De advokatetiske regler er grundlaget for vores virke

Som advokatvirksomhed rådgiver vi ikke blot virksomheder om compliance og overholdelse af regler og codes of conduct. Vi er naturligvis også ansvarlige, hvad angår vores eget arbejde med governance, antikorruption, etik og compliance. Vi er underlagt de advokatetiske regler, som fastsætter de etiske standarder og forventninger til advokaters adfærd.

Bibliotek - Viden - læser bog

Advokatnævnet og domstolene fastlægger den retlige standard for ”god advokatskik”, som til enhver tid skal afspejle samfundsudviklingen.

Formålet med de advokatetiske regler er at sikre, at advokater altid handler i overensstemmelse med deres klients interesser og i overensstemmelse med loven, og at de bevarer retssystemets integritet og troværdighed. Reglerne indeholder blandt andet bestemmelser om advokaters integritet, fortrolighed, loyalitet, uafhængighed og kompetence. Derudover regulerer reglerne også advokaters forhold til deres klienter, retssystemet og offentligheden. Advokaten skal:

  • altid handle i klientens interesse, og klientens interesser skal have førsteprioritet i alle sager
  • beskytte klientens fortrolighed og undgå interessekonflikter
  • altid handle ærligt og på en måde, der bevarer retssystemets integritet og troværdighed
  • undgå at handle i strid med loven eller på en måde, der underminerer retfærdigheden
  • have tilstrækkelig kompetence til at udføre sit arbejde på en forsvarlig måde. Det indebærer blandt andet krav om løbende efteruddannelse og opdatering af faglig viden.

Vi følger de advokatetiske regler som en naturlig ramme for al vores ageren. Med de advokatetiske regler som ramme arbejder vi målrettet med initiativer, der skal sikre, at vi altid imødekommer de gældende regler.

Compliance
Vi definerer compliance som efterlevelse af hvidvasklovgivningen (AML), GDPR, IT-sikkerhed, inderlister på sager, regler for aktiekøb samt de advokatetiske regler. Organisatorisk er den daglige drift af vores interne compliancearbejde forankret i vores Risk & Compliance-afdeling. Afdelingen sikrer, at alle medarbejdere efterlever vores egne politikker og processer.

Compliancetræning
Risk & Compliance sørger for, at alle medarbejdere en gang årligt undervises i vores forskellige complianceprogrammer som eksempelvis interessekonfliktsøgning, advokatetiske regler, IT-sikkerhed, GDPR, DAC6 og hvidvask.

Alle nye medarbejdere modtager compliancetræning i etik, som vores Etikudvalg gennemfører. Træningen inkluderer foruden ovenstående områder digital træning i interessekonfliktsøgning og de advokatetiske regler.

Hvidvasktilsyn
I 2022 deltog vores Chief Protection Officer, Christina Helbro, i brancheorganisationen Danske Advokaters "compliancedag". Her delte hun sine praktiske erfaringer med at få foretaget et hvidvasktilsyn, som vi blev udpeget til i 2022. Her gav hun et indblik i, hvad man skal forelægge tilsynet, hvordan man forbereder sig bedst muligt, hvilke rapporter der skal være let tilgængelige, og hvor ofte data skal vaskes.

Sanktioner
Da Rusland i februar 2022 invaderede Ukraine, fik det stor betydning for rigtig mange virksomheder. Vi besluttede dengang, at vi ikke rådgiver russiske klienter eller klienter, der er russisk kontrollerede, og at vi indtil videre ikke accepterer opgaver fra sådanne klienter. Dette indgår også som en del af vores KYC-proces.

EcoVadis
I 2022 tog vi EcoVadis i brug. En ratingplatform, som har givet os et værdifuldt indblik i vores arbejde med bæredygtighed. Ved at bruge denne platform har vi gjort yderligere fremskridt i vores bestræbelser på at være mere bæredygtige. I 2023 har vi fastsat nogle konkrete mål for vores arbejde med bæredygtighed. Læs mere om EcoVadis og vores målsætninger.

Interessekonflikter
Før vi påtager os en ny sag, tjekker vi altid for interessekonflikter. I praksis udfører vores team af controllere interessekonfliktsøgningen i et internt konfliktsøgningsværktøj. Resultatet af søgningen sendes til den ansvarlige partner. Ved tvivl retter partneren henvendelse til vores interne etikudvalg, som til enhver tid kan træffe beslutning om, at en partner ikke må påtage sig en sag.

Etikudvalgets instruks om interessekonfliktsøgning
Det er vores Etikudvalg, der påser overholdelsen af de advokatetiske regler og Kromann Reumerts til enhver tid gældende interne regler. Etikudvalget består af fem partnere, der bliver valgt på vores partnermøde efter indstilling fra bestyrelsen for et år ad gangen. Etikudvalget refererer til partnermødet og bestyrelsen. Udvalget sikrer, at vi overholder de advokatetiske regler samt andre relevante regelsæt, herunder regler om insidertrading, lov om forebyggende foranstaltninger (Hvidvaskloven) og lignende efter nærmere aftale med bestyrelsen, ligesom udvalget træffer beslutninger om:

  1. at en partner ikke må acceptere en klient/sag
  2. fastsættelse af vilkår for repræsentation af en klient/at tage en sag
  3. hvorvidt en partner skal ophøre med en repræsentation af en klient/sag, enten straks eller inden en nærmere angiven frist
  4. hvorvidt en partner inden en angiven frist skal fremkomme med nærmere præciserende oplysninger om klienten eller sagen.

Udvalgets afgørelse kan påklages til bestyrelsen.

IT-sikkerhed
Vi har stor fokus på IT-sikkerhed og modtog i begyndelsen af 2023 en revisorerklæring udarbejdet efter en ISAE 3000-standard af vores arbejde hermed.

Årsberetning og ESG-rapport

Artiklen blev første gang udgivet i vores årsberetning og ESG-rapport 2022. Du kan gå på opdagelse i hele den interaktive udgivelse.

Gå på opdagelse

...