hindredes adgang til at udbyde software til personlig skatteberegning.

Wolters Kluwers tilsagn

Wolters Kluwer har for at imødegå styrelsens betænkeligheder valgt at afgive tilsagn, som Konkurrencerådet har accepteret. Sagen afsluttes derfor uden en endelig stillingtagen til, om Wolters Kluwers aftalevilkår udgør en overtrædelse af konkurrencereglerne.

Tilsagnet består i, at Wolters Kluwer forpligter sig til:

  • at fjerne vilkår om uopsigelighed samt om rabatters betingelse af at indgå en flerårig aftale fra sine aftaler om levering af software til personlig skatteberegning.
  • fremover at operere med et 3-måneders opsigelsesvarsel til udgangen af en produktårgang på sådanne aftaler samt at supportere og vedligeholde de specifikke årgange fra en aftale er indgået og indtil en relevant periode på typisk 4-5 år, uanset om en kunde efter årgangens udløb måtte vælge et lignende produkt hos en anden aktør.
  • ikke at betinge rabatter på leveringsaftaler på software til personlig skatteberegning af at indgå en flerårig aftale.
  • at informere de berørte kunder om tilsagnet.

Tilsagnet træder i kraft med Konkurrencerådets afgørelse og vil være gældende til og med den 31. august 2027.

Læs Konkurrencerådets afgørelse

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Sonny Gaarslev
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 62
Mob. +45 20 19 74 48
Sofie Moe Sølling
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (København)
Dir. +45 38 77 20 63
Mob. +45 22 12 01 80