Nyhed

Nye mærkningsregler på vej for retoucherede billeder

Opdatering: Lovforslaget faldt bort efter Folketingsvalget og er derefter ikke blevet genoptaget. Erhvervsministeriet har i løbet af sommeren sendt et udkast til et lovforslag om mærkningspligt ved retoucherede reklamebilleder til høring (høringsfristen var den 18. august 2022). Lovforslagets formål er blandt andet at modvirke den eventuelle negative påvirkning, som børn og unge udsættes for igennem urealistiske reklamebilleder. Hvis loven bliver vedtaget, er det Erhvervsministeriets forventning, at loven vil træde i kraft den 1. juli 2023.

Skærm - retouchering - kvinde - pool

Hvilke ændringer vil kræve markering?

Ordlyden af den nye § 11 c i markedsføringsloven henviser til "retoucherede reklamebilleder, hvor kroppens facon, størrelse eller hud er ændret". Der er derfor sigtet efter mærkning af ændringer, som giver en falsk fysisk fremtoning. Lovforslaget nævner eksempelvis billeder, hvor muskler er gjort større, taljen er gjort smallere, halsen eller ben er gjort længere, ansigtet eller næsen er gjort smallere eller bredere, og øjne eller læber er gjort større eller mindre. Det fremgår også specifikt af bemærkningerne, at ansigt og hoved er omfattet, således at ændringer af f.eks. næse eller pander vil være omfattet. Det fremgår derimod også af lovforslaget, at fjernelse af røde øjne og ændring af øjen- eller hårfarve falder uden for mærkningskravet.

Derudover fremgår det af lovforslaget, at influencere, som direkte eller indirekte modtager betaling for et produkt, er omfattet af reglerne. Mærkningspligten vil derfor også være gældende, hvis der anvendes retoucherede billeder, eksempelvis i forbindelse med promovering af et nyt produkt.

Der er lagt op til, at mærkningen skal ske ved brug af et fælles statsligt mærke.

Manglende mærkning vil være strafbelagt 

I sidste ende vil det være Forbrugerombudsmanden, der som den kompetente tilsynsmyndighed for overholdelse af markedsføringsloven skal foretage vurderingen af, om et reklamebillede er retoucheret og dermed omfattet af mærkningspligten. Til brug i denne vurdering vil Forbrugerombudsmanden kunne kræve, at det oprindelige billede indsendes, så en sammenligning kan ske.

Ved vurderingen af bødens størrelse vil der blive lagt vægt på overtrædelsens grovhed og den erhvervsdrivendes omsætning, jf. markedsføringslovens sædvanlige principper i forhold til overtrædelse. Hvis der er tale om en virksomhed, vil bødens størrelse skulle fastsættes efter den for nyligt indførte bødemodel (gældende pr. 1. januar 2022), hvor de erhvervsdrivende inddeles i otte kategorier efter deres størrelse målt på omsætning, og hvor der for hver kategori er fastsat tre overordnede bødeniveauer.

Denne artikel er en del af vores IP-magasin, september 2022: "Intellectual Property Perspective". 

Juridiske specialer
IP

Kontakt

Pia Kirstine Voldmester
Partner (København)
Dir. +45 38 77 10 15
Mob. +45 26 86 64 28
Daiga Grunte-Sonne
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 41 18
Mob. +45 61 20 99 95