Nyhed

Nye bekendtgørelser om omfanget af reglerne for screening af udenlandske investeringer i Danmark

De tre bekendtgørelser til investeringsscreeningsloven er nu offentliggjort. Nedenfor giver vi dig et overblik over indholdet af bekendtgørelserne, som blandt andet skaber større klarhed over de særligt følsomme sektorer og indfører visse undtagelser til anmeldelsespligten, herunder ved stiftelse af nye virksomheder (greenfieldinvesteringer) og koncerninterne investeringer. Investeringsscreeningloven og bekendtgørelserne fastsætter samlet de nye regler for screening af udenlandske investeringer i Danmark.

Screening - papir - underskrift - dokument - mand med læderur 3840x2160.jpg

Investeringsscreeningsloven

Investeringsscreeningsloven, som trådte i kraft den 1. juli 2021, men først anvendes på investeringer, som gennemføres den 1. september 2021 eller efterfølgende, indebærer to mekanismer til at screene udenlandske investeringer

  1. En obligatorisk tilladelsesordning for investeringer inden for særligt følsomme sektorer og aktiviteter. Den gælder for alle udenlandske investorer, hvis investoren opnår "direkte eller indirekte besiddelse af eller kontrol over mindst 10 pct. af ejerandelene eller stemmerettighederne eller tilsvarende kontrol ved andre midler". Denne ordning gælder også stiftelse af nye virksomheder inden for de særligt følsomme sektorer.
  2. En frivillig, tværsektoriel anmeldelsesordning. Ordningen gælder for investorer udenfor EU/EFTA, hvis investoren opnår "besiddelse af eller kontrol over mindst 25 pct. af ejerandelene eller stemmerettighederne eller tilsvarende kontrol ved andre midler" i andre virksomheder end inden for de særligt følsomme sektorer.

Da loven blev vedtaget i maj, blev det tilkendegivet, at der ville blive udstedt tre bekendtgørelser og en vejledning, som sammen med investeringsscreeningsloven skal udgøre det samlede grundlag for anvendelsen af investeringsscreeningsloven. Vi har i tre tidligere nyhedsbreve (om særligt følsomme sektorer, om anvendelsesbekendtgørelsen og om særlige økonomiske aftaler) omtalt de versioner af bekendtgørelserne, som var i høring, men bekendtgørelserne er nu blevet offentliggjort i endelige versioner.

Foruden de tre bekendtgørelser vil der også blive udarbejdet skemaer til brug for ansøgninger af omfattede investeringer.

Anvendelsesbekendtgørelsen

Med anvendelsesbekendtgørelsen bliver flere udenlandske investorer omfattet af loven. Det følger direkte af investeringsscreeningsloven, at investeringer i alle danske "virksomheder" omfattes, hvis de foretages af udenlandske "virksomheder" eller udenlandske statsborgere.

Med anvendelsesbekendtgørelsen udvides begrebet "udenlandske investorer" til også at omfatte "nationale myndigheder og statslige organer uden for EU og EFTA, herunder offentlige institutioner og statsejede investeringsfonde" og "ideelle foreninger, ikke-erhvervsdrivende fonde og lignende juridiske personer uden for EU og EFTA".

Det følger af investeringsscreeningsloven, at lovens obligatoriske tilladelsesordning også skal anvendes, når der stiftes nye virksomheder (greenfieldinvesteringer) inden for de særligt følsomme sektorer. Med anvendelsesbekendtgørelsen indføres der en nedre grænse for, hvilke greenfield-investeringer som omfattes af loven. Hvis den udenlandske investors kapitaltilførsel til den nystiftede virksomhed ikke overstiger 75 mio. DKK i op til tre regnskabsår fra stiftelsen, omfattes investeringen ikke af investeringsscreeningsloven. Kapitaltilførsel omfatter såvel egenkapital som langfristet, uopsigelig lånefinansiering. Undtagelsen anvendes ikke, hvis den nystiftede virksomhed er en dattervirksomhed af en udenlandsk investor. I modsætning til den version af anvendelsesbekendtgørelsen, som var i høring, står det nu klart, at såfremt grænsen på de 75 mio. DKK overskrides, er det alene det beløb, som overskrider grænsen, der omfattes af anmeldelsespligten.

Anvendelsesbekendtgørelsen indfører også mulighed for en formaliseret præ-screening. Den gør det muligt for investoren at få bekræftet af Erhvervsstyrelsen, om investeringen vedrører "kritisk teknologi" eller "kritisk infrastruktur", som udgør to af de fem særligt følsomme sektorer og aktiviteter (og dermed skal anmeldes), og om investeringen er omfattet af den ovenfor omtalte undtagelse for greenfieldinvesteringer.

Anvendelsesbekendtgørelsen afgrænser også de fem særligt følsomme sektorer og aktiviteter, som er omfattet af den obligatoriske tilladelsesordning. Denne afgrænsning svarer til afgrænsningen i den version af anvendelsesbekendtgørelsen, som var i høring, og som vi har omtalt i denne nyhed. Endelig indeholder anvendelsesbekendtgørelsen en afgrænsning af, hvilke "særlige økonomiske aftaler" (joint ventures, leverandøraftaler og service- eller driftsaftaler) med investorer uden for EU/EFTA, som omfattes af loven. Denne afgrænsning svarer ligeledes til afgrænsningen i den version af anvendelsesbekendtgørelsen, som var i høring, og som vi tidligere har omtalt. For eksempel er særlige økonomiske aftaler med koncernforbundne selskaber og særlige økonomiske aftaler med nystiftede virksomheder ikke omfattet af anmeldelsespligten.

Procedurebekendtgørelsen

Procedurebekendtgørelsen fastsætter de nærmere procedurer for indgivelse af ansøgninger om tilladelse og anmeldelser efter investeringsscreeningsloven. Ansøgninger skal indgives digitalt på skemaer udarbejdet af Erhvervsstyrelsen via virk.dk og kan indgives både på dansk og engelsk.

Herudover angives det i procedurebekendtgørelsen, hvilke oplysninger som skal indsendes ved henholdsvis:

  • præ-screening
  • ansøgninger om tilladelse til eller anmeldelse af udenlandske direkte investeringer
  • ansøgninger om tilladelse vedrørende nye virksomheder (greenfieldinvesteringer)
  • ansøgninger om tilladelse til eller anmeldelse af særlige økonomiske aftaler.

Ved ansøgning om tilladelse til eller anmeldelse af sådanne investeringer skal man blandt andet oplyse formålet med investeringen, og hvordan investeringen finansieres.

I procedurebekendtgørelsen findes også regler for, hvordan det beregnes, om de relevante tærskler på henholdsvis 10 % for den obligatoriske tilladelsesordning og 25 % for den frivillige, tværsektorielle anmeldelsesordning er overskredet. Det fremgår således, at alle ejerandele, som den udenlandske investor selv direkte eller indirekte ejer eller har indflydelse på gennem nærtbeslægtede personer, skal regnes med. Nærtbeslægtede personer skal forstås som nærtstående parter jf. den internationale regnskabsstandard IFRS 10.

Det fastslås også i procedurebekendtgørelsen, hvad der forstås ved "tilsvarende kontrol ved andre midler" end besiddelse af ejerandele, som overskrider de relevante tærskler. Det omfatter eksempelvis:

  • råderet over ejerandele eller stemmerettigheder gennem ejeraftaler
  • beføjelse til at godkende beslutninger om væsentlige ledelsesmæssige eller finansielle forhold
  • ret til at udpege eller afsætte ledelsesmedlemmer
  • køb af væsentlige aktiver
  • besiddelse af købsoptioner, som aktuelt kan udnyttes.

Procedurebekendtgørelsen indeholder også vigtige undtagelser. Det bliversåledes slået fast, at ændringer internt i en koncern, som ikke forøger den samlede koncerns besiddelse af ejerandele i en dansk virksomhed, ikke er omfattet af investeringsscreeningsloven. Det fastslås også, at etablering af pant eller sikkerhedsstillelse i stemmerettigheder eller aktiver i en dansk virksomhed, ikke udgør en udenlandsk investering, der er omfattet af investeringsscreeningsloven. Heller ikke efterfølgende tiltrædelse af pantet udgør en udenlandsk investering, hvis erhvervelsen sker som led i kreditorforfølgning med henblik på realisering.

Endelig indeholder procedurebekendtgørelsen regler om afgivelse af revisorerklæringer omfattet af investeringsscreeningsloven. Der gives også mulighed for, at Erhvervsstyrelsen kan foreslå tilsagn om vilkår, der kan afhjælpe elementer ved investeringen eller den særlige økonomiske aftale, som kan udgøre en trussel mod den nationale sikkerhed eller offentlige orden. Tilsagn om sådanne vilkår skal afgives på en skabelon udarbejdet af Erhvervsstyrelsen.

Fortrolighedsbekendtgørelsen

Formålet med Fortrolighedsbekendtgørelsen er at regulere Erhvervsstyrelsens adgang til at give oplysninger videre, som styrelsen modtager som led i administrationen af investeringsscreeningloven, til andre offentlige myndigheder m.fl. og at fastlægge, at der gælder tavshedspligt for både Erhvervsstyrelsen og alle andre, som styrelsen giver oplysningerne videre til.

Vil du vide mere?

Læs Anvendelsesbekendtgørelsen (Bkg. nr. 1491 af 25. juni 2021, kundgjort 1. juli)

Læs Procedurebekendtgørelsen (Bkg. nr. 1454 af 24. juni 2021, kundgjort 30. juni)

Læs Fortrolighedsbekendtgørelsen (Bkg. nr. 1455 af 24. juni 2021, kundgjort 30. juni)

Læs vores nyhed om vedtagelsen af investeringsscreeningsloven

Juridiske specialer

Kontakt

Christian Lundgren
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 30
Mob. +45 40 74 37 75
Bart Creve
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 47
Mob. +45 61 61 30 27