Nyhed

Kryptovaluta og skat: Praksisændring kan betyde penge til gode

Skattestyrelsen planlægger at ændre sin opgørelsesmetode for gevinster og tab på kryptovaluta. Skatteydere, der har handlet med kryptoaktiver, kan have mulighed for genoptagelse og have penge til gode hos Skattestyrelsen. Læs mere om genoptagelsesmulighederne og betydningen af praksisændringerne her.

Kryptovaluta - bitcoin -mønter - skat 1920x1080.jpg

Skattestyrelsen sendte for nylig udkast til to styresignaler vedrørende "krydshandler" og "udokumenterede indsætninger" vedrørende kryptoaktiver i høring. Styresignalerne kommer på baggrund af, at Skatteministeren i en række svar til Folketingets Skatteudvalg nærmere redegjorde for, at Skattestyrelsen har ændret praksis for opgørelsesmetoden for gevinster og tab på kryptovaluta. Praksisændringen medfører, at skatteydere, der har fået beregnet deres skat med den tidligere metode, skal have mulighed for at få genberegnet deres skat efter den nye metode. De udsendte udkast til styresignaler indeholder en beskrivelse af Skattestyrelsens ændrede praksis og skatteydernes mulighed for genoptagelse. Hertil kommer, at Skattestyrelsen af egen drift vil genoptage sager, som kan identificeres, og hvor genoptagelse er til gunst for skatteyder.

Baggrund

Skatteydere, der handler med kryptoaktiver, er omfattet af de generelle oplysningspligter. Det betyder, at de årligt skal oplyse Skattestyrelsen om deres indkomst, herunder gevinst og tab på kryptoaktiver, som skal indgå i deres skatteopgørelse. Oplysninger om handel med kryptoaktiver omfatter blandt andet oversigter over gennemførte transaktioner, kurser samt salgs- og anskaffelsessummer.

I Skatteministerens svar til Skatteudvalget fremgår det, at det dog ikke er i alle tilfælde, at personer afgiver tilstrækkelige oplysninger. Den tidligere opgørelsesmetode medførte, at hvis kursen ikke fremgik af de modtagne transaktionsoversigter, som personen fremsendte til Skattestyrelsen, ville der i stedet blive anvendt én fast kurs pr. dag pr. kryptovaluta på baggrund af kurser fra tredjepart - det vil sige en gennemsnitskurs på dagen.

I efteråret 2022 blev der i Skattestyrelsen indført nye it-løsninger, der gav mulighed for anvendelsen af nye beregningsmetoder, herunder mere præcise kurser med femminutsintervaller. De nye beregningsmetoder har betydning for beskatningen, da kurserne på kryptovaluta som bekendt hurtigt kan svinge i værdi.

Overgangen til de nye beregningsmetoder har vist sig at give anledning til genberegning af skatteansættelsen i visse sager, der indeholder "krydshandler" eller "udokumenterede indsætninger".

Krydshandler

Ved "krydshandler" forstås, at en skatteyder har handlet én form for kryptoaktiv mod et andet. Eksempelvis ved køb af Bitcoins (BTC) ved betaling med Ether (ETH). I sager med "krydshandler" har Skattestyrelsen tidligere ikke haft mulighed for at foretage en eksakt værdiansættelse i de tilfælde, hvor skatteyder ikke selv har givet tilstrækkelige oplysninger. Den nye beregningsmetode gør det muligt, at foretage en mere præcis værdiansættelse og dermed en mere korrekt beskatning.

Praksisændringen medfører, at skatteydere, der har fået beregnet deres skat efter den tidligere metode, kan få genberegnet deres skat efter den nye metode. Af udkastet til styresignal fremgår det, at praksisændringen består af tre forhold:

  1. Anvendelsen af kursen på transaktionstidspunktet
    Skattestyrelsen har fået adgang til mere præcise kurser. På baggrund af disse kurser, er det muligt for Skattestyrelsen at værdiansætte de handlede aktiver baseret på kursen på transaktionstidspunktet (femminutterskurser) i stedet for lukkekursen.  ​​​​
  2. Princip om ens anskaffelses- og afståelsessummer
    Skattestyrelsen har indført et princip om, at der ikke kan opstå differencer mellem værdiansættelsen på det anskaffede aktiv og på det afståede aktiv ved en krydshandel.
  3. Prioritering
    Skattestyrelsen har udarbejdet en generel prioriteringsliste, som anvendes ved værdiansættelsen ved handler på kryptoaktiver. Prioriteringen sker for hver enkelt transaktion/handel. I forbindelse med indførelsen om princippet om ens anskaffelses- og afståelsessummer anvendes listen til at finde det aktiv i krydshandlen, hvis kurs er mest valid. Prioriteringen foretages altså efter en vurdering af validiteten af de handlede aktivers kurs.

    For krydshandler sker prioriteringen i nævnte rækkefølge; 1) stablecoins, hvor det underliggende aktiv er en fiat-valuta (officiel valuta, eksempelvis kroner) og 2) de største kryptoaktiver.

    Værdiansættelsen sker herefter til kursen på det aktiv, som efter listen er det højest prioriterede kryptoaktiv, der indgår i krydshandlen.

    Skattestyrelsens prioriteringsliste vil blive offentliggjort på skat.dk.

    De tre forhold sikrer, at borgeren bliver korrekt beskattet.
...

Udokumenterede indsætninger

Ved "udokumenterede indsætninger" forstås erhvervelser af kryptoaktiver, hvor skatteyder ikke har dokumenteret anskaffelsestidspunktet, anskaffelsesmåden eller anskaffelsessummen med videre for kryptoaktivet, som er indsat på eksempelvis en wallet (en digital pung). I sager med "udokumenterede indsætninger" har Skattestyrelsen, i mangel af dokumentation for erhvervelsen, tidligere opgjort anskaffelsessummen til 0 kr.

Siden efteråret 2022 har Skattestyrelsen indhentet oplysninger, der har gjort det muligt at opgøre kursværdien på indsætningstidspunktet, og som derved har dannet grundlag for den nye metode for opgørelse af anskaffelsessum i sager med "udokumenterede indsætninger".

Skattestyrelsen har ultimo 2023 vurderet, at anvendelsen af denne metode ikke er i overensstemmelse med Landsskatterettens praksis. Landsskatteretten har således fastslået, at anskaffelsessummen skal opgøres til 0 kr., når erhvervelsen af kryptoaktivet, herunder anskaffelsestidspunktet, ikke kan dokumenteres. Derfor ændres Skattestyrelsens praksis med dette styresignal, så "udokumenterede indsætninger" igen opgøres til 0 kr. Det er Skattestyrelsens opfattelse, at denne ændring og tilbageførelse til den oprindelige praksis, udgør en praksisændring.

Genoptagelse

Ifølge udkastene kan der ske ordinær genoptagelse af skatteansættelser fra og med indkomståret 2020, hvis der fremsættes anmodning herom senest den 1. maj 2024. Efter 1. maj 2024 og frem til og med 1. maj 2025 vil alene skatteansættelser for indkomståret 2021 og frem kunne genoptages. Derudover vil der ifølge udkastene kunne ske ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelser for indkomståret 2021 og frem.

Skattestyrelsen skal af egen drift genoptage sager, som kan identificeres, og hvor genoptagelse er til gunst for skatteyder.

Outlook

Der arbejdes i øjeblikket med implementering af DAC 8 (et EU-direktiv om administrativt samarbejde på beskatningsområdet), som fra og med 2026 vil pålægge udbydere af kryptoaktivtjenester, for eksempel kryptobørser, at indberette oplysninger om brugernes handler og visse andre transaktioner med kryptoaktiver. Direktivet vil dermed give EU-medlemslandenes skattemyndigheder tredjepartsoplysninger om handel med kryptovaluta.

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62
Lenni Hangaard Jensen
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 12 28
Mob. +45 24 86 01 27